Twentesport

Jan Medendorp begrijpt geweld soms erg goed

Voor alle duidelijkheid: ik (Jan Medendorp) sla nog geen deuk in een pakje boter, ik vind geweld bijkans verachtelijk. Maar ik begrijp het soms wel. Waarom krijgt Youp bij Telfort wel voor elkaar waar wij als gewone mensen maanden, jaren als lulletjes rozenwater worden behandeld. Ik heb inmiddels een abonnement bij Telfort, ik kan u verklaren, het is nu een van de meest klantvriendelijke providers. Maar in dit geval niet zonder verbaal geweld.

De Nederlandsche Bank staat erbij en kijkt er naar: Icesave, DSB, SNS. En doet niets. Maar als je je zuurverdiende centjes kwijtraakt door volstrekt mismanagement van Dirk Scheringa en Sjoerd van Keulen en de aangewezen toezichthouders doen niets, tja, dan ga je op zoek naar Van Keulen. Ik begrijp dat. Natuurlijk is het slecht dat die vent moet onderduiken in een democratie als de onze – we zijn tenslotte geen bananenrepubliek, maar het zijn diezelfde bestuurders en directeuren die het zover hebben laten komen. Want Van Keulen komt niets te kort en zijn vriendjes ook niet. Net als op Cyprus waar de zelfbenoemde elite allang via buitenlandse connecties hun geld hebben weggehaald. Wie is straks zijn geld kwijt? De gewone hardwerkende man op Cyprus!

Ik vind het juist opvallend dat de besodemieterde Nederlanders zo rustig blijven. Je hebt net te horen gekregen dat jouw baan vervalt, maar dat de topman van jouw bedrijf nog wel 1,2 miljoen overgemaakt krijgt om een akkevietje met de fiscus uit het verleden te beslechten. De commissarissen willen graag herbenoemd worden, vermoed ik.

Haarlem, RBC, AGOVV, Veendam zijn te onder gegaan. Vooral omdat er te weinig sponsors en bezoekers waren, zeg ik er direct bij. Het bestuur en directie van een provinciestad in het oosten van het land hanteert zo’n goed beleid dat er aan het einde van het seizoen nooit geld bij hoeft, dat de bestuurders van de stad altijd vooraan op de eretribune zitten als er weer wat te vieren is. En dat is er vaak, dankzij het goede beleid van de club dat het stadje in heel het land een goede naam geeft. Dat kan het bestuur zelf niet, want een gat in een straat repareren kost maanden, zo niet langer. Ondanks alle incompetentie ben je een welkome gast op de wethouderscongresjes in den lande en collega’s zijn jaloers , die hebben ook wel graag een betaal voetbalclub die zo goed geleid word,t binnen in de gemeentegrenzen.

Het gaat zo goed dat er een nieuw groter stadion moet komen. Op kosten van de gemeente? Welnee. Zoals gezegd wordt de club erg goed geleid. De gemeente laat een onderzoek doen door een bureautje dat constateert dat wat de club wil nooit kan. Terwijl die club de getekende contracten al in de la heeft liggen, maar ja, dat bureautje is nooit op het stadion geweest om een kop koffie te drinken. In de raad, zeg maar de toezichthouders zitten vooral ambtenaren, onderwijzers en kruideniers – niet echt het volk dat Nederland groot heeft gemaakt. Waar bovendien op zijn minst sprake lijkt van vriendjespolitiek en willekeur. Is iedereen fout? Nee, er zit een nazaat van een groot industrieel in de raad en hij laat zich er ook graag op voorstaan dat hij en nazaat is van een groot industrieel. Hij komt uit een geslacht van visionairs. Dat houdt blijkbaar op na een paar generaties, want hij is inmiddels net zo oppervlakkig als de rest.

Heracles Almelo speelt over een jaar of vier, vijf weer in de eerste divisie en zal daarna in het rijtje komen van Haarlem en Veendam. En deze gemeenteraad is daar verantwoordelijk voor! Grootschalige detailhandel mag wel in Almelo, maar niet in het stadion. Wat heeft Hornbach al die gemeenteraadsleden beloofd? Een gratis barbecue? Een geil bankje voor in de tuin?

Vorige bijdrage

LetsLunch: Lunchen moet je toch

Volgende bijdrage

Dochters: Ook ik ben dus zo’n zeikerd die zijn kinderen adoreert

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *