Life+ Business

Sensorvloeren om mensonterende situatie te voorkomen

Niemand ligt in de toekomst uren of dagen meer hulpeloos op de vloer. Dankzij een aantal bedrijven (Edel Group in Genemuiden – tapijt, Mea Smart software, Maan Group in Raalte en innovatiecentrum Texperium in Haaksbergen) en studenten van een aantal academies van Saxion: technisch commerciële textielkunde, mechatronica, werktuigbouwkunde, bedrijfskundige informatica, industrieel productontwerpen en chemie en natuurlijk de ‘trekker’ Lectoraat Smart Functional Materials.

“Dat is het leuke aan dit project, er zijn veel bedrijven en opleidingen bij betrokken,” vertelt Eliza Bottenberg (29), onderzoeker bij Saxion. Ze studeerde technisch commerciële textielkunde, is bezig met de Master Textile engineering aan Manchester University. “En ook doe ik project- en studentenbegeleiding bij Saxion.” Dit project begon met Mike de Lange van Edel Group, die belde met lector Ger Brinks van Saxion. Saxion heeft eerder samengewerkt met De lange. Saxion heeft een reputatie als het gaat om innovatieve materialen waarbij verschillende expertises samen worden gebracht in een nieuw project. In dit geval gaat het om het voorkomen dat oudere mensen na een val in mensonterende situaties uren of dagen op de grond van hun kamer liggen. “Het is een sensorvloer die waarschuwt als er mensen op de vloer liggen of ander afwijkend gedrag vertonen.” Ze laat een filmpje op haar laptop zien waar een soort aluminium netwerk ligt waar een stroompje doorheen gaat. Die ondergrond ligt onder de vloerbedekking. Iemand wandelt er overheen en op het beeldscherm licht de plaats op waar de voeten worden gezet. Aan de vorm en de grootte van de oplichtende lampjes kan je zien dat er iets is gebeurd. Bottenberg en De Lange denken dat thuiszorgorganisaties en zorginstellingen veel interesse zullen hebben in deze vloer. Er wordt niet meer 24 uur per dag rondes gelopen door deze zorginstellingen, dat zou weer ten koste gaan van de kwalitatieve zorg. Op deze manier wordt de privacy van patiënt en de veiligheid gewaarborgd.” En niet onbelangrijk, het is geen dure innovatie, benadrukken De Lange en Bottenberg: “Daarvoor is geen ruimte.” Als er een valpartij heeft plaatsgevonden in een ruimte met een sensorvloer, komt er via internet een signaal op pc, iPad of telefoon. In september zullen hopelijk de eerste demovloeren bij Saxion liggen. “Dan kunnen onze studenten gaan testen.” En ze verwachten dat eind volgend jaar de vloeren in productie kunnen worden genomen. Bottenberg heeft samen met de bedrijven de projectaanvraag gedaan, het project opgezet, de verdeling gemaakt en de studentenopdrachten gemaakt. “Er zijn veel parallelontwikkelingen, bedrijven zijn zelf ook bezig met bijvoorbeeld de procesoptimalisatie en wij zetten studenten in om ze daar bij te helpen.”

Vorige bijdrage

Het InnovatieTeam beschikt over 30.000 hulplijnen

Volgende bijdrage

Stimuleringsprijs voor Maarten Dik met Poppintags.nl

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *