Twentesport

Henk ten Cate

Direct nadat de KNVB voor joker werd gezet door Henk ten Cate die geen bondscoach meer wilde worden (en volkomen terecht) kwam naar buiten dat Ten Cate wordt beschuldigd van mogelijk ongeoorloofde praktijken bij het bedrijf Tinker Travel. Ik loop net iets te lang mee om dat toevallig te vinden.

Ik ken Hans van Breukelen niet heel goed, maar goed genoeg om niet mee te gaan met al die zogenaamde voetbaljongens die hem als een nagemaakte keeper en een onderwijzer wegzetten. Dat is hij zeker niet. Hij is een uitmuntende doelman geweest, heeft aardig wat voor zijn kiezen gehad in zijn leven en dacht als technisch directeur van de KNVB nog een paar jaar mee te werken aan de ontwikkeling van het Nederlandse topvoetbal. Uit wat op straat ligt, kan ik weinig anders concluderen dat hij of niet handig heeft geopereerd bij de zoektocht naar een nieuwe bondscoach of hij is gepiepeld. Beide is niet goed.

Henk ten Cate is een Amsterdamse lefgozer die ik voor het eerst ontmoette bij Go Ahead toen hij daar Jan Versleijen was opgevolgd. En hij is nogal haatdragend; ik herinner me dat Ten Cate in korte tijd alles wat Versleijen deed belachelijk maakte, dat ging zover dat als een plant in het spelershome door Versleijen links was neergezet Ten Cate hem naar de rechts liet verplaatsten.

Ik ben later bij hem geweest in Barcelona toen hij Frank Rijkaard assisteerde. Hij werd daar erg serieus genomen door de toenmalige sterspelers zoals Ronaldinho, zag ik toen ik een training bijwoonde. Later ben ik naar Athene geweest waar hij (samen met Mike Snoei) Panathinaikos onder zijn hoede had. Tijdens de training had hij geen oog voor mij (en terecht), daarna wilde ik met hem meelopen naar de kleedkamer maar daar was hij niet van gediend. Ik werd weggestuurd en later opgehaald door een medewerker die mij zei dat mister five minutes had voor mij. Ik kwam boos zijn kamer binnen, maar daar zei hij alle tijd te hebben….. Show voor de buitenwacht.

Ik ben erg groot fan van de trainer en de coach Henk ten Cate. Al zijn ploegen spelen verzorgd en aanvullend voetbal. Hij is een topper, anders red je het niet bij clubs als Chelsea, Barcelona, Ajax en Panathinaikos. De liefhebber Ten Cate heeft financieel meegeholpen zijn oude liefde Go Ahead overeind te houden. Hij is als trainer (in Nederland, Duitsland, Engeland, Spanje, Griekenland en het Midden-Oosten, nu bij Al Jazira waar hij bijna kampioen wordt in Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten) multimiljonair geworden. Geld genoeg verdiend, neem ik aan, hoewel ik vind dat een miljoen investeren in taxibedrijf Tinker Travel toch wel veel geld is.

Bondscoach worden was de kroon op zijn trainerswerk geweest. En ik weet zeker dat hij Nederland (met Gullit) naar Rusland had kunnen loodsen. Ten Cate krijgt goede spelers aan het spelen, maakt ze gek, maar hij is ook gemeen, en rancuneus. In Voetval Internationaal werd hij een straatvechter in trainingspak genoemd. Dat kunnen veel mensen beamen. Maar nu zit hij zwaar beschadigd in de zandbak. Hij slaat nog wel een keer keihard terug, hem kennende…

Vorige bijdrage

Feestvarkentjes

Volgende bijdrage

Het schandaal

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *