FC Twente Basis Jaargang 03, 2012

‘Jakhals ’Erik Dijkstra: Het kampioenschap was ook voor mij een hoogtepunt

Erik Dijkstra, beter bekend als een van de Jakhalzen in het succesvolle Vara-programma De Wereld Draait Door, heeft in de afgelopen jaren nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij een fan is van FC Twente. En dat is niet vreemd, want tot zijn achttiende woonde hij in Glanerbrug en voetbalde hij bij Eilermark. Het gevolg: bij het verloren kampioensduel kwam hij het stadion niet in…

Eind jaren tachtig ging hij samen met zijn neef naar FC Twente, dat toen nog in het Diekman Stadion speelde. “Dat was in de tijd van Pietje Keur en Wim Balm met Theo Snelders op doel. We zaten in Vak O. Mijn neef ging later naar Vak P, maar dat vond ik een beetje eng, ik durfde dat niet zo goed. Ik heb daarna nog een tijd in Vak F gezeten, aan de overkant.”

Toen FC Twente ineens kampioen werd, konden de programma’s kiezen uit Marga Bult en mij…

FC Groningen en OOG TV

Dijkstra ging studeren in Groningen. Nadat de plaatselijke BVO bijna ten onder ging aan allerlei affaires promoveerde FC Groningen in 2000 weer naar het hoogste niveau. Dat was eigenlijk ook de eerste keer dat Dijkstra de club bezocht. Hij studeerde eerst geschiedenis, later nog een opleiding journalistiek. “Ik liep stage bij OOG TV, de lokale zender, en ik mocht een reportage maken over de promotie.” Daar kreeg hij de smaak te pakken van het televisiewerk en, naar later bleek, het vieren van promoties… Overigens is OOG TV niet zomaar een lokale omroep, want WilfredGenee en Mari Carmen Oudendijk begonnen er
hun carrière. “Toen ik bij het kampioenschap opnames van de hooligans maakte, kreeg ik trouwens bijna een pak op mijn donder. En toen dacht ik, ‘wegwezen’. Maar het is wel een soort van spanning, weet je wel.” Bij de harde kern (Vak P) van FC Twente kan Eric trouwens weinig fout doen, zo bleek onlangs…

Van zulks dus

Van OOG TV naar RTV Noord en naar Omroep Flevoland. Daar vielen zijn talenten zo op dat hij een telefoontje kreeg van Dink Binnendijk, hoofdredacteur van RTV Noord-Holland die met hem ook al bij Flevoland had gewerkt. Hij werd betrokken bij het programma Van zuks dus, een regionale variant van Man bijt hond. Erik Dijkstra was in die show de Eurokok die vooral opviel als heel vieze man. Er zit een beroemd fragment in waarin de kok met zijn zwarte vingers het gehakt kneedt, onderwijl zeggend dat daar zijn handen wel schoon van worden… Regelmatig waren fragmenten te zien in De Wereld Draait Door.

Door FC Twente Bekende Twentenaar

Het kampioenschap van FC Twente maakte van hem een Bekende Twentenaar. Overal moest hij vertellen over zijn favoriete cluppie. “Van de grote clubs zijn ook veel bekende Nederlanders fan. En toen FC Twente ineens kampioen werd, konden de programma’s kiezen uit Marga Bult en mij…” Het kampioenschap was ook voor Erik Dijkstra een hoogtepunt. Mijn collega Frank is fan van Willem II. Kijk, dan heb je pech. Ik ben wel eens met hem naar de wedstrijd Willem II- FC Twente geweest; we wonnen gewoon met 4-0.”

Ik werd geweigerd omdat ze weten dat ik FC Twente-fan ben

Omdat hij nog niet zo lang geleden een dochter heeft gekregen, is hij minder vaak in Twente dan hij zou willen. “Ik volg alles. Je hebt de categorie clubs waar altijd gedonder is, zoals Ajax, Vitesse, Feyenoord en FC Utrecht, en je hebt clubs waar nooit wat gebeurd, zoals FC Twente en Heerenveen. Ik hoor dat er nieuwe commissarissen zijn bij Twente, daar lig ik dus niet wakker van. Ik baalde ervan dat Adriaanse zo’n ingeklapte indruk maakte. Nu hangt er ineens weer het sfeertje van ‘we kunnen kampioen worden’. Ik vind Wesley Verhoek een goede, maar ik had graag gezien dat die Jája Coelho was gekomen. Die moet je op YouTube eens bekijken, die is in volle ren een vliegende schaar. Ja die zou Twente kampioen maken, zeker weten.” En dan verhaalt hij dat hij zo van slag was toen Ruiz werd verkocht. “Ik was helemaal gek van Bryan Ruiz.”

Voetbal International

Dankzij zijn voetbalkennis, bekende kop en gemakkelijke manier van praten werd hij uitgenodigd voor het populaire programma Voetbal International. Jakhals Dijkstra zal daar vermoedelijk niet meer optreden. “Ik heb ook gelezen dat het niet van de VARA zou mogen. Allemaal flauwekul, ze willen vooral mensen uit de voetballerij aan tafel hebben. Dus Wouter Bos en Raoul Heertje zullen er ook niet meer zitten. Ik vind dat wel jammer, ik vond het erg leuk. En Derksen vind ik top.”

Geweigerd bij Ajax

Bij FC Twente is hij altijd welkom, als bezoeker of als journalist, maar de club heeft hem (afgezien van een optreden bij Vak P ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan, “dat vond ik wel chique”) nooit gevraagd voor een klus. “Ik heb geen zin om na een wedstrijd voor TOSsponsoren een verhaal te houden, nee, dat is niet mijn ding.” Hij woont en werkt in Amsterdam, maar met Ajax is zijn relatie definitief verbroken. Hij mocht niet naar binnen bij de beslissingswedstrijd vorig seizoen: “Toen heb ik hemel en aarde bewogen. Er zaten mensen van de blindenomroep en van de ziekenomroep Drenthe op de tribune, maar ik kwam er niet in. ‘Het is vol’, zeiden ze. Ik zei ‘kom op man, ik kom namens De Wereld Draait Door, een programma uit de A-categorie’. Ik werd geweigerd omdat ze weten dat ik FC Twente-fan ben. Ik vond het zo’n rotstreek. Ik dacht, weet je: ik kom hier nooit meer.” In Amsterdam waren ze blijkbaar niet vergeten dat hij in 2010 met Theo Janssen in de kleedkamer in Enschede met de schaal boven zijn hoofd stond te dansen… Onze Twentse Jakhals heeft ook zonder Ajax nog genoeg te doen, ook in Amsterdam. Zo traint hij wekelijks met oud-kampioen Pedro van Raamstronk. En in oktober is hij ringspeaker bij het grote boksgala Ben Bril Memorial in Carré.

Vorige bijdrage

Subsidiedirecteur wordt succesvol ondernemer in podiumkunsten

Volgende bijdrage

Youri Mulder nieuw in de technische staf van FC Twente

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *