Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Domeinen met onderhandelingen Luchthaven Twente begonnen

Domeinen Onroerende Zaken is nu toch echt de onderhandelingen over de verkoop van de Luchthaven Twente begonnen. Daarvoor zijn specialisten ingehuurd. Dit betekent dat het kabinet (Domeinen valt onder het ministerie van Financiën) het terrein van pakweg vierhonderd hectare niet van plan is voor een habbekrats weg te geven, zoals politici en ondernemers in deze regio hopen. Er is ongeveer negentig miljoen nodig voor de hele sanering van de (militaire) vliegbasis (herplaatsingen van de mensen, verhuizingen en dergelijke). Is dat het terrein waard? Dat ligt aan de gemeente Enschede. Die bepaalt het bestemmingsplan. Als ze er een park van maken, zal de koopsom per hectare een paar euro zijn, als er woningbouw of industrieterrein komt, vliegt de prijs omhoog (drie- tot vierhonderd euro minus de aanleg van infrastructuur). Domeinen beseft dat Enschede slim wil zijn, zegt er een park van te willen maken om direct na de aankoop het bestemmingsplan te wijzigen. Specialisten zijn ingehuurd om extra paragrafen aan het contract toe te voegen, zodat in dat geval recht bestaat op een nabetaling. Domeinen heeft bevestigd dat er een serieus bod op het luchthaventerrein ligt van circa 55 miljoen euro, maar wil niet zeggen van wie. De gemeente? Die kan dat helemaal niet betalen, tenzij één of meer ondernemers (bij de achterdeur) garant staan. Saillant detail is dat de directie van vliegveld Düsseldorf een beslissing over een grote investering heeft uitgesteld tot ze weten wat er met Twente gaat gebeuren.

Ik was eerder op deze plaats nogal enthousiast over Philip Houben van Wavin. Ik moest op woensdag ruim twee weken geleden halsoverkop naar Amsterdam voor de aankondiging van de beursgang. Ik begreep niet dat Houben akkoord is gegaan met de enorme schuldenlast die CVC op Wavin heeft gelegd. Ik begrijp het nu beter: Houben houdt zelf acht miljoen over aan de beursgang en zijn fijne commissaris Van de Hoek die onlangs over zichzelf in de Telegraaf tetterde dat hij zo integer is, blijkt ineens tachtigduizend aandelen Wavin te hebben: dan maak je je toch iets minder druk om een solvabiliteit van negen procent. Er zit ook ineens (binnen een jaar) een erg groot verschil tussen de aankoop van de aandelen van de gemeenten en de provincie. Gedeputeerde Klaasen zegt dat Wavin hem heeft voorgelogen dat ze de komende vijf jaar niets zouden doen. En hij heeft zich laten bijstaan door een accountant. Ik wilde nog even bij de provincie nabellen welke accountant dat was (altijd leuk om te weten welke blaaskaak nou weer heeft lopen stumperen), maar bij de introductie van het nieuwe provincienummer (038-4998899) heeft iedere ambtenaar daar tegenwoordig ook een voicemail die te pas en te onpas aanstaat.
Gisteren (donderdag) is de handel (om de 11.00 uur) in aandelen Wavin begonnen. Wellicht wordt het een Worldonline-affaire, misschien wel een Holec-lachertje dat op de dag zelf besloot de notering te cancelen. Maar dat zal Houben niet doen, hij heeft om 11.05 uur acht miljoen op zijn girootje. Dan doet de toekomst van de werknemers er ineens minder toe.

Vorige bijdrage

Eva Helmond gaat haar dromen achterna

Volgende bijdrage

Uitgeverij Wegener is als regionale nieuwsmonopolist zoekende

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *