De Roskam Jaargang 12, 2006

Champions League voor Sander Westerveld

De ultieme wraak van een Enschedese keeper

Met zijn huidige club Real Sociedad heeft doelman Sander Westerveld, geboren in Enchede, afgelopen weekend deelname aan de Champions League bereikt. Tegen alle verwachtingen in. Het is zowel revanche als eerherstel, want Westerveld (nog maar 28) proefde behalve het zoet ook het zuur van de voetballerij. Een portret vanuit Spanje van een verbeten en ambitieuze man die zich ondergewaardeerd voelt. Onnodig beschadigd vooral.

In elk interview komt zijn gedwongen vertrek bij Liverpool ter sprake. Liverpool is veel meer dan Twente, Vitesse of Real Sociedad zijn club. Met Liverpool zou Westerveld de wereld veroveren. Liverpool, de stad van The Beatles en één van de vooraanstaande voetbalsteden in Europa in de jaren zeventig en tachtig. In zijn tweede seizoen bij Liverpool won de club bijna alles wat er te winnen viel: de FA-cup, de League-Cup, de UEFA-cup (van Alaves), het Charity Shield (van landskampioen Manchester United) en de Europese Supercup in een duel met Bayern München. En de club ging voor het eerst (dankzij de tweede plek in de competitie) meedoen in de Champions League. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk waarom Westerveld in december 2001 te horen kreeg dat hij moest vertrekken. Mede op advies van Johan Cruyff koos hij voor Real Sociedad, een Baskische club die jarenlang tegen degradatie vocht. Dit seizoen is Westerveld met praktisch hetzelfde elftal vice-kampioen van Spanje. En voor hem nog veel belangrijker: hij gaat Champions League spelen.

Westerveld is veranderd. Wijzer geworden en daardoor veel relaxter dan vroeger. De Franse manager Hollier van Liverpool zei toentertijd bij herhaling dat Westerveld de beste keeper van Europa zou worden, zijn beste aankoop ooit. Voor slechts twaalf miljoen (gulden) weggeplukt bij Vitesse. Westerveld hing aan zijn lippen. En toen er geruchten in de Engelse tabloids opdoken over de overstap van het aanstormende talent Kirkland van Coventry naar Liverpool, lachte Hollier de zorgen van Westerveld weg. “Liverpool doesn’t need an other goalkeeper, we have got you, you’re the best.” Westerveld geloofde hem en zei dat tegen iedereen die hem opheldering vroeg. Liverpool haalde wel Dudek van Feyenoord. En toen Coventry ineens de vraagprijs van 45 miljoen verlaagde naar 20 miljoen alsnog Kirkland.
Dat de club een tweede goede doelman wilde aantrekken, was niet zo vreemd, want eerlijk is eerlijk, Westerveld maakte soms foutjes, maar het was grof hem af te danken. Hij heeft het als een vernedering ervaren, dat Hollier hem als een baksteen liet vallen. Nee, zei Hollier tegen iedereen die het wilde horen, met Westerveld worden we geen landskampioen en wil ik de Champions League niet in.

Een paar tikjes

Het was eigenlijk de eerste echte sportieve tegenslag voor de Enschedeër. Op het menselijke (familiaire en vriendschappelijke) vlak had hij overigens al een paar tikjes gehad. Schijnbaar zonder scrupules werd hij regelmatig gevraagd om geld, kennissen die hem bezochten in Liverpool meenden dat hij nu zo rijk was geworden dat hij wel voor alle kosten kon opdraaien. Bij Vitesse hoorde hij in de eerste jaren bij de kleinverdieners, maar dankzij het tekengeld en zijn miljoenensalaris bij Liverpool (bij Sociedad heeft hij een vergelijkbaar salaris van circa anderhalf miljoen euro) is Westerveld inmiddels financieel onafhankelijk. Voor zijn ouders kocht hij een paar jaar geleden in Enschede een nette bungalow en hij schonk zijn broer een fraaie middenklasser.
Het krenkte hem tot in het diepst van zijn ziel dat Liverpool hem verkocht aan Sociedad. Hij heeft er het vertrouwen in de mensheid (zeker in de voetballerij) door verloren. De leuke Twentse goalie is voor de buitenwacht verkild, afstandelijker geworden. Alleen in zijn fraaie landhuis net buiten San Sebastian is hij zichzelf. Hij laat niet meer over zich lopen. Het huis van de club ligt weliswaar fantastisch tegen een heuvel, is op het eerste gezicht met zwembad en veel kamers ieders wens, maar heeft een enorme achterstand in onderhoud. Het vocht trekt tegen de muren op; de gezondheid van zijn bijna éénjarige zoon Sem gaat hem voor alles en dus heeft hij de club duidelijk gemaakt een ander onderkomen te willen. In augustus betrekt hij een huis (ook vrijstaand, maar minder mooi gelegen) vlakbij het stadion.

Telefoon van Rutten

De kans is zeer groot dat Westerveld ook volgend seizoen onder contract zal staan van Sociedad. Hoewel eerder PSV (Rutten belde met de vraag wanneer zijn contract afloopt) en deze week nadrukkelijk Valencia naar hem heeft geïnformeerd, heeft de doelman gezegd beslist Champions League te willen spelen. Natuurlijk, Sociedad kan het Willem II van Spanje zijn: één jaar een opleving in de reguliere competitie en daarna weer wegzakken in de grauwe middelmaat, maar Westerveld hoopt op een mirakel. Met een paar versterkingen vooral achterin en een beetje gunstige loting (als rechtstreeks geplaatste club krijgt Sociedad te maken met twee clubs die eerst een voorronde moeten spelen), kan het team wellicht in de tweede ronde komen. Geen goede keeper voor de Champions League hè, zal Westerveld dan uitstralen…
Hij is in de Baskische badplaats net over de Franse grens een nieuwe held die op straat nauwelijks met rust gelaten wordt. Aan helden hebben de Basken nooit genoeg, maar Westerveld weigert zich met de nationale vlag te laten fotograferen. Maar de erkenning streelt hem wél.
Niet alleen de minachting van Houllier steekt hem nog steeds, ook in Nederland krijgt Westerveld niet de waardering die hij verdient. Zelf vindt hij zich inmiddels (gelukkig) ook niet meer de allerbeste doelman ter wereld. Hij relativeert meer dan vroeger. Maar het blijft vreemd dat bondscoach Advocaat noch assistent Van Hanegem dit seizoen een keer bij Sociedad is wezen kijken. Het blijft opmerkelijk dat Van Hanegem de prestaties van Sociedad bij Canal Plus blijft relativeren en Sociedad bij herhaling een waardeloos elftal noemt.
Het blijft raar dat, als Westerveld als tweede keeper op de bank zit, hij nooit speelminuten krijgt van de technische staf, terwijl Waterreus of Moens zeker in vriendschappelijke wedstrijden wel hun tijd krijgen. Net zo goed als Van der Sar voor het duo een zekerheidje is, ongeacht of hij net terug komt van een blessure of zoals dit seizoen met Fulham bijna was gedegradeerd. Het geldt overigens ook voor Kluivert, want zelfs als Makaay bij wijze van spreken honderd keer scoort, krijgt hij nog geen kans.
De kans is overigens klein dat Nederland zich plaatst voor het EK, óf Oranje moet tegen alle verwachtingen in van Tsjechië winnen. En in 2006 wordt het WK in Duitsland gehouden. Dat moet het toernooi van Westerveld worden. En dan Engeland én Frankrijk uitschakelen… Geen keeper om landskampioen mee te worden, hè?

Vorige bijdrage

Nummer 3

Volgende bijdrage

Nummer 4

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *