De Roskam Jaargang 19, 2013

Tijd om Herman Wijffels in Twente te laten neuzen

Nummer 27 – 2013

Er moeten betere commissarissen komen bij de banken, met verstand van de financiële sector en meer gevoel voor de klant. Dit staat te lezen in het rapport van de Commissie Structuur Nederlandse Banken onder leiding van Herman Wijffels. Tja, gras moet groener, sneeuw witter, ik moet afvallen en minder zuipen. Maar het staat er echt: er moeten betere commissarissen komen. Laat dat nu het probleem zijn van Nederland: incompetente bestuurders en directeuren. Wat ze wel kunnen is stelen en graaien. Pijnlijk is dat het gros van socialistischen huize is. Dat bestuursvoorzitter De Vries van het beursgenoteerde bedrijf Koninklijke TenCate is betrapt op misleiding, dat hij altijd eigenbelang laat prevaleren boven bedrijfsbelang, dat hij een privéschuld aan de fiscus mag afwentelen op het bedrijf, het is te wijten aan de commissarissen Hovers en Ten Cate, dat hij vaker van CFO wisselt dan ik van schone sokken, dat een accountant niet kan en wil instaan voor de juistheid van de informatie in het jaarverslag, ach, je weet inmiddels niet beter. Humor is wel dat het opperwezen zich in de nieuwste uitgave van Twentesport (pagina 57) laat fotograferen als een wielrenner die een paar meter vóór het peloton fietst. Leuk idee van de fotograaf? Nee hoor, het blijkt een aangeleverde foto van de PR-afdeling van het Almelose concern: als de rest even in de remmen knijpt, komt onze eigen Kim Jong-un (ze zijn niet toevallig beiden van ongeveer dezelfde lengte) wat beter tot zijn recht. Ander opvallend detail: iedereen rijdt in kleding van TenCate. Vast niet betaald uit eigen zak. Hij zal de kas van TenCate zo ongeveer wel beschouwen als zijn eigen zak. En het mag van de commissarissen Hovers en Ten Cate.

Wim Kok, Lodewijk de Waal, ze pakken hun deel alsnog even mee. Marianne Lensink kon nog geen zaal vol verpleegkundigen toespreken (heb ik zelf mogen meemaken) en dat zal ook wel één van de redenen zijn dat ze eruit gemikt is bij het Medisch Spectrum Twente. Met een flinke zak geld. Wie zit er in de Raad van Commissarissen van het MST? Onder anderen Frans van Vught (als voorzitter) die in Europa zo bemind wordt. Voor hem zat ene Veltman (een omhooggevallen advocaat) in dit toezichtorgaan. Even ter herinnering: Van Vught zat in de Raad van Commissarissen van TenCate toen de bestuursvoorzitter vrijelijk mocht aanklooien met bedrijven (Textielgroep Twenthe), dubbele functies en halve criminelen. Niemand van de Raad van Commissarissen had enig bezwaar. Fons Catau, directeur/bestuurder van de woningcorporatie De Woonplaats, is bedankt voor zijn moeite en krijgt zes ton mee. Catau liet zich vroeger (serieus) inspireren door het communisme. Tja, tijden veranderen. De Raad van Commissarissen wordt voorgezeten door Ton Doesburg die in 2009 overstapte van de PvdA naar de VVD. Wel zo gemakkelijk… Verder worden de belangen van woningcorporatie De Woonplaats, die ooit in het leven is geroepen om voor de arbeiders en minderbedeelden toch fatsoenlijke en betaalbare woonruimte te realiseren (ik memoreer het nog maar even), in de gaten gehouden door oud-wethouder Winkelman uit Losser die vanwege zijn gezondheid (vanaf 2008) niet langer wethouder kon zijn, maar blijkbaar nog wel krachtig genoeg is om een cheque van zes ton te ondertekenen. Wat ik helemaal niet begrijp is dat de mensen die op voorspraak van de huurders zijn aangetreden (mevrouw H.P. Jaspers en H. Fleury) zich niet de ogen uit hun hoofd schamen. Zes ton als cadeau voor Catau, geld van de huurders volgens mij…. Wijffels, kom alsjeblieft een jaartje in Twente onderzoeken!

Vorige bijdrage

Op het ereterras van SVZW

Volgende bijdrage

Heleen Mees toont grote gelijk van Fritz Korbach aan

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *