Twentesport

Vechtlust

Het was (donderdagavond 28 november) de avond van Fernando Ricksen, vernoemd naar dat vreselijke nummer van Abba. Zijn boek ‘Vechtlust’ werd gepresenteerd. Ricksen was altijd het oogappeltje van zijn trainers, hij schopte desgevraagd hard en ‘op bestelling’, was op en buiten het veld keihard en voor niemand bang. En, omdat ongeveer niemand hem corrigeerde, zoop, snoof en neukte hij zich een slag in de rondte. Van de miljoenen die hij verdiende, is weinig meer over. Ik ken Ricksen vaag, heb hem een paar keer in Schotland (bij wedstrijden van de Rangers) ontmoet, waar ik op uitnodiging van Bert Konterman was.
Ik vind zijn verhalen geweldig, en ik weet zeker dat ik – zeker toen ik jonger was – ook mezelf niet in de hand had gehad: iedereen wil je vriend zijn, alle dames willen wel met je naar bed, je krijgt elke maand een ton of meer overgemaakt omdat je een paar ballen rechtuit kan schoppen. Wie maakt je wat?

Het boek was de overtreffende trap van Andy van der Meijde. En dan moet de print van het leven van Glenn Helder die tegenwoordig in een busje met zijn drumstel woont, nog uitgegeven worden.

Ricksen presenteerde zijn boek eerder in Limburg waar hij vandaan komt, deze week dus in Hengelo, binnenkort in Alkmaar en wellicht ook nog in Glasgow. Ik weet niet of de Russen (Zenit Petersburg) zitten te wachten op deze uitgave, maar goed Ricksen was daar wel een belangrijke pion bij de winst van de UEFA-cup.
Een presentatie van pakweg anderhalf uur kan Ricksen niet meer aan, ik ook niet, want hij is als gevolg van een slopende spierziekte heel slecht te verstaan. Daarom had presentator Eddy van der Ley ook Bert Konterman en Vincent de Vries aan tafel gevraagd. De Vries heeft het boek meesterlijk geschreven en heeft het geluk dat een huilende Ricksen bij De Wereld Draait Door (DWDD) van Vechtlust ineens het best verkopende boek maakt. En ik weet van de auteur (een vriendje uit een eerder leven ) van ‘Gijp’ dat hij verbaasd en lachend miljonair werd, omdat Derksen in zijn vaste programma’s regelmatig aandacht vraagt voor het boek. Ik zou samen met Van der Ley een toer maken door Nederland met Ricksen, maar toen ik DWDD zag, wist ik dat die klus geen lang leven beschoren zou zijn.

Zijn kamergenoot en vriend Bert Konterman schoof ook aan, om een paar anekdotes te vertellen en over de sfeer in de club. Bert Konterman is een heel grote, vind ik. Echt een goede gozer, denkt dat er een hogere macht bestaat, maar handelt niet zoals heel veel christenen en moslims die niet-gelovigen veroordelen. Konterman hing niet met zijn vriend in de nachtclubs, heeft hooguit met een promille van het aantal vrouwen gevreeën in vergelijking met zijn ‘roommate‘. Konterman is eerst makelaar geweest na zijn carrière, heeft zijn centjes keurig in een paar panden belegd en op een spaarrekening staan, en traint nu bij FC Twente.

Met Ricksen wil ik stappen, leer mij de beste stripclubs.. Maar Konterman, dat is nou een jongen bij wie ik wil onderduiken als de tijd daar is…..

Vorige bijdrage

Edward Otten: een halve hippie met lang krullend haar

Volgende bijdrage

Stand van Zaken: Lucien Hoek (video)

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *