In de media

De Boekenkast van Jan Medendorp

Zoeken naar de boerderij waar, journalist, presentator, radio- en televisieman, gespreksleider en ga zo nog maar even door, Jan Medendorp zich terugtrekt, als hij niet ergens de bedden aan het opschudden is, valt nog niet mee. We dwalen al een tijdje door het achterland bij Deventer. Een man met baseballcap op een grasmaaier kijkt ons verbijsterd aan als we het adres noemen. Dan gaat hem opeens een licht op: “Moeten jullie bij Jan zijn?” Ja, dan kan hij ons haarfijn uitleggen hoe we moeten rijden. Jan Medendorp en zijn Hermina wonen ‘op de boer’, mooi verscholen in het groen.

Koloniale boekenkast

Er zijn mensen die van kleur verschieten als ze zijn naam horen, anderen lopen met hem weg. Mediaman Jan Medendorp is controversieel, eigenzinnig en recht voor z’n raap. Maar wie daar tegen kan en zijn humor waardeert, heeft aan hem een goeie. Vandaag is het zaterdag, er is koffie met gebak. Jan staat op zijn kanariegele schoenen ontspannen in de keuken. Het gaat vandaag over zijn boekenkast. Behalve op boeken is hij gek op muziek en sport. Het gesprek vliegt meteen alle kanten op. Om daar soep van te koken, valt nog niet mee. “Ik lees beroepshalve heel veel,” zegt Jan, “maar ik kan niet zeggen dat er een boek bij is dat ik zesendertig keer heb gelezen. Ik ben zes jaar geleden gescheiden en toen heb ik deze koloniale boekenkast met mijn boeken erin meegenomen. Toen ik ging samenwonen met Hermina kwam haar boekenkast erbij. Die had de vriend van haar moeder getimmerd van kistjes, die onder de trap van haar vorige huis pasten. We hebben ’m hier weer opgebouwd.”

Prikbord

Op een prikbord in de keuken en om de deurposten hangen ritsen entreekaartjes van concerten en voetbalwedstrijden. Hij bewaart het allemaal, kaartjes van Ahoy, Paradiso, de Heineken Music Hall, tickets voor AC/DC. De oordopjes hangen er nog bij, want “dat AC/DC was me toch loeihard!” Hij houdt ook nog steeds van Gruppo Sportivo en Herman Brood en The Rolling Stones heeft hij overal zien optreden. Tegenwoordig is hij wel een beetje klaar met de Stones, hij gaat alleen nog als ze in Nederland zijn. Hij is wel ooit backstage bij die jongens geweest. “Dan ben ik weer een kind, dat vind ik mooi.” Tussen alle muziek en voetbaltickets hangen ook tickets voor het MoMa in New York, de Scala in Milaan en een uitnodiging voor Prinsjesdag 2009. Hij was daar samen met Annie Schreijer. Ook mooi om mee te maken.

‘Voor Jan’

Maar het gaat over boeken…da’s waar ook. Siebelink, Slaughter, een kunstboek over Warhol, de Pop Encyclopedie van het blad Oor, Jan heeft een brede belangstelling. Hij heeft veel boeken van schrijvers, die hij persoonlijk kent, zoals Peter de Zwaan, Hen van de Velde, een boek van Wilmink ‘Voor Jan’ en alle Boekenweekgeschenken vanaf 1933. Zelfs het Boekenweekboek, dat de Duitsers tijdens de bezetting terughaalden, omdat het ‘Entartete Kunst’ zou zijn. En natuurlijk zijn er journalistiek interessante boeken, zoals boeken van Jan Marijnissen. Met hem is hij het land doorgereisd als aangever op bijeenkomsten. Dat is ooit begonnen met Pim Fortuyn, die een praatje hield voor de businessclub van Almelo. Pim had de gewoonte om vijf voor acht aan te komen, zijn verhaal te houden en om negen uur weer te vertrekken, omdat niemand uit de zaal een bek open deed. Het kostte wel klauwen met geld. Organisator Siegfried Steen vroeg Jan om er in Almelo voor te zorgen dat de zaal vragen ging stellen en om de zaak te beteugelen als het uit de hand zou lopen. Pim was daar ook content mee en zo is dat begonnen. Na Fortuyn kwam Jan Marijnissen en tegenwoordig reist hij met Johan Derksen het land door. Drukbezet, altijd onderweg, dat is Jan Medendorp. Buiten op het erf is het rustig, onthaasten kun je hier volop. Nu Jan nog, maar dat wordt voorlopig nog niet wat.

Bekijk hier het artikel.

Vorige bijdrage

Sjoerd van Es adviseert Zweedse Kroon

Volgende bijdrage

Twente-shirtjes

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *