De Roskam Jaargang 21, 2015

Maandag stap ik weer afgepeigerd in een budgetkist

De mooiste tijd van het jaar breekt weer aan, vind ik. De dagen lengen en het is heerlijk om ‘s ochtends in het zonnetje te zitten en de planten te zien wak- ker worden uit de winterslaap. Daarom heb ik het ook extra zwaar als het voorjaar verregent.

Weliswaar hervormd opgevoed heb ik zo ongeveer niets meer met het christendom. Maar we hebben er Pasen en Pinkste- ren aan te danken: erg mooie feestdagen. Met Pinksteren ga ik altijd met mijn dochters, vrien- din en moeder op pad naar een Waddeneiland. Ik heb weleens de indruk dat ik in dat gezelschap vooral word getolereerd omdat ik alles betaal. Wandelen, fietsen, spelletjes doen, het zijn niet de weekenden waar ik van droom, zal ik maar zeggen. En ongege- neerd de liefde bedrijven is in zo’n gehorig Bed & Breakfast, met mijn dochters en moeder in de kamers om mij heen, ook niet prettig. En toch vind ik het geweldig. Ik heb ook weleens de indruk dat ik op die momenten mijn dochters beter leer kennen. Belachelijke opmerking natuur- lijk want ik weet dat ze gaan bijtanken bij oma als ze een paar zware weken hebben gehad en dat doen ze dus niet bij mij…

Mijn jaarlijkse hoogtepunt is Pa- sen, ik ga dan (vaste prik) met een paar vrienden naar Engeland, naar het voetbal. God, wat is dat mooi. Zoals gezegd weet ik dankzij mijn opvoeding dat Hij op Goede Vrijdag tegen het kruis werd ge- spijkerd voor ons en dat Hij tijdens Pasen weer opstond. En zo voel ik dat ook als we door dat heerlijke Engelse landschap rijden. Smalle weggetjes met de stenen muurtjes links en rechts. We slapen in Bed & Breakfast-huisjes en dit jaar bezoeken we Barnsley – Sheffield United, Middlesbrough – Wigan en Doncaster Rovers – Bradford City. De anderen weten veel meer van voetbal dan ik, dus ik moet me voorbereiden op vragen als: ‘welke Nederlandse voetballers hebben ooit bij die clubs ge- speeld’, ‘wie is de clubicoon’ en ‘in welk jaar in welke eeuw was het team landskampioen?’

Voor de wedstrijd, in de pub, worden wij aangestaard als waren wij zojuist van Mars gear- riveerd. ‘s Avonds doen we nog een drankje. De eerste keer dat ik dit meemaakte was ik verbijs- terd. Dat was in Liverpool en ik dacht dat ik op een tippelzone was beland. Maar Engelse meisjes schijnen zich altijd te kleden alsof de stad door een hittegolf is ge- grepen. En voor elf uur ‘s avonds zijn ze allemaal straal bezopen.

Ik weet nu al dat ik aanstaande maandagavond afgepeigerd weer in zo’n budgetkist stap, terug naar Nederland. En ik weet ook al dat ik in het nieuwe seizoen de wedstrijden in de Premier League, Champions- league en League One en Two weer goed ga bestuderen.

Vorige bijdrage

Positie burgemeester is onhoudbaar geworden

Volgende bijdrage

Vier dagen over voetbal, auto’s en vrouwen praten

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *