Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Wie heeft die wezel van Backhuijs in Oldenzaal benoemd?

Ik zit tegenwoordig vooral naar Zwolle te kijken, te wachten tot het provinciebestuur eindelijk eens links en rechts orde op zaken stelt. Ik bedoel, de commissaris van de koningin Jansen werd erg boos op een collega van mij toen die vroeg naar zijn schandalig hoge salaris (122.000 euro) en zijn stapel bijbaantjes. De hoofdredacteur van dit periodiek verdedigde Jansen vorige week met de mededeling dat het salaris en de bijbaantjes niet belangrijk zijn zolang Jansen zijn werk goed doet. Maar eh, waar is die Jansen eigenlijk? Deze week waarschijnlijk bij de koningin, netjes in het gelid toen Trix een spek- en bonenlintje van een universiteit omgehangen kreeg. “Gefeliciteerd Koninklijke Hoogheid, u heeft er recht op, u bent ook zo goed”, zoiets zal hij wel gepreveld hebben; hij zal ook wel druk zijn met het zoeken naar geld op de begroting voor dé soap. Hij hoopt waarschijnlijk op een filmrol. Het schijnt dat hij samen met Kristen elke avond kijkt naar De Kameleon waarin Hans Wiegel een rol heeft. Ik begin bijna heimwee te krijgen naar die stijve, saaie, ambtelijke Hendrikx. Die hield ooit de auto van de premier staande om zaken te regelen.

Wie heeft die wezel van Backhuijs in Oldenzaal benoemd? Een blinde ziet in één oogopslag dat die man niet geschikt is als burgemeester. Hij durft niet eens vierhonderd gehandicapten in zijn eigen gemeentehuis toe te spreken. Het is Top Craft-gate, waar directeuren onder toezicht van de gemeenten de werkvoorziening hebben leeggestolen. En wat doet Jansen? Hij vraagt Backhuijs vriendelijk of hij kan helpen. Nee, dat hoeft niet, kreeg hij te horen.

Ommen is inmiddels een soort vrijplaats in Overijssel, waar de lokale bestuurders lekker doen waar ze zin in hebben. Al maanden praten het gemeentebestuur en directeur Sinke van de plaatselijke woningbouwvereniging De Veste niet meer met elkaar. Dat is daar overigens de gewoonte van het plaatselijke politbureau. Een zeer ernstig geschil met een plaatselijke ondernemer is dankzij bemiddeling van gedeputeerde Rietkerk opgelost. De gemeente Ommen hoeft dat alleen nog maar even zwart op wit te zetten. Daar doen ze al een paar maanden over. En Sinke belegt zijn centjes tegenwoordig in Twente, omdat hij geboycot wordt door de gemeente Ommen. Wie gaat er nu in Ommen bouwen? De woningbouwvereniging uit Hardenberg!

Hengelo legt tegenwoordig toeristenbelasting op. En wat zegt wethouder Ter Ellen? “Ik leg toch fietspaden aan.” De burgemeester is getrouwd met een vrouw die zich heeft volgeplakt met stickers met de tekst ‘I love Hengelo’. Om haar man te helpen bij zijn kansloze actie Hengelo te promoten. Een paar weken eenzame opsluiting komt Hengelo méér ten goede, dacht ik zo. Liefst allebei.

Baas boppe baas krijgt maandelijks alleen al aan salaris meer dan tien mille, los van auto met chauffeur en een stapel emolumenten. Jansen, doe eens wat voor dat pak geld. Alders schijnt naar Gelderland te gaan, solliciteer naar Groningen. Dag. Ik organiseer je afscheidsreceptie wel. Doei.

Vorige bijdrage

Bert Jongsma is een onbekende grootheid in Twente

Volgende bijdrage

Paul van der Valk is beretrots op zijn voorouders, maar werkt anders

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *