Aldo van der Laan: Commissaris, sponsor, supporter en zakenman
Aan het begin van deze eeuw sierde ‘Zwanenberg’ (Food Group) drie seizoenen lang de shirts van FC Twente. Daarna werd Aldo van der Laan (57) door Joop Munsterman gevraagd bestuurlijke assistentie te verlenen bij de club. “Ik kende Joop toen nauwelijks.” Om zijn bestuurlijke sportieve ervaringen elders kan het niet geweest zijn, want die heeft Van der Laan niet. “Ik ben alleen voorzitter van de jeugdcommissie van de golfclub in Lochem geweest.”
In de eerste jaren hield hij zich (samen met Hennie ten Hag) vooral bezig met de uitbouw van het stadion. En toen Johan Plageman het veld ruimde in de Raad van Commissarissen kreeg Van der Laan ook diens technische portefeuille. Als Theo Janssen verkocht zou worden, dan bemoeit Van der Laan zich pas met de opvolging als met clubs en spelers moet worden gesproken over transfersommen en arbeidsvoorwaarden. Jarenlang heeft hij overal op de wereld (vlees)handel gedreven; hoewel in de vleessector op alle niveaus mensen werken die niet voor een kleintje vervaard zijn, heeft Van der Laan de eerste tijd toch zijn ogen uitgekeken. “Ik was in de vleessector inderdaad wel wat gewend, maar sommige mensen in de voetballerij zijn de overtreffende trap.”
Reputatie
“Mij is nog nooit geld aangeboden. Ik denk dat iedereen in de voetballerij weet dat ze daarmee bij zowel Joop als bij mij niet hoeven aan te komen. Je kunt maar één keer je reputatie verliezen.” Van der Laan bestrijdt het beeld dat Joop voor de schermen werkt en hij achter de schermen aan de touwtjes trekt. “Joop is behalve commissaris ook gedelegeerd bestuurder.” En jaloers op de naar buiten gerichte functie van Munsterman is hij allerminst. “Ik ging met Joop naar het gemeentehuis; toen we door de stad liepen, riepen mensen, ‘Jopie, Jopie’. Hij kan op zaterdag de stad niet in.”
Het spel en de wedstrijd
“We hebben in de Raad van Commissarissen allemaal een eigen rol en als team werkt dat toevallig goed, ja toevallig, want we zijn er niet op uitgezocht.” Toch is het een niet alledaagse constructie. Normaal gesproken vergadert een Raad van Commissarissen vier à zes per jaar, bij FC Twente elke veertien dagen. Daarnaast zit Van der Laan bij het technisch overleg. “Dan komen ook de scoutingslijsten op tafel. Daarna bel ik eens met een makelaar of die jongen eventueel bij ons zou willen spelen.” Het antwoord op die vraag laat zich de laatste jaren niet meer raden. “Meedoen om het kampioenschap, spelen in de Champions League, dat wil iedere voetballer. Je merkt het nu ook aan internationale jeugdspelers die voor Twente kiezen.” Dat ‘spel’ vindt Van der Laan misschien nog wel leuker dan de wedstrijd zelf. “Uiteindelijk doe je het voor het resultaat op het veld. Maar de samenwerking tussen ons is inderdaad erg goed en heel plezierig.” Het heeft dit seizoen geleid tot laten we zeggen tweeëneenhalve prijs. “Ik ben er vooral erg trots op hoe FC Twente zich dit seizoen na het kampioenschap als stabiele club heeft gepresenteerd.”
Verbazen en ergeren
Hij werkt nu al weer zeven jaar voor FC Twente en er zit volgens hem nog geen sleet op, zoals hij dat merkte bij Zwanenberg en een nieuwe directeur aanstelde. “En ik heb de mazzel dat mijn vrouw voetbalmaffer is dan ik, die gaat naar wedstrijden mee.” De ‘sleet’ zou wellicht kunnen ontstaan omdat hij zich tot op de dag van vandaag verbaast en soms ook ergert aan de wensen en eisen van spelers. “Ik zeg wel eens tegen een jongen die een ton meer wil verdienen dan wij bieden, dat daarvoor twee mensen in de gewone maatschappij een jaar moeten werken. En dan betalen wij bij FC Twente een derde tot de helft van de salarissen die bij Ajax en PSV betaald worden.”
Familiebedrijf
Zakelijk heeft Van der Laan nauwelijks voordeel bij zijn functie bij FC Twente. “Misschien ongemerkt, iedereen wil praten over FC Twente, dus dat is dan een gemakkelijke binnenkomer. Twente is natuurlijk niet de primaire markt voor ons bedrijf, dus zakelijk gezien heb ik daar niet heel veel aan.” Van der Laan heeft zichzelf bij zijn bedrijf ‘weggepromoveerd’ tot ‘Chairman’. “Een mooie titel, meer niet. Ik ben nog wel operationeel bezig voor onze buitenlandse vestigingen, acquisities, strategie en dat soort zaken. Daardoor kan ik mijn eigen tijd indelen, ik hoef niet meer aan te schuiven bij managementteamvergaderingen.” Van zijn vier kinderen werken er inmiddels drie in het bedrijf, dat voor 100% in handen is van de familie. En dat blijft zo, want – ook al zou hij het willen verkopen – de tijd dat hij regelmatig daarover werd gebeld, is geweest. “En stel dat we de zaak verkopen, dan krijgen we een hoop centen. En dan? Ik zie dat ook bij andere ondernemers, die stoppen dan hun geld in zaken waar ze geen verstand van hebben. Ik blijf liever in zaken waar ik wel verstand van heb.” Van voetballers heeft hij inmiddels waarschijnlijk ook verstand… Nee, ik investeer niet in spelers.”
Uiteindelijk doe je het voor het resultaat op het veld
Investeren in het stadion
Zwanenberg is Ster-sponsor van FC Twente, met Dik Wessels deelt hij een skybox. Volgend seizoen verhuist hij naar de nieuwe zijde. “Daar willen wij een proefkeuken inrichten die we ook buiten de wedstrijden om willen gebruiken voor ‘showcases’.” En Van der Laan heeft de portemonnee getrokken, samen met circa acht andere investeerders; zij hebben miljoenen bijeengebracht voor de uitbreiding van het stadion. De tijd die hij in FC Twente steekt, is pure hobby. “We denken nu wel aan reiskosten. Tot nu toe hebben we dat nooit gedaan, dat vonden we niet gepast in een tijd dat de club elk dubbeltje moest omdraaien. Dat is inmiddels gelukkig anders, maar ik heb het overigens nog steeds niet gedaan.”
Nog geen reacties