Twentesport

Voetbalboeken

De ondergang van succesvolle voetballers vinden wij Nederlanders blijkbaar leuk om te lezen, zie het succes van al die voetbalautobiografieën die in de afgelopen maanden zijn verschenen. Het begon met ‘Gijp’ door één van de beste schrijvers van dit land Michel van Egmond, maar omdat hij over voetbal schrijft, wordt hij niet of nauwelijks serieus genomen door de literaire elite. Eerder heb ik dat gezien bij van die nagemaakte museumdirecteuren die Ralf Keuning in Zwolle met de nek aankijken omdat hij het heeft gewaagd een tentoonstelling van toneelspeler Jeroen Krabbe te organiseren. Later stelde hij een ruimte beschikbaar aan Hans Dagelet. Ook dat kon niet. Maar zijn museum loopt wel als een trein, hij heeft zijn museum schitterend kunnen verbouwen. Ik merk dat ook bij het Tuinfeest in Deventer voorafgaande aan de boekenmarkt: begrijpelijke kunst mag niet.

Maar Van Egmond heeft Nederland wel aan het lezen gekregen, iets wat Bernlef echt niet lukt. Hij is er miljonair van geworden, net als Van der Gijp, maar die was het al. Er volgde rap nieuwe boeken, over Andy van der Meide, Glenn Helder en Fernando Ricksen. Van dat boek zijn al 70.000 exemplaren verkocht, maar dat zal ook met de dodelijke ziekte ALS te maken hebben die Ricksen onder de leden heeft. Na het lezen van al die boeken vraag je je af waar het eindigt? Hoeren en snoeren, zuipen, coke-snuiven, alles schijnen onze idolen te doen als ze niet op het voetbalveld staan.

Ik was pas echt verbaasd toen het boek over Kieft verscheen. O gij Brutus? Soms ga ik met Johan Derksen op pad en hij belde mij een paar maanden geleden of ik Kieft wilde inschakelen bij sportcafés of andere presentaties, want ‘Kieft kan het geld goed gebruiken’. Dat was een understatement, las ik in het boek. Ik ben met Kieft in Enschede en Ommen geweest, waar hij na het drinken van een paar glazen witte wijn heel verstandige dingen zegt, maar dat doet hij ook regelmatig bij VI op televisie.

In het Ochtendhumeur zaterdagochtend tussen 9 en 10 uur op Radio Oost is te gast Vincent de Vries, de Zwollenaar dei het leven van Ricksen optekende. Wat is de volgende stap dat willen lezen na alle snuifpartijen, gangbangs en geweld. Moord? Deel 2 van Ricksen is aanstaande, zonder moord. Dat verschijnt na zijn overlijden dat aanstaande is. Ricksen moet wel, hij laat vrouwen en kinderen na en heeft 15 miljoen verzopen, vergokt en versnoven. Jammer dat hij dat boek zelf niet kan lezen? Gijp, Kieft, Ricksen, Van der Meide hebben hun eigen boek ook nauwelijks gelezen, kan ik u verklappen.

Vorige bijdrage

Vrienden en voetbal blijven heel aparte mannendingen

Volgende bijdrage

Ilse de Lange naar Enschede, maar ze is de weg kwijt

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *