Roskam Moordkuil Jaargang 14, 2008

‘the return of Timmer’

Ik dacht meteen aan Anja Timmer, toen de PvdA in Dinkelland afgelopen week liet weten dat ze een nieuwe wethouder zoeken na het vertrek van Evert-Jan Krouwel. Blijft het een beetje tussen dezelfde lakens, zal ik maar zeggen. Timmer werd na haar kamasutra-periode in Hengelo lid van de Tweede Kamer, kon daar niet iedereen bekoren en belandde op een plek die onverkiesbaar bleek. Dankzij allerlei vooropgezette burgemeestersverkiezingen links en rechts in den lande (waar de mensen konden kiezen uit het ene of andere PvdA-lid) ontstond weer ruimte in het parlement, wat leidde tot ‘the return of Timmer’.

PvdA-wethouder in Dinkelland: ik schat in dat het een werkloze leraar, een omhooggevallen ambtenaar of zeikerige milieudeskundige zal worden. Daar stikt de partij namelijk van.

De CDA-wethouders mogen aanblijven, bleek afgelopen maandagavond tijdens de raadsvergadering. Waarom ben ik daar absoluut niet verbaasd over? Op de wethouders Engbers en Kleissen is net niet genoeg aan te merken, de heren weigeren tot de dag van vandaag serieuze vragen over de problemen in Dinkelland te beantwoorden. Afgelopen dinsdag ging Kleissen op de regionale televisie in een kakelprogrammaatje zitten zeuren dat het zo’n zware tijd was geweest voor hem en zijn gezin en dat hij bedreigd was. Dat mag ik toch hopen. Hij was als boer blijkbaar zo eenzaam dat hij het nu kicken vindt als wethouder, dus hem krijgen ze niet weg. Kleissen heeft het politieke benul van een afgekloven pen. Wat hij vond van die vierduizend man op het dorpsplein, Kleissen dacht dat het er maar vijftienhonderd waren…

Krouwel begreep dat zijn positie met het misbruik maken van zijn luxebaantje als wethouder onhoudbaar was en ging pleite, maar niet zonder eerst leeg te lopen in de regionale krant. Nee, niet inhoudelijk, het ging er vooral over dat hij zo zielig is. Hij zou nog veel zieliger zijn geweest als hij iets met mijn dochter had gedaan. Mijn dochters zijn zestien en achttien jaar. Als ze met een vent van 35 jaar aankomen, word ik daar niet vrolijk van, maar zal ik dat accepteren. Tenzij het hun leraar op de Bataafse Kamp is.

De domme wethoudertjes denken dat ik een vriendje ben van ex-burgemeester Frans Willeme. Dat denken ze omdat Willeme dat denkt en vooral hardop roept. Willeme is de slimste, maar dat ben je al gauw in Dinkelland. Op 16 mei neemt de gemeente officieel afscheid van Willeme, zo is het plan nu. Ik ben (via via) door Willeme gevraagd op die dag in het gemeentehuis een soort paneldiscussie te leiden. Natuurlijk doe ik het, als er een serieuze discussie kan komen over bijvoorbeeld het ambt van burgemeester. Leuk om daar dan bijvoorbeeld Den Oudsten (van Enschede) en Jansen (Commissaris) bij te betrekken.

Het is hierna wachten op de verkiezingen. Zullen de kiezers Engbers en Kleissen herdenken in het stemhok?

Vorige bijdrage

Dick Veltman is niet van de straat

Volgende bijdrage

De opvallende schoolloopbaan van Thijs Geerdink

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *