Columns/WeblogTwentesport

FC Politiek

De gemeenteraad van Enschede staat op het punt alles wat met FC Twente te maken heeft weer binnen de gemeentegrenzen te halen. Ja, ze zitten er bovenop bij de regionale trots. Ik vergeet nooit meer al die wethouders, raadsleden en andere types van de gemeente die een jaar of tien geleden met een hard plassertje wekelijks op de tribune van FC Twente plaatsnamen. En gezellig meegingen Europa in. Twente zou ze wel even leren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Bremen, Londen en Odense. Op een puntje na lukte het kunstje zelfs voor de tweede opeenvolgende keer. Ik herinner me de iconische beelden toen troetelbeer Theo Janssen bijkans op zijn muil uit de bus viel bij het scoren van een kratje bier. Nee, Twente zou een voortvarende regio worden aan de hand van FC Twente.

Alleen jammer dat helemaal niemand de club fatsoenlijk controleerde, eens over de schouder mee keek in een jaarverslag. Gewoon eens een paar vragen stelde… Ja, de regionale krant ging veel later tekeer, maar ik vergeet nooit meer die bankzitter dansend op de perstribune. Hij telde ook ineens mee in het wereld van de voetbalverslaggevers die altijd wat minachtend naar het oosten keken. En al die commissarissen bleven natuurlijk ook zitten…

FC Twente was van de hele regio. Hengelo bouwde voor miljoenen het atletiekstadion (dat ongeveer net zo ver van de gemeentegrens af ligt als de Grolsch Veste…) om zodat de heren daar prettig konden trainen, douchen en gemasseerd worden. Met Heracles werden afspraken gemaakt over een gezamenlijk voetbalacademie. Waarbij FC Twente natuurlijk wel de baas was, en eerste keus had.

FC Twente bouwde een schuld op dichter op dichter bij de honderd miljoen dan bij de tien miljoen. Dat wordt langzaam maar zeker afgelost. En terecht. De club degradeerde. Terecht. En ze moeten het wel heel bont maken, als nu nog promotie naar de eredivisie nog wordt verkloot. Maar daag ze niet uit, leren de afgelopen twee wedstrijden.

En meteen krijgen ze weer een grote bek daar in het gemeentehuis. Als de rest van de regio niet meebetaalt, is FC Twente gewoon weer van Enschede. Ze kunnen daar helemaal niets, daar in dat gemeentehuis. Denk je nou echt dat de Enschedese politiek ooit in staat was geweest om het nieuwe stadion te bouwen of het muziekcentrum. Welnee, daar waren altijd anderen voor nodig. Anderen met geld, visie en daadkracht. Ja, criminelen met een vuurwerkfabriek in een woonwijk laten klootzakken, dat blijft voor mij altijd het voorbeeld van onkunde van het Enschedese bestuur

En nou, nou gaan ze hun tanden laten zien aan de regio. Sukkels.

Vorige bijdrage

Free a Girl

Volgende bijdrage

Kampioen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *