De Roskam Jaargang 21, 2015

Tentoonstelling Zilveren Camera zomaar in Hengelo

Ik was graag schilder of fotograaf geworden. Maar ik zie het niet… En ik mis natuurlijk de artistie- ke vaardigheid. Eén beeld zegt meer dan honderd woorden, en zo is het. Hoewel het verhaal dat fotograaf Pierre Crom vertelde bij de opening van de expositie van de Zilveren Camera afgelopen week in het stadhuis in Hengelo toch wel een toegevoegde waar- de had. Crom vertelde over zijn bezoeken aan de rampplek van MH17 in Oekraïne. Huiveringwek- kend als je dan ook zijn plaatjes bekijkt. Hij kreeg voor die serie mijns inziens volkomen terecht de hoogste onderscheiding van de Nederlandse fotojournalistiek: de Zilveren Camera.

De leugen regeert, zei onze vroegere koningin Beatrix over de kwaliteit van het journaille, maar ik vind het bijkans dagelijks fantastisch dat cameramensen, fotografen en journalisten de wereld over trekken om niet alleen de ellende in beeld te brengen, maar ook bijvoorbeeld het wonderschone doelpunt van Robin van Persie (van Pim Ras) tijdens het WK in Brazilië afge- lopen zomer. Elke grasspriet aan zijn schoen is te zien en de haren op zijn armen zijn te tellen.

Ik bedoel, toen we hoorden dat er vliegtuigen de Twin Towers in wa- ren gevlogen, leerden de beelden ons dat het geen ongeluk was en hoe groot de ontzetting was.

Ik heb jaren in Hengelo ge- woond, ben er ook al weer jaren weg, maar krijg steeds meer een hekel aan de stad. Door de men- sen, de vreselijke agenten, de bestuurders en de ambtenaren die zo lang als ik Hengelo bezoek er plezier in hebben van de stad een soort openbare bouwplaats te maken. Ik lunch graag bij De Twee Wezen die naar mijn weten al 27 jaar ruzie heeft (en dat ook nooit wordt opgelost) met de buurman over een terras. Maar ik ben vooral blij dat de studio van RTV Oost waar ik werk, aan de rand van de stad staat…

Maar in Hengelo hebben ze blijkbaar wel een enthousiaste Mixed Lions Club. Al zo’n acht jaar zorgt die club er financieel voor dat fotograaf Eric Brinkhorst na de openingstentoonstelling in Den Haag de expositie naar Hengelo kan halen. De expositie wordt gehouden in de hal van het stadhuis tot en met dinsdag 24 maart, kost niets en is meer dan de moete waard. Parkeren in de woestenij voor de deur is geen pretje.

Als u echt geïnteresseerd bent, mag u mijn catalogus komen op- halen. Ook die is de moeite meer dan waard.

Vorige bijdrage

Eddy Zoëy is een multi-talent met een grote bek

Volgende bijdrage

Positie burgemeester is onhoudbaar geworden

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *