De Roskam Jaargang 11, 2005

Bakker wil maar één ding: vrijspraak

Weer een onderzoeker, nu met conclusie 458 of zoiets, een Oostenrijkse onderzoeker die klant is van het Research Institute Arsenal, dat gespecialiseerd is in mobiliteit en energie.

Ze presenteren zich alsof ze de ramp hebben opgelost. Wie? De Onderste Steen; een paar naar aandacht hengelende Enschedese burgers. Zonder achterban. Ze zijn geen slachtoffer, maar jagen al jaren op hun waarheid. Ze leven van hun eigen complottheorietjes. Sneu volk. In hun beleving is niet (SE Fireworks-eigenaar) Bakker verantwoordelijk voor de vreselijke ontploffing, maar de gemeente. In elk geval de overheid. Wat bezielt die mensen? Door wie worden ze gefinancierd? Waarom hangt Bakker zo vaak in de buurt van die mensen? Waarom geilen die mensen zo op de media?

Bakker wil maar één ding: vrijspraak. Ik word een beetje misselijk van die man. Hij wil maar niet begrijpen dat het zijn vuurwerk was dat daar ontplofte. Er hing een kapotte sprinklerinstallatie. En natuurlijk hebben de gemeente Enschede, het ministerie van Defensie, de brandweer en de rest van de wereld fouten gemaakt.

Volgens het laatste onderzoek zou het een koolstofexplosie zijn. Ik geloof het meteen. Maar wat verandert dat? Er hing nog steeds een kapotte sprinklerinstallatie, de brandweer had nog steeds geen zogeheten aanvalsplan en de gemeente was nog steeds laks met vergunningen en controles.

Onderzoeken zijn te koop, de overheid doet het als het om de Betuwelijn gaat, ondernemers als ze een bankkrediet willen en het Van Deinse Instituut als het om streektaal gaat. Onderzoeken worden gemanipuleerd bij het leven, zeker bij een individuele onderzoeker die hooguit een paar deelonderzoekjes door Arsenal heeft laten verrichten. Toch zet De Onderste Steen zonder enige reserve op het kaft dat het van Arsenal komt. Bovendien is op de kwaliteit van het rapport nogal wat aan te merken. Ergens staat dat de brandweer niet goed gehandeld heeft, maar nergens wordt dat toegelicht.

Er is slechts één man die wat aan dit onderzoekje heeft en dat is Bakker. Zijn eigen advocaat (Plasman) houdt 23 slagen om de arm voor wat betreft dit nieuwe rapport, en daarom heeft Bakker onze bekende strafpleiter Speijdel in de arm genomen die nota bene ook al als raadsman van De Onderste Steen wordt genoemd in de Telegraaf, maar Speijdel heeft toch altijd gezegd zich verre te houden van de vuurwerkramp omdat hij vrienden heeft verloren en als Enschedeër ook getroffene is? Het lijken mij voldoende vragen voor een onderzoekje om de onderste steen boven te krijgen.

De Onderste Steen heeft de ramp opgelost, roepen ze zelfvoldaan. Moet ook wel, als de uitkomst van dit onderzoek hetzelfde was geweest als die van de reguliere TNO-onderzoeken, had De Onderste Steen nooit bestaansrecht gehad. En dat is natuurlijk niet leuk om van je eigen cluppie te moeten concluderen.

Vorige bijdrage

Nummer 18

Volgende bijdrage

Kuipers wil dolgraag weer de ruimte in, liefst drie maanden

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *