Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 44: Henk Beld zit in de herkansing

Ik liep onlangs Henk Beld tegen het lijf die dankzij Hugo Breukers met kostuums op maat via internet weer als ondernemer werkt. Breukers interviewde ik een jaartje geleden al eens, vorige week portretteerde Tubantia hem. Beld mag blij zijn dat hij nog een nieuwe kans krijgt als ondernemer van Breukers. Beld heeft ruim een halve ton schuld (die hij nog steeds maandelijks netjes moet afbetalen) waar hij zelf part noch deel aan heeft gehad. De affaire kostte hem ook zijn relatie. Hij ging net niet persoonlijk failliet, maar dat scheelde weinig.

Niks mis met Henk Beld die alleen zo onnozel was een oplichter te vertrouwen. Die oplichter was Ton de Vent die met het Oldenzaalse bedrijf Matron met IT en computeronderdelen voor de tussenhandel aan de weg timmerde. Beld had een inschrijving (Keypress) bij de Kamer van Koophandel, hij wilde zelf namelijk ook graag wat met computers gaan doen. Dit speelde een jaar of drie geleden. De Vent vroeg op een bepaald moment of hij de inschrijving van Beld ‘even mocht gebruiken’. Beld, tikje naïef, liet zich ompraten, was dolblij dat hij een baan had bij Matron en ‘hielp’ zijn baas. De Vent ging vervolgens handel drijven via Keypress van Beld die zelf voor nog geen kwartje meedeed. Maandenlang heeft Beld gezeurd om de inschrijving om te zetten bij de Kamer van Koophandel, maar dat gebeurde pas toen De Vent failliet ging met al die bedrijven.

En toen kwamen de schuldeisers bij Beld. Ook de curator die zoveel domheid in zijn leven nog niet had meegemaakt. Per saldo stond er nog bijna zestig mille open, terwijl De Vent in totaal vier miljoen heeft opgelost. Beld wordt er gek van, mensen willen tot op de dag van vandaag geen zaken met hem doen omdat als ze hem ‘googelen’ zijn faillissement en schuld snel gevonden zijn. Een groot aantal mensen (ook consumenten) is in zijn naam benadeeld. Beld kan om zijn eigen domheid wel janken. Daarom heb ik hem geadviseerd om zijn verhaal nu in de openbaarheid te brengen, via televisie, en nu in De Roskam. Natuurlijk, de kijkers en lezers zullen denken en weten dat hij niet al te snugger heeft gehandeld, maar hufters als De Vent deinzen werkelijk voor niets terug.

Beld zit in de herkansing, maar een schuld van tonnen of meer zou hem tot aan zijn dood aan de bedelstaf gebracht. Het kanm anderen tot lering strekken. Vanaf nu kan Beld deze column (of een DVD van de uitzending) naar mensen sturen als die weer over zijn fout beginnen.

Ik zou De Vent zoeken, laten zoeken en dan vooral laten opknappen, maar ik ben Beld niet. Je kan Henk Beld uitlachen, maar ik heb begrip. Als Beld De Vent getraceerd heeft, ken ik overigens wel een knokploegje. Robin de Groot meldde mij onlangs op een feestje dat hij mij graag in elkaar wilde slaan. Hij zal wel gedronken hebben dat hij dat recht in mijn gezicht durfde te zeggen. Maar goed, De Groot wil graag knokken; ik zou zeggen stomme achterbakse makelaar, pak niet Een maar De Vent in dit geval.

Vorige bijdrage

Nummer 43: dit is geen aanklacht tegen Peter den Oudsten

Volgende bijdrage

Nummer 45: Dinkelland, wint de maffia of de democratie?

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *