De Roskam Jaargang 16, 2010

Gabriel in GelreDome beter bereikbaar dan in Go Planet

Voor Peter Gabriel rijd ik graag een eindje om. Zoals onlangs naar de GelreDome in Arnhem waar hij met een compleet orkest zijn laatste cd ‘Scratch my back’ opvoerde in het kader van The New Blood Tour. Ik houd van zijn muziek, zijn ietwat klagende zang, zijn fraaie liedjes (zoals Biko) die altijd inhoud hebben, want ze gaan bijvoorbeeld over mensenrechten en milieu.
De tribunes van de GelreDome waren onzichtbaar gemaakt achter lange, zwarte gordijnen. Op de vloer (het voetbalveld van Vitesse ligt buiten en wordt alleen voor wedstrijden naar binnen gereden) waren stoeltjes neergezet. Van zijn voorkomen hoeft de kale zestiger met ringsnor het niet te hebben, de tijd van zijn extravagante kleding uit de Genesis-tijd is allang voorbij, van zijn vale shirt met gilet zullen zelfs de meest enthousiaste groupies niet opgewonden worden.

Geen kwaad woord over de cd die voor een tientje na afloop werd aangeboden, de keuze van de covers van Bowie tot Magnetic Fields is briljant. De arrangementen zijn fantastisch, maar samen met zijn stemgeluid wordt het soms zwaarmoedig, de performance deed welhaast ‘sixties’-psychedelisch aan wat nog eens werd versterkt door de fraaie lichtshow.
Ik zag Gabriel voor het laatst in juni 2007 tijdens een openluchtconcert in het Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Toen volledig zonder opsmuk, terwijl hij in de jaren daarvoor volledig geschminkt op het podium stond.
Het nieuwe werk van Gabriel werd vrijdagavond zeker gewaardeerd: de muzikant Gabriel haalde alles uit de kast, maar de zaal van veertigers (en ouder) leefde pas echt op toen de hits ‘Don’t give up’, ‘In Your Eyes’, ‘Red Rain’ aan het einde van het programma voorbij kwamen. De door Gabriel gecoverde artiesten zullen een nummer van Gabriel vertolken en die cd zal binnenkort onder de naam ‘I’ll scratch yours’ verschijnen. Elbow zal ‘Mercy Street’ doen, Stephin Merritt ‘Not one of us’, ik vind het allemaal prima, maar ‘Biko’ mag toch uitsluitend door Gabriel worden gezongen, helaas gaat Paul Simon het toch proberen…

Ik zag in Arnhem een zaal die zonder de tribunes mijns inziens niet echt veel groter is dan die van Go Planet op het Business & Sciencepark in Enschede. Het probleem in Twente is de volstrekte incompetentie van bestuurders als het gaat om infrastructuur. Het stadion van FC Twente, bioscoop Cine Star, het uitgaanscentrum Go Planet, en de ijsbaan Twente, ze zijn per auto volstrekt onbereikbaar. Dat geldt in Hengelo trouwens eveneens voor het FBK-complex en de Expohal waar tijdens de eerste de beste postzegelbeurs de files tot aan Markelo staan.
Waarom zijn het GelreDome in Arnhem, de Heineken Music Hal in Amsterdam of Ahoy in Rotterdam voor bezoekers wel gemakkelijk te bereiken met de auto?

Vorige bijdrage

Henk Kesler

Volgende bijdrage

Nog erger dan gedacht

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *