Twentesport

Wie durft?

Als FC Twente inderdaad onder verscherpt financieel toezicht komt te staan, staat de club behoorlijk te kijk. FC Twente wordt van creatief boekhouden beticht, door toekomstige (tv-) gelden nu al vast in de begroting op te nemen. Creatief boekhouden, een niet heel fraaie benaming voor het gegoochel. Het is overigens niet de eerste keer dat de club met de KNVB overhoop ligt over een begroting, eerder ging het om transfergeld dat te laat was overgemaakt aan de club waardoor een gat was ontstaan, precies op het moment dat de KNVB de boeken kwam controleren.

Het geduvel is niet goed voor de reputatie van Joop Munsterman, voor Aldo van der Laan die nota bene in een sector (vlees) werkt (zijn bedrijf is schoon, benadruk ik hier) wat van fraude en ellende aan elkaar hangt, voor Ten Hag, makelaar, moet het toch vooral van vertrouwen hebben, het is slecht voor de ambities van een vroegere financiële man van de Rabobank en Reggeborg die nu de duurste sponsorclub van FC Twente leidt en in stilte hoopt op de voorzittershamer na Munsterman en het is  natuurlijk al helemaal een drama voor Henk Kesler, de oud-directeur en oud-voorzitter van de KNVB, die staat voor zijn oude maatjes in Zeist toch helemaal voor lul, lijkt me zo.

Volgens universitair hoofddocent accountancy Bob van den Brand en hoogleraar sporteconomie Ruud Koning heeft FC Twente ‘op een onaanvaardbare manier de jaarrekening opgepoetst’. Toe maar: ‘Een onaanvaardbare boekhoudtruc’, aldus Bob van den Brand. Koning: ‘Dit kan Twente niet zomaar wegwuiven, het is vrij zeldzaam dat een gedeponeerde jaarrekening moet worden ingetrokken.’

Eerder werd al bekend dat de KNVB FC Twente een boete heeft opgelegd, omdat de club niet op tijd (voor 1 november 2013) de administratie voorzien van een controleverklaring door een onafhankelijk accountant heeft aangeleverd. Boete: tien mille. Daar komt nog een keer 25 mille bovenop (dus 35.000 euro) omdat de club volgens de bond ‘niet heeft voldaan aan het tijdig, juist en volledig informeren van de licentiecommissie’.

De heren Van den Brand en Koning leggen waarschijnlijk de vinger op de zere plek bij FC Twente: ‘Het kritisch vermogen binnen de club is beperkt, de directie stelt de jaarrekening op, die staat onder leiding van Joop Munsterman. De Raad van Commissarissen controleert de directie. Maar de Raad van Commissarissen staat óók onder voorzitterschap van diezelfde Munsterman. En bij de commissarissen zitten mensen die direct belang hebben bij de leningen. De vraag is wie bij Twente de moeilijke vragen stelt. Wie is de azijnpisser, wie durft?’ Vind ik een goede vraag….

Vorige bijdrage

Slechte verkoper mooi toneel; goede auteur is minder

Volgende bijdrage

Interviewen is een vak, vaak geïnterviewd worden ook

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *