Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 10

Je bent in dit land onschuldig tot de rechter je schuldig heeft verklaard. En dat een veroordeling een beetje secuur gebeurt, dat is wel zo prettig. Maar ik las de uitspraak van mevrouw Teekman, rechter inzake parketnummer 08/000139/04; de officier van justitie verwijt agent Kolkman meineed te hebben gepleegd. Samen met collega Olde Daalhuis stond hij terecht.

Het gaat om de aankoop van een boerderijtje. Eigenaar Nijhuis had aan een zekere Veldhuis het eerste recht van koop gegeven. Nijhuis is een type dat bij wijze van spreken vaker in de bak zit dan vrij rondloopt. Olde Daalhuis wilde dat boerderijtje ook graag kopen (om er later financieel beter van te worden) en hij en zijn collega hebben met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid (ik moet een beetje uitkijken, want de politie heeft in dat dorp een reputatie opgebouwd in het aanrijden van mensen die het niet met de hermandad eens zijn) met datums op brieven zitten klooien. Veldhuis nam dat niet en hij heeft zich verweerd zo goed als hij kon.

Uiteindelijk (ik neem een paar grote stappen) is de rijksrecherche er bij gekomen die een vernietigend rapport heeft geschreven over het werk en de sfeer van de politie in Haaksbergen. Mevrouw Teekman heeft ongetwijfeld ook met stijgende verbazing en ergernis het rapport gelezen, want ze schrijft in haar uitspraak dat ze het aannemelijk vindt dat Veldhuis inderdaad het eerste recht op koop van dat boerderijtje heeft. Maar meineed, nee daar zijn geen keiharde bewijzen voor. Vrijspraak dus.

Vriend Kolkman mag weer bekeuren als hij iemand zonder licht ziet fietsen. Hij mag een pistool dragen en schieten als hij zich bedreigd voelt. Diezelfde Kolkman die een sixpack bier bij Nijhuis achter de deur schoof voor een beetje goede verklaring en om te voorkomen dat hij (Nijhuis dus) die avond niet op inbrekerspad zou gaan. Het was dan voor Kolkman natuurlijk lastig hem aan te houden, want hij wilde zijn huisje kopen.

Dat zooitje heeft toch een baas die ingrijpt? Ja, dat is korpschef Deelman. Maar die laat rustig half Enschede afsluiten om samen met de ministers Donner en Remkes iets te ondertekenen over opsporing in Duitsland. Begin in Haaksbergen, zou ik zeggen. Deelman weet zich met verschillende situaties geen raad; geef die man een goede scholing en training. Dat staat gepland op 31 maart. Een grote oefening met alles erop en eraan. Iedereen die bij een ramp een rol speelt, doet mee, dus ook Deelman. Leiding geven is een groot probleem voor die man, hij overschat zichzelf voortdurend, denkt op basis van de strepen op zijn uniform de wijsheid in pacht te hebben. En zijn communicatie is zo stuitend slecht dat als we ooit een tweede Enschede krijgen we aan de goden zijn overgeleverd. Zelfs nu de politie is vrijgesproken wilde Deelman niet reageren.

Ik had Deelman op 31 maart de basisbeginselen kunnen bijbrengen, maar hij wil niet, heb ik begrepen.

Vorige bijdrage

Nummer 9

Volgende bijdrage

‘De grootste UT-prof Bert Bruggink jongste CFO in Nederlands bankwezen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *