Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 51/52

KNVB-directeur Henk Kesler moest en zou zijn excuses aanbieden aan de politie vanwege zijn onaardige uitspraken. Wat moet korpschef Piet Deelman dan? Iedere agent nederig en persoonlijk een fles wijn brengen? Want zelfs Deelman, die zijn agenten tot dusverre (vaak ten onrechte) verdedigde, viel uit zijn rol en beledigde zijn eigen achterban zo erg dat zelfs enkele Twentse burgemeesters hem vermaanden een beetje te kalmeren. De politie functioneert slecht, een deel is zo plat als een dubbeltje, zonder uniform stellen die VMBO-types weinig voor, ze blinken eigenlijk alleen uit als het gaat om parkeerbonnen, staan achter bomen hardrijders te fotograferen en echte zaken verknallen ze. Dat is ongeveer de algemene opinie over de politie en het Twentse korps in het bijzonder. De regionale krant had keurig uitgezocht hoeveel die dienders eigenlijk verdienen en mij valt het eigenlijk niet tegen voor mensen die nauwelijks kunnen rekenen en schrijven. Maar geef ze er alsjeblieft nog wat bij, anders ‘dalven’ ze nog meer; meer agenten dan we vermoeden (blijkt bij elke grote zaak weer) zijn gecorrumpeerd. Bij restaurants bedingen ze dat ze nooit hoeven te betalen.

Bij de laatste actie van protesterende politiemensen een paar jaar geleden stonden ze gewoon in uniform auto’s aan te houden en folders uit te delen. En toen ik me daar kwaad over maakte (‘machtsmisbruik, klootzakken’), werd ik bijna gearresteerd. Nog een paar jaar daarvoor werden we (ook tijdens een politieactie) in de Kuip getrakteerd op strippende (nep)agenten. Dat kostte ook een hoop tijd, maar was tenminste leuk bedacht.

Iedereen valt over Kesler heen, maar in eerste instantie was half Nederland het nog met hem eens. Maar ja, Hugo Borst heeft de pest aan Kesler en die voert dan een showtje op zondagavond op en iedereen zonder ruggengraat herziet dan zijn mening. Ik vermoed dat ook allerlei sneue types in deze krant naar Kesler zullen uithalen.

Ik had mijn laatste column van 2007 liever gebruikt om Jans Schepers te steunen die ineens als voorzitter van de Kamer van Koophandel moet opstappen. Doorn is weggepest, Schepers moet omwille van de regels weg, wie moet het nu doen? Zoveel goede bestuurders zijn er ook niet. We zijn net van die Zwolse gifkikker Mengelberg verlost, zijn vroegere directeur Frits Smit gedraagt zich als een soort Paard van Troje in de KvK-organisatie. Ik begrijp niet dat Smit – die zich heel wat vindt, die altijd tegen de fusie met Twente/Veluwe was, nu ineens als een regiosecretaris (en een onbetrouwbare ook, heb ik helaas ondervonden) onder directeur Van Ingen is gaan werken. Smit moet gewoon weg, weet ik veel, bij VNO-NCW zoeken ze nog een klerk. Op 7 januari (tijdens Kamerreceptie in Apeldoorn) zal hij mij wel weer het allerbeste wensen. Of zal hij het aandurven één keer in zijn treurige leven echt te zeggen wat hij vindt. Ik betwijfel het. Een goed 2008 Frits, maar niet bij de Kamer, is mijn wens.

Vorige bijdrage

Nummer 50

Volgende bijdrage

Nummer 1/2

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *