De Roskam Jaargang 20, 2014

Geert Wilders had beter moeten luisteren naar Hero Brinkman

Dolle Dinsdag. Wilders juint een zaal in Den Haag op over Marokkanen. Een stommiteit waar hij ook dagen daarna geen afstand van wil nemen. Politieke partijen buitelen over elkaar heen om te schreeuwen dat ze ‘nu’ echt nooit met iets met Wilders en zijn partij te maken willen hebben. En als waren het NSB’ers op 5 september 1944 rennen veel PVV’ers inmiddels als kippen zonder kop rond; het is nu voor veel van hen ook wel de uitgelezen kans op te stappen zonder gezichtsverlies. In de reguliere maatschappij weten veel voormalige PVV-politici dat ze uitgekotst zijn; ze komen nergens meer aan de bak. Een verleden in het parlement, in de staten of in de gemeenteraad namens de PVV zorgt voor jarenlange werkloosheid. Als Hitler iets beter naar zijn generaals had geluisterd, was de Europese Unie al zo rond 1943 ontstaan, en dan onder de naam Duitsland. We moesten vroeger bij mij thuis, in het begin van de jaren tachtig, altijd erg lachen om Hans Janmaat met zijn vaste opening: “Landgenoten.” Op YouTube zijn nog fantastische imitaties van Erik van Muiswinkel te vinden. Om Pim Fortuyn werd iets minder gelachen, maar hij had geteisem om zich heen verzameld, niet te weinig. Dat bleek overigens pas nadat hij was vermoord. De onlangs hertrouwde VVD’er Oplaat heeft serieus overwogen met Wilders mee te gaan toen zij hun lijstje verrechtsingspunten (in 2004) moesten terugnemen. Wilders koos voor zichzelf en Oplaat werd bij de eerstvolgende verkiezingen op dinsdagochtend aan de stoeprand gezet door de VVD. Overigens hoeven we ons om Oplaat geen zorgen te maken; hij verdient tonnen met zijn commissariaatjes. Als Wilders beter naar zijn vroegere collega Hero Brinkman uit Almelo had geluisterd, was hij wellicht al minister-president geweest.
Er heerst namelijk ontzettend veel onvrede in de samenleving. Waar denkt u dat al die stemmen op lokale partijtjes vandaan komen? Brinkman had plannen om de PVV te democratiseren en al die brievenbuszeikerds de partij uit te mikken, maar Wilders zag die adviezen als een aanval. Na de kopvodden-tax en nu zijn optreden over Marokkanen-raus’ willen heel veel mensen die zich hadden afgekeerd van de PvdA ook niets meer met hem te maken hebben. Mussert vluchtte in 1944 naar de Bellinckhof, een landhuis in Almelo, dat dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Ik ben benieuwd waar Wilders heen gaat; hij leeft al tien jaar (en dat is overigens ook belachelijk…) in voortdurende aanwezigheid van bewakers, en gaat van safehouse naar safehouse. Dan krijg je ook een wat beperkte blik op de wereld…

Vorige bijdrage

Stand van Zaken: Arjan Bos (video)

Volgende bijdrage

Lustrum

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *