De Roskam Jaargang 19, 2013

Fundatie en Kampen versus Rijksmuseum en Enschede

Nummer 11 – 2013

Ik ben een fan van directeur Ralph Keuning van museum De Fundatie in Zwolle. Jeroen Krabbé is volgens de zelfbenoemde kunstelite van dit land geen kunst op hoog niveau, maar het museum stroomde vol bezoekers toen Keuning het werk van Krabbé ging exposeren. Geïnspireerd door Keuning bezoek ik af en toe bijeenkomsten georganiseerd door de Vrije Academie. Op zich leuk, hoewel ik als vijftigjarige veelal de Benjamin ben.

De Vrije Academie organiseert ook stadswandelingen in een aantal Hanzesteden in Overijssel. Daar ben ik beroepshalve wel vaak geweest, maar ik wil Zwolle, Deventer, Kampen en Zutphen ook wel eens rustig wandelend een keer zien. Afgelopen zondag liep ik in een kluwen bejaarden door de binnenstad van Kampen. Ik zag het kleinste huisje, het pand waar de Spaanse hertog Alva heeft overnacht, ik leerde waarom er een (metalen) koe staat op één van de pleintjes en ik hoorde het verhaal achter de Kamper uien. En op een vierkante kilometer bezochten we zo’n vijf kerken met de aantekening dat ooit Kampen juist zeer vooruitstrevend en tolerant was waar
veel gelovigen hun heil zochten. Dat is ietsje veranderd…

Ik zag flink wat gezinnetjes in de stad, ik vermoed op weg naar de kerk of familiebezoek. Gezinnen met vier, vijf, zes kinderen. Pa het haar hoog opgeschoren, de vrouwen en meisjes allemaal met een rok tot ver over de knie. Voor alle duidelijkheid: het sneeuwde afgelopen zondag… En terwijl de straten bijkans leeg waren, stopten de fietsers keurig voor het verkeerslicht. Het deed mij terugdenken aan de eerste jaren van mijn jeugd in de jaren zestig. Geordend, overzichtelijk en netjes. Hoewel… Ik trof erg veel straatvuil aan in de binnenstad van Kampen en in heel veel woonkamers hing de familie voor de televisie.

Kunstuitleen IQ heeft onlangs in Kampen een grote galerie geopend. Met veel opruiende kunst van onder anderen Herman Brood. Volgens uitbater De Lange loopt het desalniettemin behoorlijk goed. Moderne kunst in Kampen. En ze zijn al zover dat er één pleintje is en een paar etablissementen verkopen op zondag koffie en een broodje kaas. Ik ben dus heel benieuwd naar Arnoud Odding. Hij is de nieuwe directeur van het Rijksmuseum Twenthe in Enschede dat financieel een behoorlijke veer heeft moeten laten.

In dat kunsthuis regeerde jarenlang de ultraconservatieve kunstelite met als gevolg dat ongeveer niemand meer komt kijken. Odding is zaterdagochtend te gast bij #Radio Oost$ en ik zal hem daar zeker een paar vragen over stellen.

Vorige bijdrage

Ferdinand Fransen

Volgende bijdrage

Commentaar: Nationaal MKB Investeringsfonds

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *