Twentesport

Over Marvin Van Heek en (nogmaals) Cees Lok

Marvin van Heek heeft zowel de Nederlandse als de Franse nationaliteit. Hij wil een succesvol skiër worden op het onderdeel ‘down hill’ (afdaling) en dat is alleen voor echte bikkels weggelegd. Geëerde topper als Alberto Tomba deed alleen de slalom en reuzenslalom. Afdaling en super G waren hem volgens de geruchten verboden door zijn moeder. En een echte Italiaan luistert natuurlijk naar de vrouw die hem baarde. Ook Ingmar Stemmark, een legende op de slalom uit Zweden, was op de afdaling niet te vinden. Kijk op YouTube naar ‘todd brooker kitzbuhel’ en je begrijpt dat de ouders van Van Heek niet blij zijn met het werk/hobby/sportcarrière van hun zoon. Marvin van Heek raast soms met zo’n 160 kilometer per uur (zijn record) naar beneden. Vind ik hard. Hij is serieus in beeld voor de Spelen in Rusland in februari. Maar toen hij aan de voorwaarden voldeed, vond het NOC ineens dat de weersomstandigheden tijdens de desbetreffende wedstrijd voor de skiërs te verschillend waren geweest, waardoor zijn achtste plaats ineens niet meer telde. Gelul natuurlijk, maar goed. Van Heek bij wie ik vorige week op de koffie ben geweest in Annecy, is niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft zich dankzij de skibond (jawel die heeft Nederland) bij het Amerikaanse team ingekocht waarmee hij in de komende maanden mee traint.

Ik had gedacht een soort playboy aan te treffen die dankzij het geld van pa een fantastisch leven leidt. Het tegendeel is waar. Ik ontmoette een jongen die spijkerhard traint, in een piepklein appartement in de ‘tourist-trap’ dat Annecy heet, woont. Zijn Nederlandse vader die geen Nederlands spreekt en zijn Franse moeder hebben geen euro van de vroegere Van Heek-dynastie en zijn (eerst in Zwitserland en later) in Frankrijk van ‘scratch’ af aan begonnen. Natuurlijk heeft Marvin voor zijn reservepaspoort gekozen toen hij in de Franse ploeg buiten de boot viel. Nou en? Op de koelkast hangen plakkaten met Nederlandse woorden, met grammatica. Van Heek wil voor Nederland uitkomen op de Spelen (2014 en/of 2018) en dan de pers in elk geval deels in het Nederlands te woord te staan.

Dat NOC heeft werkelijk geen idee hoe Van Heek werkt, traint en leeft voor zijn sport. Ik heb hem geadviseerd desnoods naar de rechter te stappen om afvaardiging naar Sotsji af te dwingen. Hij heeft tenslotte aan de voorwaarden voldaan, maar van Heek luistert niet naar mij en heeft nieuwe afspraken gemaakt voor wedstrijdresultaten in het begin van het komende seizoen. Verstandige beslissing. Het interview met Van Heek wordt zaterdagmiddag uitgezonden via Radio Oost.

Ik kreeg deze week felicitaties van mensen die dachten dat FC Twente ‘om’ was gegaan naar aanleiding van mijn woede-uitval op deze plaats richting Cees Lok die het E-team uit de competitie had gehaald en die beslissing heeft teruggedraaid. Het tekent de grootheid van Lok dat hij juist ondanks mijn column zijn eigen afweging heeft gemaakt in gesprek met ouders en spelers. Ik word altijd erg boos als mensen bijvoorbeeld mijn dochters aanspreken op mijn teksten. En ik heb er vorige week ook van alles bijgehaald. Dat had ik niet moeten doen. Ik sprak Lok en we waren het snel eens dat stevige kritiek op mensen in een publieke functie uiteraard kan, maar dat ik vorige week uit de bocht ben gevlogen. In het radioprogramma Ochtendhumeur (zaterdag 9-10 uur) is trainer Michel Jansen te gast. De volwassenheid van FC Twente? Niet één keer is afgelopen week gesuggereerd dat Jansen niet zou komen….

Vorige bijdrage

Cees Lok

Volgende bijdrage

Interview met Marvin van Heek (audio)

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *