Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Nummer 4

Elke werkdag zeggen gemiddeld 25 abonnees van de Twentsche Courant Tubantia hun abonnement op. En niet omdat het zo’n fantastische krant is. Wegener (waartoe na diverse fusies Tubantia ook behoort) heeft elfhonderd man in dienst om zeven van die krantjes zoals Tubantia te maken. Nee, de gemiddelde journalist is daar niet echt druk, verdient verhoudingsgewijs heel veel geld, hangt een beetje achterover. Ach, die regionale omroep, ach die Roskam denkt hij minachtend.

En nu gaan er driehonderd uit. In totaal. Al maanden galmt het in dat pas verkochte Enschedese pand dat er dertig tot veertig mensen worden ontslagen. Dus zullen bij de regionale omroep, bij deze krant en bij het businessblad Twentevisie wel weer volop sollicitatiebrieven binnenkomen van diezelfde mensen die tot afgelopen woensdag neerbuigend rondkeken.

Gerard Driehuis was vijf jaar hoofdredacteur, is al weer een paar jaar directeur en gaat nu redactioneel die nieuwe krant (voor wat betreft de centrale redacties) aansturen, een leuke promotie. Hoewel binnen de redactie van Tubantia de meeste journalisten zijn naam niet zonder braakneigingen kunnen uitspreken, lijkt hij wel de man die begrijpt waar het in de komende tijd om gaat. Driehuis claimt de man te zijn achter het Internetplein Haaksbergen waar iedereen zijn nieuws kwijt kan. Een aantal van zijn journalisten loopt met kleine cameraatjes waardoor ook bewegend nieuws van bijvoorbeeld het trainingskamp van FC Twente eerder op internet te zien was dan via de omroep op televisie. Het zag er niet uit, maar dat is tijdelijk.

Ik denk dat Driehuis een hoop kopieert, zoals dat internetplein afgekeken is uit Goor waar al een succesvolle (onafhankelijke) site draait. En ik neem hem tot op de dag van vandaag kwalijk dat hij het zakenblad Twentevisie wilde kopen. Hij heeft tientallen lummelende types in dienst: maak zelf een mooi blad. Maar nee, hij koopt achterbaks advertentieverkopers weg, en brengt binnen een paar weken een nagemaakt businessmagazine uit.

Driehuis heeft met de vroegere directeur van Twentevisie echt een heel foute man in huis gehaald, maar goed, daar komt hij zelf wel achter, ook Driehuis zal van dat nare mannetje wel een keer een mes in zijn rug krijgen. De Roskam daar zitten ze van Wegener ook achteraan te vissen, al was het alleen maar om te drukken. Driehuis heeft goed in de gaten waar de toekomst van Wegener zit, nu nog tolereert hij de regionale omroep bij zijn WK-café in Duitsland, maar daarna niet meer. Kan ik het zelf, denkt hij bij zichzelf.

Morgen (zaterdag) houdt de krant Open Huis. Leuk dagje uit met de kinderen. Een paar werklozen zullen uitleggen hoe er vroeger door zelfingenomen fossielen zonder eigen mening maar dankzij het ANP en GPD iets als een krant maakten.

Vorige bijdrage

Champions League voor Sander Westerveld

Volgende bijdrage

Nummer 5

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *