Twentevisie Jaargang 24, 2012

ABN AMRO MeesPierson: Geen hete herfst op de beurzen…

Sjoerd van Es (links) en Chris Buunders van ABN AMRO MeesPierson: “Het is een rare periode.”

“De zomermaanden hebben ook voor rust gezorgd op de effectenbeurzen.” De koersstijgingen (MSCI Wereld index + 7 % sinds eind juli) kunnen bijna volledig op het conto van de heer Mario Draghi worden gegeven, vinden Sjoerd van Es en Chris Buunders van ABN AMRO MeesPierson.”Draghi gaf eind juli aan dat de ECB onder bepaalde voorwaarden bereid is obligaties op te kopen en dat de ECB er voor zou zorgen dat de Euro zal blijven bestaan. Deze uitspraken gaven zo’n goed gevoel bij de beleggers dat de aandelenkoersen opliepen en de rente in de Zuid-Europese landen hard daalde, zoals de tienjaarsrente in Spanje van 7,5% eind juli naar 6,35% eind augustus.”

Het is een bijzondere periode, vinden Van Es en Buunders: verkiezingen in Nederland, het Duitse parlement moet het Europese Noodfonds nog ratificeren en het is nog onduidelijk of de FED nog met verdere geldverruiming komt. “De bedrijfscijfers waren over het algemeen redelijk tot goed, maar daarentegen viel een groot aantal macroeconomische cijfers weer tegen.”

Oostelijke fondsen.

Het resultaat van TKH Holding over het eerste halfjaar (winst van 33,5 miljoen waar analisten hadden gerekend op 42,6 miljoen) werd gedrukt door eenmalige posten: 4 miljoen aan acquisitiekosten en 5 miljoen aan kosten ten behoeve van capaciteitsbehoud. “In het verlengde van de tegenvallende cijfers bleef ook de winstprognose voor heel 2012 achter bij de verwachtingen van analisten: verwacht wordt dat de nettowinst dit jaar zal uitkomen tussen de 45 en 50 miljoen euro. En dat is vijf tot tien miljoen lager dan geprognotiseerd. De prestaties van de onderneming waren teleurstellend, toch hebben wij nog altijd vertrouwen in TKH. Ons Kopen-advies voor het aandeel blijft van kracht.” De tegenvallende halfjaarcijfers zullen leiden tot koersdruk op het aandeel. “Wij zijn er van overtuigd dat de dip qua winstgevendheid slechts van tijdelijke aard is; voor de komende jaren verwachten wij nog altijd dat TKH een sterke winstgroei zal laten zien. En als de koers daalt, is het aandeel een uitstekende belegging voor mensen die een horizon hebben verder dan zes maanden.”

De koersstijgingen kunnen bijna volledig op het conto van de heer Mario Draghi worden gegeven

TenCate.

Vlak voor de winstwaarschuwing had TenCate al een winstwaarschuwing afgegeven: de winst over heel 2012 zal lager zijn dan vooraf voorspeld. “Nee, er werd geen nieuwe winstverwachting afgegeven.” De omzet van TenCate in de eerste helft van 2012 was gedaald als gevolg van een grote daling van de afzet in ten Cate Advanced Armour en Defender en dat was weer een gevolg van dalende overheidsbudgetten. Om de omzetgroei te bevorderen, wil het bedrijf meer gaan samenwerken met internationale partijen. Ook zal TenCate reorganiseren om de kosten structureel met 25 miljoen te verlagen. “Wij zijn ervan overtuigd dat deze tegenvaller slechts een hobbeltje is en dat TenCate op langere termijn zal groeien. Maar de winstwaarschuwing bevestigt wel de volatiliteit van TenCate en de relatief lage mate van transparantie in de resultaten van de onderneming. Wij handhaven ons Kopen-advies met koersdoel van 30 euro.”

Vorige bijdrage

Ambassadeur in Polen ziet geen heil in een potje schelden

Volgende bijdrage

Ben Lutke Veldhuis en Dennis Verdriet nemen Go Planet over

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *