Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Nummer 30

Journalistiek is soms gewoon handel. Dealen, om gasten te mogen interviewen, om mensen zover te krijgen dat ze naar de studio komen.

Een paar jaar geleden waren Gert en (wijlen) Hermien te gast in een programma van TV Oost. Naarmate de tijd vorderde, kwamen er steeds meer eisen (over het zingen van hun nieuwste hit, maar dan playback) Op de dag van de live uitzending moesten we wel overstag gaan, anders hadden we geen programma. Het liep in die uitzending een beetje uit de hand, maar later heb ik met het toenmalige artiestenpaar de zaak uitgepraat.

Nog niet zo lang geleden was baas René Takens van het fietsenbedrijf Accell (met merken als Sparta en Batavus) te gast. Een vriend van mij is fietsenmaker en die zei mij vlak voor de opname dat Takens het Hengelose fietsenbedrijf Leenders financieel in de benen had gehouden en dat de fietsenmakers in de regio daar erg boos over waren. Toen ik Takens daar (vooraf) naar vroeg, werd hij kwaad en dreigde direct weer in zijn auto te stappen als wij in de uitzending aandacht aan zijn detailhandelsactiviteiten zouden schenken. Wij konden geen kant op, maar waren vooral erg verbaasd. Er volgde daarna nog een vervelende correspondentie tussen de Hengelose fietsenbaas en mij.

De Hengelose zakenman Herre Teeninga heb ik gesmeekt om een interview toen hij verdacht werd van miljoenenoplichting van Aegon. Teeninga-met-riante-snor beloofde dat hij dat zou doen op het goede moment, maar koos vervolgens voor een poppenkastprogramma waarin nota bene zijn eigen advocaat Robert Speijdel de interviewer bleek.

Zo ook de klusjesman in Deventer die door Maurice de Hond beschuldigd wordt van de moord op de weduwe Wittenberg waar nu Ernest Louwes voor vastzit. In diverse uitzendingen heeft RTV Oost aan die moord veel aandacht besteed. Louwes is nu wat lastig te interviewen, maar nadat het OM definitief had besloten de klusjesman niet te vervolgen, hadden wij deze jongen toch wel heel graag te gast gehad. Zijn overigens zeer sympathieke advocaat Jan Vlug manifesteerde zich vervolgens als zijn zaakwaarnemer en organiseerde een audiëntie. Hij koos voor radio: “Anoniemer dan televisie.” Ik was bang dat Nova wel weer zou winnen, maar Vlug zei bij ons in de uitzending dat hij zijn cliënten juist tegen Paul Witteman van Nova wilde beschermen: “Michael heeft tegen hem geen schijn van kans.” Het werd Radio 1. Vlug regelde met interviewer Bert Molenaar dat sommige onderwerpen onbesproken zouden blijven. Het werd uiteindelijk een geregisseerd tenenkrommend gesprek. Natuurlijk ben ik jaloers, maar ook wel weer trots dat Vlug zijn klantje niet naar TV Oost durfde af te vaardigen.

Molenaar werkt ook voor het Vara-programma De Leugen Regeert, waarin hij opvallende onderwerpen in de media behandelt. Ja, ik wil graag zijn eigen interview met de klusjesman inzenden.

Vorige bijdrage

Nummer 29

Volgende bijdrage

Nummer 31

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *