Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 45: Dinkelland, wint de maffia of de democratie?

Drie wethouders in Dinkelland hebben het vertrouwen in burgemeester Willeme opgezegd. Willeme is een jaar geleden herbenoemd als burgemeester, Willeme heeft drie maanden geleden nog een functioneringsgesprek met de gemeenteraad gehad: niets aan de hand. De heren wethouders Krouwel, Kleissen en Engbers zijn pas in de afgelopen anderhalf jaar aangetreden. Zij vinden Willeme geen teamspeler, ze vinden dat hij teveel zijn oren laat hangen naar de oppositie. Ik hoop echt dat ze meer te mopperen hebben, want dit gezeik is te belachelijk voor woorden. Ja, er is meer, Willeme heeft ruzie met de gemeentesecretaris. Dat vind ik eerder goed nieuws.

Als de gmeenteraad van Dinkelland nou het vertrouwen had verloren in Willeme lag het anders. Drie nieuwbakken klotenwethouders die van toeten noch blazen weten, een melkboer, een oud-statenlid (klapvee van de provincie, Engbers heeft bij mijn weten nooit één inhoudelijke bijdrage gehad) en een man die nog steeds sterft van de bijbaantjes en in zijn tijd als politiek dier in Hengelo bijkans de halve vrouwelijke PvdA-afdeling in bed heeft gehad. En die Krouwel, vaker met zijn broek op zijn enkels dan om zijn heupen gesignaleerd, vindt Willeme te weinig een teamspeler. Wat verstaat die schuinsmarcheerder dan precies onder samenspel?

Is Willeme de beste burgemeester van de wereld? Natuurlijk niet. Willeme is liever in Limburg, zit graag op de fiets en koketteert net iets te veel met Hennie Kuiper. Willeme heeft het ook niet echt naar zijn zin, hij heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk geprobeerd weg te komen, maar blijkbaar heeft hij zijn kwaliteiten nooit goed voor het voetlicht kunnen krijgen bij diverse vertrouwenscommissies.

Het wordt nog leuk in Dinkelland: wint de maffia of de democratie? Overdrijf ik? Hoe denk je dat die wethouders zich gaan gedragen als ze Willeme in eendrachtige samenspel met gemeentesecreatris ‘truckendoos’ Damer hebben kunnen wegjagen? Dinkelland wordt in dat geval een soort Napels waar het recht van de sterkste zal gelden.

De houding van de Raad is cruciaal. Ik neem aan dat de wethouders hebben afgestemd met de fracties, die zetten zichzelf voor schut als ze openlijk de wethouders gaan steunen. Nooit wat gehoord en nu op bevel van de wethouders Willeme het leven onmogelijk maken, het past wel in het beeld van de achterlijke dorpsellende. Dit soort affaires bevestigt ook dat de gemeentelijke herindeling niet ver genoeg is gegaan, anders zouden Kleissen, Krouwel en Engbers nooit wethouder hebben kunnen worden.

Een leuk klusje voor de Commissaris van de Koningin, Geert Jansen. Een invloedrijk man die in Nederland meer mensen kent dan er in heel Dinkelland wonen. Als Krouwel overwint, zal hij van Dinkelland een soort Sodom en Gomorra maken, vermoed ik. Dat is ook wel weer leuk.

Vorige bijdrage

Nummer 44: Henk Beld zit in de herkansing

Volgende bijdrage

‘Rollecater’ Saskia Borgers benoemd tot Directeur Generaal Milieu bij VROM

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *