Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Finkers heeft geen hol meer te doen en veel te veel geld

Moederkerk van Twente? Rot toch op, de Plechelmus in Oldenzaal is een tochtig gat met een waardeloze akoestiek waar geen hond meer komt. Ik ben geen kerkganger, maar de Antonius is op alle gebieden veel beter en mooier.

Overal in het land moeten kerken dicht en Herman Finkers wil daar graag over beslissen. Finkers heeft geen hol meer te doen en veel te veel geld. Eerst eigende hij zich de rol van chef regiosoap toe en nu gaat hij de Plechelmus redden.

Ik vermoed dat de enige reden van zijn actie voor de Plechelmus is dat hij samen met zijn Dietje (Gerritsen, sopraan) mag optreden. Er zullen ook wel de nodige voorbesprekingen gepland zijn en dus is hij weer vaak legaal in haar nabijheid.

De regiosoap Van jonge leu en oale groond heeft een rol voor een circa veertigjarige gespierde boerenjongen die uiteindelijk een relatie krijgt met een stadse deerne. Die dame wordt gespeeld door Diet Gerritsen. Voor de rol van Gait keurde Finkers alle kandidaten af, want Finkers vond alleen Finkers geschikt voor die rol. Weliswaar tien jaar ouder, verre van gespierd, maar ach, hij verfde zijn haar en het leek heel wat.

Er is wat moois gaande tussen Herman en Diet. Of ze ook fysiek de liefde bedrijven is niet helemaal duidelijk, dat zal wel niet mogen van de God van Finkers, maar ach, een paar weesgegroetjes en alles is vergeten en vergeven. Dat is het mooie van het geloof van Finkers, je kan het naar het je uitkomt interpreteren. Neuken buiten de deur mag niet, maar je gooit wat extra geld in het kerkzakje en de kerk neemt je niets meer kwalijk.

Onze regionale paus heeft besloten dat de Plechelmus de moederkerk van Twente moet zijn. En dus haalt hij iedereen van stal om zijn zin door te drijven. Belt hij zijn vriendjes van de krant die alles hijgend opschrijven wat Heilige Herman dicteert, zelfs in Hilversum mag hij uitvoerig uitleggen hoe erg hij het vindt als er feesten en partijen worden georganiseerd in de Plechelmus.

Het allerergste is dat hij ook zijn vriendinnetje Diet Gerritsen zaterdag naar de Plechelmus sleept. Om met haar te zingen. Weer zo’n overschatting van zijn eigen kunnen. Gerritsen kan echt zingen, zij is afgestudeerd aan het conservatorium met als hoofdvak solozang. Dat is toch geen combinatie met de kraakstem van Finkers waarmee hij hooguit suggestieve liedjes met Kaandorp kan zingen.

Ik begrijp werkelijk niet dat Twente zo achter een cabaretier aanloopt die voor zijn grappen grotendeels van anderen afhankelijk was. Zijn werk mocht nooit moralistisch zijn. Had hij maar wat meer ruggengraat gehad in zijn shows, waren die maar ergens over gegaan in plaats van die platte ongein. Want nu gaat hij zich alsnog maatschappelijk inzetten. Zoek een baan, godsdienstwaanzinnige.

Vorige bijdrage

Van der Zee neemt een minderheidsstandpunt in

Volgende bijdrage

Kamer van Koophandel wil Stagedag organiseren

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *