FC Twente Basis Jaargang 03, 2012

Youri Mulder nieuw in de technische staf van FC Twente

Youri Mulder werd ‘gehaald’ door Michel Preud’homme als spitsentrainer, maar op zijn eerste werkdag bij FC Twente trof hij Co Adriaanse aan. “Toen Preud’homme wegging, ben ik naar Joop Munsterman gegaan en heb ik gezegd ‘ik heb een contract met FC Twente, maar overleg met de nieuwe trainer of hij met mij wil samenwerken. Zo niet, dan verscheuren we gewoon het contract, doe ik niet moeilijk over’.” Maar Adriaanse was zeker niet ongelukkig met de technische staf waarvan Mulder deel uitmaakt. En na het vertrek van Adriaanse liet ook McClaren weten dat wat hem betreft Mulder moest blijven.

Met Youri Mulder (23 maart 1969) haalde FC Twente een niet (meer) voetballende publiekslieveling binnen. Een man die de club goed kent, in de regio op veel sympathie kan rekenen, als voormalig international in de mondaine voetbalwereld bekend en gekend is en veel verstand van ‘het spelletje’ heeft, wat hij bewijst als analist bij NOS Studio Sport. “Ik ben een beetje een man van alles wat, dat klopt wel. Dat vind ik ook leuk. Ik houd van ritme en regelmaat. Bij de televisie was het één keer in de week in het weekeinde en af en toe door de week. Dat was al karig, ik doe het nu nog af en toe bij Europacupwedstrijden. Het ritme wat ik nu in mijn leven heb, vind ik veel prettiger.” Met die aantekening dat hij veel vaker (“eigenlijk gewoon elke dag”) op de club is dan contractueel overeengekomen. Regelmatig bezoekt hij zijn kinderen (van 9 en 12 jaar) in Noorwegen. “Het voelt bijna als spijbelen om hier weg te gaan. Ik zie de jongens hier veel vaker dan mijn eigen kinderen. Dat is soms wel moeilijk.” Het televisiewerk en het bezoek aan Noorwegen vormen de afwisseling in zijn bestaan als trainer. “Dat heb ik ook nodig, af en toe even weg zijn.”

Het lijkt me wel leuk om een keer een eigen elftal te doen

Ooit een eigen elftal

Vorig jaar heeft Mulder zich ingeschreven voor het hoogste trainersdiploma. In Duitsland. Maar hij werd gepasseerd. “Ja, het is moeilijk om op die opleiding te komen. Ik heb ook andere trainersdiploma’s in Duitsland gehaald. Ja, die opleiding staat hoog aangeschreven, zeker zo hoog als de Nederlandse; wellicht is deze opleiding nog zwaarder. De cursisten zitten ook van maandag tot donderdag intern bij de bond. Een jaar lang. Dan kun je er eigenlijk geen job naast doen.” Toch de ambitie om als hoofdtrainer aan de slag te gaan? “Het lijkt me wel leuk om een keer een eigen elftal te doen.”

Samenwerking trainer en spitsen

Zijn collega en vriend René Eijkelkamp werd benoemd als spitsentrainer bij het Nederlands Elftal. Van enige jaloezie is geen sprake. Integendeel. “Rene is een kei in het begeleiden van spitsen. Misschien nog wel meer specifiek dan ik. Kijk hoe hij Blaise N’Kufo heeft geholpen, op de manier van spelen die voor hem goed is, die voor het elftal goed is.” Zonder Eijkelkamp was N’Kufo niet de grootheid geworden die hij nu is geworden? “Ja, dat denk ik wel. Je doet het als speler uiteindelijk altijd zelf, maar N’Kufo heeft volgens mij wel heel veel aan René te danken.” Hoe werkt zo’n samenwerking tussen een spitsentrainer

en spits? “Dat moet op een bepaalde natuurlijke manier gaan; niet te dwingend, maar zodanig dat je steeds bepaalde puntjes aanstipt en daar ook zo ongemerkt mee aan de gang gaat; je loopt er eens langs. Zoals Van Marwijk ook zei: ‘het is niet veel’. Het is niet zo dat je uren bij elkaar zit en zegt ‘je moet dit’ en ‘je moet zus en ‘dat is niet goed’.” Maar als Luuk de Jong drie keer scoort, komt hij niet naar Mulder toe om hem te bedanken voor de adviezen. “Nee, maar zowel Adriaanse als McClaren ondersteunt het individuele werk. Het oefenen met voorzetten en het afwerken komt elke dag terug terwijl dat vroeger soms een ondergeschovenkindje was.” En daarmee heeft hij ook meteen aangegeven dat hij met beide trainers goed door één deur kon. En dat hij verder niet wil ingaan op het ontslag van de eerste.

Het blijft tot het laatst toe spannend

Opnieuw kampioen?

Tot slot het K-woord, een tweede kampioensschap van FC Twente. Is dat haalbaar met deze selectie? “Ja. Het zit dicht allemaal dicht bij elkaar. Het zat voor de winterstop niet helemaal goed, maar we zijn fit. En we hebben heel veel vertrouwen, dat
zie je aan de wijze waarop getraind wordt, aan het enthousiasme. Het blijft tot het laatst toe spannend,” zegt hij met een grijns.

Vorige bijdrage

‘Jakhals ’Erik Dijkstra: Het kampioenschap was ook voor mij een hoogtepunt

Volgende bijdrage

Selectieve verontwaardiging

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *