RTV Oost

Stevige ontslagronde AB Oost

Rene Zuithof van het gelijknamige autobedrijf in Bornerbroek was onlangs te gast in het ondernemersprogramma Memphis. De gesprekken worden uitgezonden in het programma PuntKomma, elke vrijdag van 17.30 tot 18.00 uur. Precies in de week dat zijn broer (van Zuithof) dodelijk verongelukte, zond ik het vraaggesprek uit. Ik wist het niet! Natuurlijk niet, want dan had ik het nooit uitgezonden.

Veel luisteraars blijken erg betrokken bij de omroep en de gasten, want van diverse kanten kreeg ik mailtjes, telefoontjes en via social media reageerden mensen geschrokken. Ik heb Rene Zuithof gebeld, gecondoleerd en mijn excuses aangeboden… En van de week ga ik even langs om een kop koffie met hem te drinken. Hij is gelukkig niet boos. Ik baal zelf wel nog steeds als een stekker, ook al omdat het zo’n leuke gozer is, maar dat heeft er natuurlijk niets mee te maken, dat weet ik ook wel…

Hoe moeilijk het werk soms is, bleek maandag. Ouderenomroep Max belde. Ik ken het kamerlid Hero Brinkman heel goed en van hem hebben ze voor de uitzending van maandagavond 23 juli een portret gemaakt. Ze willen graag mensen uit zijn Almelose jeugd en jonge jaren aan het woord. Dat wilde ik een paar jaar geleden ook, maar ik vond alleen mensen die zich nu (toen nog als PVV-kamerlid) nadrukkelijk distantieerden van hem, en een leraar natuurkunde ging er op Twitter prat op met Brinkman als tiener altijd te knokken vanwege zijn opvattingen; Brinkman zelf had geen idee wie de gek was.

AB Oost

En dan AB Oost dat 300 mensen op straat zet. Dat is organisatorisch en communicatief zo slecht geregeld dat je vraagtekens zet bij de kwaliteit van het management van AB Oost. Blijkbaar leren managers op allerlei vage cursussen slechte boodschappen altijd vlak voor het weekend te geven. Ik kreeg in de loop van maandag eindelijk directeur Engbers van AB Oost aan de telefoon die alle vestigingen van zijn coöperatieve personeelsorganisatie persoonlijk langs is gegaan om het verhaal van de stevige ontslagronde (300 van de 720 vaste mensen krijgen ontslag) te vertellen. Heb ik diep respect voor.

Maar heeft u dan geen plan gemaakt voor een totale communicatie, vroeg ik hem. ‘U heeft toch een bericht gehad’. Jazeker, dat stond ook maandagochtend in de krant en bij RTV Oost op internet en teletekst, maar zonder verder commentaar van het bedrijf dat in het weekend gezellig dicht is. Bovendien is RTV Oost een radio- en televisiestation en willen we mensen graag horen en zien spreken. Daar had hij nog niet over nagedacht. Heeft u dan geen afdeling communicatie die met u meedenkt hoe u communicatief zo’n operatie zou moeten opzetten, vroeg ik hem venijnig, want de werknemers, de familie, vrienden van de getroffen werknemers van AB Oost (met vestigingen in Deventer, Hardenberg, IJsselmuiden en Rijssen) luisteren en kijken naar onze zender: ‘Met een goed verhaal had u hen allemaal in één keer kunnen bereiken’.

Managers moeten veel vaardigheden hebben en communicatie is één daarvan, bovendien één die in deze tijd steeds belangrijker wordt… Gebruik daarbij ook de regionale omroep!

Vorige bijdrage

Onthand en versmeerd wegens ’n vermiste koffer in Peru

Volgende bijdrage

Kratten bier wegens FC Twente

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *