Life+ Business

Model Marjan (71) gaat nog niet met pensioen

Er was een tijd dat er bijna geen mens ouder dan pakweg 58 jaar echt aan het werk was in Nederland. Afgedwongen door vakbonden die de jeugdwerkloosheid wilden bestrijden. Als je als oudere al door wilde werken, kwam de baas veelal zeggen dat hij daar eigenlijk niet zo veel zin in had. Het Vrijwillige in VUT werd min of meer Verplicht. Ouderen zouden te duur zijn, te weinig produceren en vaak ziek, zwak of misselijk zijn. De ervaring, de routine verdween.

Tijden veranderen, de enorme aanwas van jongeren is afgekalfd, waar vroeger gezinnen van vier, vijf kinderen eerder klein dan gemiddeld waren, kiezen tegenwoordig veel mensen bewust om geen kinderen te nemen. Het gevolg is dat Nederland vergrijst, en dat ouderen langer moeten doorwerken. Met de VUT gaan is tegenwoordig bijna asociaal. Waar vroeger ouderen ogenschijnlijk met een armzwaai terzijde werden geschoven, is doorwerken tot 66, 67 jaar gewoon. In Didam (Gelderland) liepen we (op een catwalk van Niek Jansen Mode) bijkans letterlijk Marjan Hazenberg (71) uit Goor tegen het ranke lijf; ze werkt al bijna veertig jaar als model en is na haar officiële pensionering gewoon blijven volhouden. Niet uitsluitend voor het geld “Het werk houdt je jong en het is heel leuk om te doen. Het is afwisselend werk en ik houd van mode. Het is seizoenswerk, dus je houdt tijd over voor andere zaken. En je komt nog eens ergens.” Marjan en haar collega Chantal (die haar leeftijd graag geheim houdt) showen de kleding in de winkel aan de speciaal uitgenodigde clientèle. “De vaste klanten krijgen een mailtje dat er weer een ‘modeflits’ wordt georganiseerd. Wij vertellen de klanten wat we dragen. We zijn model, hoewel ik het voor oudere dames ook leuk vind om even iets op te zoeken. Gewoon een beetje behulpzaam zijn, dat ligt mij wel.” Maryse Jansen huurt vaker de mannequins Marian en Chantal in. “Ze hebben echt contact met de klanten, en ze showen de collectie die ik graag onder de aandacht wil brengen. We organiseren een paar keer per jaar dit soort dagen, het is altijd een succes, de klanten vinden het heel gezellig als ze er zijn. De klanten gaan met een goed gevoel weg, ze kunnen zich beter identificeren met mannequins die ook niet meer de allerjongsten zijn en ook geen maatje 36 meer hebben en dat vinden ze gewoon leuker om te zien en dat te gaan passen.” Het is geen liefdewerk- oud papier. “De dames worden gewoon betaald. Ik heb ook een normale regeling met Marian.” Marjan loopt ondanks haar hoge leeftijd nog steeds veel shows. “Niet alleen verkoopshows, maar ook discoshows, bontshows, op beurzen, bruidshows, sportshows, in the showroom, ik vind het geweldig werk en blijf het graag nog jaren doen.”

Vorige bijdrage

Fantaseren

Volgende bijdrage

Commentaar: Persoonlijke aandacht

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *