Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 43: dit is geen aanklacht tegen Peter den Oudsten

Voordat de Enschedese burgemeester Peter den Oudsten weer witheet op mij wordt: deze column is geen aanklacht tegen hem. Maar het gedoe over Twence eikelt maar door. Dan heb je als regio de zaakjes niet goed voor elkaar. De honderden miljoenen euro’s van Twence zijn juist zo hard nodig om de Agenda van Twente voor elkaar te boksen, ook al omdat de lijntjes met Den Haag nog steeds niet lekker lopen.

Ik liep vorige week in de Haagse wandelgangen de Overijsselse gedeputeerde Job Klaasen tegen het lijf. Nee, dat is niet waar, ik liep Han ten Broeke tegen het liberale lijf en overal waar dit VVD-kamerlid liep, volgde zijn partijgenoot uit Overijssel op een halve meter afstand. Ik probeerde Klaasen nog uit te leggen dat het volgen van Ten Broeke niet zoveel zin heeft, volgens mij is Ten Broeke over wat zich afspeelt in de Regio Twente niet altijd even goed op de hoogte, maar belangrijker: zijn partij heeft ongeveer niets in te brengen. Klaasen keek mij link aan en vervolgde zijn weg, de weg van Ten Broeke…

Klaasen was wel op het goede moment in Den Haag waar incidenten en affaires elkaar opvolgen als kakken. Er was nu gedoe over de A73 in Limburg waardoor ‘onze’ A1, A35, N18 weer ondergesneeuwd worden. Half november ligt DE brief van minister Eurlings (Limbo) bij de Tweede Kamer met daarin de visie van de minister op de infrastructuur in Nederland, wat zich wel zal beperken tot Holland en Limburg.

Het is geen pretje, maar Klaasen moet dus koffie gaan drinken met fractieleden van PvdA, CDA en ChristenUnie. Die partijen zitten nu aan het roer; Koopmans (CDA) kent het lijstje van Twente (Overijssel/Gelderland) goed, maar de PvdA-dame en ChristenUnie-heer zijn nog nooit (!) gebeld door bestuurders uit het oosten. Dat vind ik raar.

Onze man in Den Haag heet Ed Figee, lobbyist. Aardig. Figee komt altijd gezellig langs als het aspergediner klaar staat. En als het MKB in Zwolle op uitnodiging van Eddy van Hijum naar Den Haag gaat om een wel heel lullige verklaring aan minister Van der Hoeven te overhandigen. Maar verder zie ik Figee nooit. Hij zal vast geheime lijntjes hebben, maar ik zie niet als het echt ergens overgaat en binnen PvdA en ChristenUnie dachten ze dat ik een nieuw soort snoep bedoelde toen ik vroeg naar de rol van Figee. Nooit van gehoord.

Als het om grote, belangrijke investeringen gaat, kennen de bestuurders het telefoonnummer van Dik Wessels erg goed. Maar de laatste keer dat hij wat hoorde van/over de luchthaven Twente is alweer even geleden. Straks claimen alle bestuurders en organisatie dat zij de luchthaven hebben opengehouden. Wessels is het zat. Wessels is nu boos. Den Oudsten moet veel pleisters meenemen bij hét gesprek over twee weken. Anders is de luchthaven dicht voordat hij het in de gaten heeft.

Maar dit is dus geen aanklacht.

Naar aanleiding van deze column schreef Tsjalle van der Burg deze reactie (gepubliceerd in de Roskam van 2 november, nummer 44)

Vorige bijdrage

Nummer 42: de ondernemingsraad

Volgende bijdrage

Nummer 44: Henk Beld zit in de herkansing

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *