Twentesport

Kuiper en de snoeppot

Nee, ik heb ook recentelijk geen telefoontje (0653899715) of mailtje (jan.medendorp@planet.nl) van de befaamde wielerclub OWC uit Oldenzaal ontvangen. Met excuses. Jaren geleden werd ik net niet met geweld uit hun onderkomen verjaagd omdat ik het had aangedurfd een paar vragen over doping te stellen tijdens een sportcafé. Zij wilden blijkbaar alleen maar horen dat hun cluppie OWC zo’n ontzettend fijne wielerclub is, erg gezellig en vooral erg sportief. Ik ben er daarna nooit meer geweest.

Ik heb Hennie Kuiper (ooit het idool van mijn vader) eens gevraagd waarom hij (Kuiper werd tweede) de Tourzege van Thévenet (1977) niet opeiste, die jaren geleden al eerlijk had toegeven die Tour gedrogeerd te hebben gewonnen. Nee, dat wilde Kuiper niet…. Praten over de dopingtour van 1998 met hem was ongeveer net zo gemakkelijk als Mark Rutte lid van de SP maken.

Kuiper kent Lance Armstrong, Lance reed in de beginjaren in zijn ploeg, Kuiper heeft de Amerikaan altijd verdedigd, hem neergezet als toptalent, maar naar nu blijkt als criminele apotheker. Kom, dacht ik vorig week, nadat ik delen uit het rapport had gelezen, laat ik Kuiper eens bellen. Nee, hij wilde best in de uitzending over zijn tijd met Lance vertellen, maar helaas hij kon absoluut niet, moest ergens een stukje fietsen voor een goed doel. Toen belde ik klasbak Iwan Spekenbrink van Argos/Shimano; die gooide zijn agenda om, want hij vindt het wel belangrijk om nu over wielrennen, doping en de toekomst van de sport te praten. En ik belde Kuiper terug om te vragen of hij dan misschien telefonisch wilde reageren, het werd een heel kort gesprek….

Misschien kan Kuiper dat werkelijk fantastische verhaal van Peter Winnen van 23 oktober (NRC Next) eens lezen, die vertelt wel eerlijk zijn verhaal.

Ik heb een sterk vermoeden dat Kuiper die in zijn tijd bloedfanatiek was, ook werkelijk alles gedaan heeft om te winnen. Als ik vader van een wielertalent zou zijn, zou ik hem per omgaande bij OWC weghalen. Ik begin hun successen ineens beter te begrijpen na het lezen van het verslag van USADA en hun reactie van een paar jaar geleden ook.

Ik discussieer alleen nog met mijn vader over de waarde van de Olympische gouden plak in 1972 van Kuiper. Waarom? Een andere Nederlander in dat jaar was onder anderen Cees Priem…. Ook een erkend snoeper…

Vorige bijdrage

Racoon valt tegen, maar op Nina Simone alsnog verliefd

Volgende bijdrage

Een bijgestelde mening na enkele woorden van de prins

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *