Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 47

Het is feest, las ik in alle kranten over de verkoop van Grolsch. De regionale krant besteedde er zelfs een enthousiast hoofdredactioneel commentaar aan. Mij was nooit eerder opgevallen dat daar mensen werken die zelfs maar een begin van economisch onderricht hebben gehad, maar goed.

De familie De Groen stijgt dankzij de overname volgend jaar met stip van plek zeventig naar een plek in de top veertig (schat ik) van de Quote 500, de lijst van rijkste Nederlanders. En ik gun het de De Groentjes van harte, ze hebben tenslotte vierhonderd jaar keurig op de winkel gepast. Niet altijd even goed, want ik herinner me de mislukte buitenlandse escapades in Polen, Duitsland en Engeland. En vooral de zwetende toenmalige topman Snoep (vóór Troch) die mij als aandeelhouder(!) niet het woord wenste te geven op een aandeelhoudersvergadering. Het geswitch tussen diverse buitenlandse partners, ook niet een toonbeeld van deskundig beleid.

Het is overigens aan ‘kartelman’ Troch te danken dat Grolsch voor de komende decennia voor Twente fysiek bewaard blijft, hij heeft de nieuwbouw doorgezet die overigens (financieel) veel te rooskleurig werd voorgesteld; het eigen vermogen daalde daardoor drastisch (net als de solvabiliteit) en de rente en aflossing van de restschuld kwamen ten laste van de jaarlijkse winst- en verliesrekening. Daar viel de synergiewinst die ten opzichte van de twee oude brouwerijen werd geboekt bij in het niet. Net als de miljoenen aan overheidsgeld die gemoeid waren met het behoud van Grolsch voor de regio; voor een prettig bedrag werd bijvoorbeeld de oude rommel overgenomen. Het betekende dat het 37 procent-aandeel van de De Groentjes minder dividend opleverde dan voorheen. En dus liet de familie (bij monde van woordvoerder Harm van der Lof in 1998 in een uitzending van Radio Oost) doorschemeren dat verkoop niet per definitie geblokkeerd werd. Van Belgen (Interbrew) houdt de familie inmiddels niet meer zo veel. Wel blijkbaar van Zuidafrikanen, die qua huidskleur en taalgebruik wat lijken op Antilianen (Jan de Groen woont op Curacao). Er wordt ruim 800 miljoen overgeboekt naar de aandeelhouders. Het personeel is dolblij met de fooi van 8 miljoen.

Ze hebben geen idee wat hen nou te wachten staat. Wie denk je dat die 800 miljoen gaat betalen? Eerst wordt Grolsch letterlijk leeggeroofd van alle bezittingen. Dan komen ‘de pakken’ met hun rekenmachientjes alle activiteiten onder de loep houden: arbeidsproductiviteit omhoog, kosten sterk naar beneden – alle franje wordt weggesneden. Die blauwdruk zal ook voor Wegener (door Mecom) uit de la gehaald worden, daar helpt geen geslijm in de kolommen aan.

En Pasman? Pasman liegt als hij zegt dat er nog niet over zijn premie is gesproken. Nee, geen Groenink-premie, maar wel mimimaal twee jaarsalarissen. Kan hij mooi opmaken in Amsterdam waar hij zo vaak en zo graag verblijft. We worden verneukt, terwijl de krant staat te applaudisseren. Maar dat is al 65 jaar hun gewoonte.

Vorige bijdrage

Nummer 46

Volgende bijdrage

Nummer 48

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *