Twentesport

Jan Smit, wat zal hij ziek zijn geweest

Wat zal hij ziek zijn geweest, Jan Smit, toen hij woensdag het regionale dagblad opensloeg en het verhaal las dat Fardau Wagenaar over zijn afscheid als voorzitter van Heracles (dinsdag aangekondigd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de club) had geschreven. Niets mis met dat verhaal, integendeel, maar al op de eerste regel zijn leeftijd…. Je mag tot achter de komma weten wat zijn vermogen is (desnoods zijn pincode), hoe vaak hij nog seks heeft (en desgewenst met wie…), maar zijn leeftijd, nee, dat wist bijna niemand. En als je voornemens was dat te publiceren, dan dreigde hij met hel en verdoemenis. Hij is volgens mij niet heel wraakzuchtig is, maar zijn leeftijd gekoppeld aan zijn interesse voor vrouwen, dat is zijn achilleshiel.

En daarom was Wagenaar wellicht de best invoerde journalist bij Heracles. Omdat ze een vrouw is. Geen idee of de voorzitter over haar droomde, want Smit is aardig en voorkomend tegen iedere vrouw. Van golddiggers moet hij daarentegen weer niets hebben. Voor de rest had hij eigenlijk alleen een hekel aan mensen met schulden. Hij is afschuwelijk rijk geworden toen hij zijn deurwaardersbedrijf (in Ommen) verkocht. Het maakte hem hoogstens harder. Aan niets en niemand verantwoording te hoeven afleggen, dat betekende voor hem rijkdom.

Gek op vrouwen, maar ik weet van geen schandalen. Of hij vreemdging en met wie? Ik heb werkelijk geen idee. Het zou mij verbazen als hij ergens een minnares zou hebben. Ik heb wel eens eerder op deze plek geschreven dat veel anderen in zijn plaats zich onledig zouden houden met Ferrari ’s en rondborstigen, maar hij is op zijn gelukkigst als hij zijn auto (een degelijke Volvo die een vriend voor hem is gaan kopen en passant de dealer sponsor van Heracles maakte) in het stadion uit een goal moet ophalen, omdat een paar spelers die daar geparkeerd hebben om hem te pesten.

Ik mis hem nu al, ik zal zeker proberen zoveel mogelijk thuiswedstrijden van Heracles dit seizoen nog te bezoeken, maar dan kom ik vooral voor hem. Hoe hij meeleeft, dat is geweldig om te zien. Hij probeert bij te blijven, hij heeft zich iemand gevraagd hem wegwijs te maken in social media omdat hij wil weten wat spelers en supporters over hem melden.

Natuurlijk, het succes kun je niet aan één man ophangen, maar Heracles mag Jan Smit beslist dankbaar zijn voor de afgelopen twee decennia. Dank aan de man die een bal nog geen meter vooruit kan spelen, een korfballer….

Vorige bijdrage

‘Je schrijft of je hebt vrienden…’

Volgende bijdrage

Arend Steunenberg

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *