De Roskam Jaargang 16, 2010

Anne Frank ergert zich in quiz aan de buitenlanders in haar buurt…

Anne Frank ergert zich in quiz aan de buitenlanders in haar buurt….

Tja, wat moet je je voorstellen bij een voorstelling met de naam ‘Van Hunebed tot Hyves’, de cabaretcanon van de Nederlandse geschiedenis? Satire op de eerder gepresenteerde Nederlandse geschiedeniscanon? Of de canon van de beste Nederlandse cabaretiers ooit? Het valt bij nader beschouwing tegen. En met Hyves (het populaire vriendennetwerk op internet) heeft het ook niets te maken. Toch zitten er een paar pareltjes in.

Zelf omschrijven de theatermakers (George van Houts, Tom ‘Kanis&Gunnik’ de Ket, Tina de Bruin en Kim van Zeben) hun voorstelling als ‘de cabaretcanon van de Nederlandse geschiedenis’. Ze maken op voorhand bovendien gewag van ‘een snel geschakelde cabaretvoorstelling met een humoristische en satirische kijk op onze vaderlandse geschiedenis.’
In anderhalf uur toveren vier cabaretiers/acteurs samen met telkens een andere prominente gastrolspeler hun publiek volgens henzelf de hoogtepunten van het roemrijke geachte verleden van Nederland. Het zou een spectaculaire spoedcursus vaderlandse geschiedenis zijn.
De gastspeler in het Goorse theater De Reggehof (vorige week vrijdag) was Giel Beelen, de bekende 3FM-dj. Dat had De Reggehof misschien sneller en beter moeten rondbazuinen, dan had de zaal wellicht iets voller (en met meer jongeren) gezeten dan alleen pakweg de eerste acht rijen. Het was de tweede try-out; de show is blijkbaar nog zo nieuw dat de vier mannen achter de tafel van de techniek zelf nog regelmatig hardop lachen. Wat mij dan weer verbaasde, want zo enorm vermakelijk was de opvoering nou ook weer niet in het retro-decor en met de retro-outfits. De onthoofde Johan van Oldebarnevelt komt voorbij, maar ook de ADHD-tv-kok Pierre Wind en anderen, afgewisseld met liedjes.
Was het slecht? Het was verre van briljant, maar nee, niet slecht, het was vooral onderhoudend, vooral bij quizzen. Daar moest de Bekende Nederlander met hulp van de zaal bijvoorbeeld foto’s uit de geschiedenis in de juiste tijdsvolgorde zetten. Of portretten van andere Bekende Nederlanders (zoals Maxima) plaatsen bij een bekende uitspraak van haar (in dit Koninklijke geval ‘De Nederlandse identiteit bestaat niet’).
Echte hoogtepunten waren Kim van Zeben als jonge moslima met hoofddoekje die een spreekbeurt geeft. Ook mooi was om diezelfde Van Zeben te zien in de huid van Anne Frank, als deelneemster aan de quiz ‘Per Seconde Wijzer’. Anne Frank ergerde zich aan de buitenlanders en de verloedering van de buurt…. Dat werd eigenlijk wel heel knap gedaan, net als het simpel benoemen van concentratiekampen eerder in de quiz.
De voorstelling ‘Van Hunebed tot Hyves’ is in Twente dit weekend nog twee keer te zien, vrijdag 26 januari in Enschede en zaterdag 27 februari in Rijssen. Verder staat de voorstelling op woensdag 3 maart in Nijverdal.

Koelewijn en Harmeling op de bühne

In tegenstelling tot de voorstelling in De Reggehof te Goor is vooral wel bekend gemaakt wie de Bekende Nederlanders zijn als ‘Van Hunebed tot Hyves’ in Rijssen en Nijverdal wordt gespeeld. Had het meedoen van de bekende dj Giel Beelen in Goor wellicht meer publiek getrokken dan afgelopen week het geval was, in Rijssen heeft het Parkgebouw veel ruchtbaarheid gegeven aan de komst van Bort Koelewijn. Bort wie? Oké, een Bekende Nederlander is hij misschien nog niet, maar in Rijssen-Holten kent iedereen Bort Koelwijn, want tot voor kort was hij er burgemeester. Koelwijn deed dat kennelijk goed, want hij werd ‘gehaald’ door de gemeente Kampen, ook voorzien van een groot reformatorisch erf, maar dan een stukje groter.
Koelwijn is in elk geval een Bekende Burgemeester, lid van de ChristenUnie, maar ook daar doen ze aan toneel en cabaret en uiteraard leveren ze graag een bijdrage aan de canon van Nederland. In geval van Van Hout en De Ket tijdens de voorstelling Bos en Balkenende spelen (of Verhagen), dan neemt Koelewijn zonder problemen zowel Rouvoet als Van Middelkoop voor zijn rekening.
De voorstelling in Rijssen vindt zaterdagavond plaats en volgende week woensdagavond staat ‘Van Hunebed tot Hyves’ in het theater Z!NiN in Nijverdal. Ook daar is de Bekende Nederlander een plaatselijke coryfee, want niemand meer of minder dan oud-wielerprof Rob Harmeling heeft men weten te strikken voor de gastrol. Zijn specialiteit is supersnel opkomen en afgaan, zijn droge humor werkt aanstekelijk en hij kan heel goed Wim van Est, Jan Jansen of Joop Zoetemelk nadoen. Harmeling wordt nog altijd herkend en menigeen herinnert zich nog zijn Tourzege in Bordeaux.
Koelwijn en Harmeling in een quiz op het toneel, onderschat de heren vooral niet; ze zullen hun mannetje staan en improviseren makkelijk. Waar nog bij komt dat de bestuurlijke arena van de politiek en van het profpeloton ook vaak theater zijn….

Vorige bijdrage

De Haagse band Kane bedankt Rijssen

Volgende bijdrage

Bremen annex Spelen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

1 reactie

  1. 9 september 2011 at 15:20

    The bird a nest the spider a web man friendship.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *