Roskam Moordkuil Jaargang 14, 2008

Dick Veltman is niet van de straat

Ik kom mijnheer Veltman wel eens tegen, ik mag wel zeggen dat ik hem heel regelmatig tegen kom. Een zeer bekwaam advocaat die door de regionale omroep af en toe wordt ingeschakeld. Dan moet je wel heel bekwaam zijn. Veltman rekent zichzelf ook tot de elite, heeft het getroffen met zichzelf, en ook allerlei interessante clubjes en bestuurtjes verrijkt hij met zijn aanwezigheid. Dick Veltman is niet van de straat. En hij is zeker niet de laatste die dat vindt.

Zo’n uitmuntend jurist hoort ziekenhuizen, omroepen, topbedrijven te vertegenwoordigen, te adviseren en te begeleiden. Toch geen misbaksel als Guido Jellema die zelfs zijn vader (de Almelose drukker) ooit verried om er zelf beter van te worden. Guido Jellema laat zich bij officiële gelegenheden als aandeelhoudersvergaderingen niet door één jurist (Veltman) begeleiden, maar door twee. Alsof Veltman alleen de klus niet kan klaren.

Zou Jellema weten dat Veltman een zaak heeft verloren van de regionale omroep tegen het Openbaar Ministerie? Dat de geweldige advocaat Veltman met boter en suiker is ingemaakt voor zover wij weten in de enige zaak die het OM in de afgelopen zeven jaar heeft gewonnen?

Veltman op zijn beurt weet wel dat Jellema volstrekt niets meer te makken heeft, aan heel veel vrienden en kennissen heel veel geld verschuldigd is, in zijn werk als acquisiteur van makelaarsblaadjes bij Wegener met pek en veren de straat op is geflikkerd omdat hij er werkelijk een teringzooi van maakte. Zijn riante salaris van zes mille krijgt hij tot einde contract, eind dit jaar. O nee, dat laat Veltman rechtstreeks op zijn rekening storten, anders ziet hij nooit een cent, weet hij. Zoals zoveel schuldeisers, maar Veltman zit eerste rij. Hoe komt een elite-advocaat aan zo’n klant?

Nee, dan de vroegere Net8-directeur Hans Noomen. Die wordt gezocht door een flink aantal mensen in het oosten van het land. Hij is een meesteroplichter. Een klootzaak met een lul van een advocaat, een zekere Van Vugt uit Amsterdam (Blenheim) die in een brief aan mij ‘… heeft verwijdert…’. Ik heb maar niet eens verder gelezen. Ik moet van hem iets van mijn website halen, begreep ik. Eerder dreigde hij mij telefonisch, hij zou dat boertje (ik dus) even imponeren. Ik bleek meer scheldwoorden te kennen dan hij.

De bekende Twentse projectontwikkelaar André van Leeuwen heeft Go Planet van Klaas Hummel gekocht. Ik vroeg hem hoe hij dat aandurfde, want Hummel heeft een niet al te beste reputatie. Advocaten hadden dagwerk om alle problemen uit te sluiten, vermoedde ik. Nee, juist zonder advocaten, zei Van Leeuwen. ‘Ik ben bij Hummel geweest en we hebben elkaar diep in de ogen gekeken. Zijn woord is mij meer waard dat al dat juristenwerk’.

Gelijk heeft Van Leeuwen. Mensen als Jellema en Noomen hebben geen last van eer, laat staan van een erewoord.

Vorige bijdrage

Aruba is armoedig en vooral erg smerig

Volgende bijdrage

‘the return of Timmer’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *