SAX

Emiel Nikkels als trainee aan de slag bij bouwbedrijf Aan de Stegge

Oud-student bouwt nieuw Saxion-gebouw

De torenhoge nieuwbouw van Saxion aan de Van Galenstraat in Enschede wordt gebouwd door een oud-student van deze hogeschool. Bouwbedrijf Aan de Stegge meldde dat met trots aan de redactie van
Sax. Een oud-student die medeverantwoordelijk is voor de toekomst van de hogeschool. Reden voor ons om Emiel Nikkels (25) te interviewen. “Als we achterlopen, pak ik zelf de hamer op.”

Nikkels studeerde bouwkunde aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. “Erg veel techniek, ik wilde me verbreden.” Hij koos voor de eenjarige studie BK5 van Saxion in Enschede. “Een commercieel bedrijfskundige opleiding van een jaar.” Speciaal opgezet voor mensen met een technische achtergrond (bouw, auto, werktuigbouw). Ook een populaire opleiding bij detacheringbedrijven die de deur platlopen bij de studenten. Via één van die bureaus belandde Nikkels bij bouwbedrijf Aan de Stegge (met dat wel erg fraaie hoofdkantoor in Goor). Zijn eerste echte klus: assistent-uitvoerder van het nieuwe Saxiongebouw (aan de Van Galenstraat in Enschede), waar onder meer de Saxion-academie Kunst en Techniek zich zal vestigen.

Hij vindt het wel geinig, die eerste echte klus, uitgerekend voor Saxion, maar heel speciale gevoelens roept het ook niet op bij hem. Het werk, dat vindt hij pas echt mooi. Hij is in zijn nopjes met zijn laatste studiejaar (2005-2006): “Saxion beviel beter dan Windesheim, daar moet ik eerlijk in zijn. Bij Saxion is het allemaal iets informeler, maar wel stipter. En de verhouding tussen student en docent is bij Saxion anders. Op Windesheim is daar een grotere afstand tussen.” Maar om nou te zeggen dat hij zonder de extra opleiding BK5 geen goede uitvoerder had kunnen zijn, nee, dat gaat ook te ver. “De communicatie doe ik wellicht nu wat beter.” Bij Aan de Stegge was in navolging van andere grote bouwbedrijven een pilot gestart om talentvolle hbo’ers via een traineeperiode het werk en het bedrijf goed te leren kennen. Vanaf september 2006 werkte Nikkels eerst acht maanden bij ‘werkvoorbereiding’, daarna bij ‘calculatie’ en tot slot bij ‘uitvoering’. “Nee, je loopt niet mee aan het handje, je draait volwaardig mee op die afdelingen met als doel jezelf te verbreden. En om uit te vinden welk deel van het werk je het leukste vindt.” Nikkels twijfelde sterk tussen ‘werkvoorbereiding’ en ‘uitvoering’. “Calculatie viel voor mij vrij snel af, veel rekenen, dat moet je liggen.” De vrijheid gaf voor hem de doorslag. “De bouwplaats is eigenlijk een bedrijf in een bedrijf.”

Tijdens zijn leerperiodes op ‘calculatie’ en ‘uitvoering’ had hij al te maken met het nieuwe gebouw van Saxion. “De mensen van ‘calculatie’ rekenen het werk uit, als je de laagste inschrijving hebt, wordt het werk je gegund.” Zoals dat dus geschiedde door Saxion. Nikkels was bij ‘calculatie’ daar al bij betrokken, en ook zijn periode als trainee bij ‘uitvoering’ vond plaats aan de Van Galenstraat. En daarna dus als assistent-uitvoerder van uitvoerder Gerald Ligtenberg. Gemiddeld lopen op deze bouw zo’n twintig bouwvakkers van Aan de Stegge zelf. Dat lijkt niet al te veel voor een gebouw van tien bouwlagen (negen verdiepingen). “We bouwen hier veel met prefab. Dan wordt relatief veel buiten de bouwplaats gemaakt en hier naartoe vervoerd.”

Als gevolg van het bouwen van prefab is vooral de logistiek een flinke planning, want zoveel ruimte is er niet op en om de bouwplaats. “Alles wordt heel nauwkeurig gepland. Als een vrachtwagen om 7 uur zou komen, maar die komt pas tegen half acht, moet hij wachten tot de wagen die om half acht besteld is, is afgelost.” Nikkels is pas 25 jaar, wordt hij door die doorgewinterde jongens van de gestampte pot wel serieus genomen? “Een verantwoordelijke baan, dat zeker, en het is ook niet altijd even gemakkelijk, wil ik wel toegeven. Het heeft er ook mee te maken hoe je mensen benadert. Het is belangrijk om iedereen in zijn waarde te laten.” Op de bouwplaats zijn de uitvoerder en zijn assistent (Emiel Nikkels dus) de baas. “Mijn collega doet heel veel planning en het management van de bouwplaats. In twee weken tijd moet er weer een verdieping op staan.” En daar is dan de assistent ‘in het veld’ voor: “Ik moet zorgen dat de bouw op zich goed verloopt, noem het voortgangsbewaking. Daarnaast neem ik een deel planning voor mijn rekening in verband met het afroepen van materialen, maar ook controle om de kwaliteit te waarborgen én op tijd opleveren.” De eerste klus verloopt volgens Nikkels prima. Hij springt waar nodig ook bij met het ouderwetse handwerk. “Ik pak ook zelf de hamer op als de werkzaamheden achterlopen.”

Uitkijken over Twente

De stadscampus van Saxion in Enschede wordt uitgebreid met nieuwbouw (negen verdiepingen) naast het schoolgebouw De Maere dat alle ruimte biedt aan opleidingen in kunst en techniek. Het gebouw zal aan in de zomer van 2009 worden opgeleverd. De verwachting is dat Saxion in 2011 zal zijn gegroeid tot 20.000 studenten. Het nieuwe gebouw is het antwoord op de onderwijsintensivering en de verwachte groei. Het is een gebouw voor moderne en gevarieerde onderwijsdoeleinden waarin mensen in kleine en grote groepen bij elkaar zitten. Het gebouw is sober geconstrueerd met een dragend betonnen gevelsysteem waaraan het glashuis aan stalen draagarmen is opgehangen. “Om het gebouw een industrieel karakter te geven, is gekozen voor de kleur grijs. En alle leidingen en installaties hangen in het zicht”, zegt Emiel Nikkels. “‘s Avonds zal het gebouw een oplichtend baken in de stad vormen”, laat IAA Architecten (de bedenker van het pand) weten. “Vanaf het dakterras kun je heel ver over Twente uitkijken”, weet Nikkels.

Vorige bijdrage

Directeur online vriendennetwerk studeerde op Saxion

Volgende bijdrage

Ferdinand Fransen en kostbaar bezit Twente

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *