Twentesport

Lustrum

Voetbaltrainer Paul Middag van Sparta Enschede bedacht een jaar of vijftien geleden de Beltona Beloftencompetitie, om de aansluiting van de jeugd naar de hoogste elftallen beter te laten doorstromen. Een succes, ook al omdat Heracles en FC Twente meewerken aan deze competitie. Beltona organiseerde deze week een feestje voor het derde lustrum met de clubs die er bij betrokken zijn. In het forum bij dat feestje zaten onder anderen Wim Kieft, Jan Smit, Bas Nijhuis en Michel Jansen, trainer van FC Twente. Zal ik eens wat geks schrijven: ik raak steeds meer onder de indruk van Michel Jansen!

Hij blijft zichzelf, zegt heel goede dingen over voetbal, durft kritiek te spuien, ook over FC Twente (dat de doorstroom van de jeugd tot voor kort naar het eerste elftal er eigenlijk niet of nauwelijks was). Toen ik hem kort na zijn aanstelling voor de allereerste keer interviewde en hem confronteerde met de kritiek dat hij een stroman is van Alfred Schreuder, haalde hij zijn schouders op en zei dat de criticasters niet weten hoe het bij FC Twente in de technische staf er aan toegaat en dat hij zo’n wereldbaan bij FC Twente niet liet lopen, omdat bijvoorbeeld Derksen hem een schoolmeester vindt die een ongediplomeerde uit de wind houdt. En zo is het. Voorzitter Munsterman van Twente heeft Derksen gemiddeld een uur per week aan de lijn, maar vergeet dan blijkbaar uit te leggen hoe de constructie in elkaar zit. Dat lukt Jansen wel heel goed.

Jansen kreeg bijval van Wim Kieft, die een erg moeilijke periode achter de rug heeft, maar wel kwam uitleggen dat hij en zijn vrindjes bij Ajax juist altijd veel geleerd hebben van trainers die zelf geen topvoetballer zijn geweest, maar als gymleraar of zo hadden gewerkt en nu nota bene in de jeugdopleiding van Ajax uitmuntend functioneren. Over Wim Kieft verschijnt binnenkort een mooi boek, geschreven door Michel van Egmond, ook de auteur van ‘Gijp’. Van Egmond is een van de beste sportschrijvers van dit land.

Derksen is tegenwoordig bij VI boekenuitgever en hij heeft een neusje voor wat wij willen lezen: ook Wim Kieft, de man die ‘ons’ er in 1988 door sleepte met een gelukkige kopbal tegen de Ieren, heeft niet alleen een leven van rozengeur en maneschijn achter de kiezen. Nog een leuk sportcafeetje binnenkort? Nodig Kieft uit! En koop zijn boek.

Vorige bijdrage

Geert Wilders had beter moeten luisteren naar Hero Brinkman

Volgende bijdrage

Stand van Zaken: Maikel Assink (video)

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *