SAX

Fidder & Löhr

In het kort
Naam: Giséla Fidder
Studie: BDI
Afgestudeerd: 1991
Werkt nu: als eigenaar van
Fidder & Löhr

Giséla Fidder (43) studeerde eind jaren tachtig Bibliotheek en Documentaire Informatie (BDI) met als afstudeerrichting ‘management’. “Omdat ik nog niet wist wat ik wilde. Ik las wel graag…” Nu, twintig jaar later, heeft ze samen met (zaken)partner Stef Löhr en William van Hees vier bedrijven.

Ze komt uit Wapenveld, onder de rook van Zwolle. Deed de gemengde havo/mbo opleiding, zat daarna met de handen in het haar, schreef zich in bij de School voor Journalistiek in Kampen (waar ze werd afgewezen) en liet in Maastricht weten wel interesse te hebben voor de opleiding tolk/vertaler. “Maar dat vond ik toch wel ver weg.” En dus werd het de Rijkshogeschool IJselland in Deventer. Maar een bibliotheek heeft ze niet vaak beroepshalve van binnen gezien, afgezien dan van haar eerste baantje in de wetenschappelijke bibliotheek van de provincie Overijssel waar ze een half jaartje werkte na haar opleiding. Daarna nog een half jaartje in het archief van het ministerie van Volkshuisvesting. En toen kwam ze bij Kluwer. En veranderde haar wereld in een paar jaar tijd totaal.

Stef Löhr

Niet meteen het eerste jaar, want ze ging keurig aan de slag bij het centraal wettenbestand’. “Een afdeling waar dagelijks alle wetgeving die gemaakt wordt, wordt verwerkt in een grote database.” Kluwer heeft de reputatie alles te weten op het gebied van wetten, regelgeving en dergelijke. Na een paar jaar stapte Fidder over naar de bureauredactie van de fiscale afdeling. Bij een reorganisatie die volgde werd ze niet bedankt voor de moeite, maar benoemd tot teamleider. “Ik was de jongste, had nagenoeg geen ervaring en iedereen zat te wachten tot ik op mijn bek ging.” Dat gebeurde niet. Wel ontmoette ze haar collega Stef Löhr (ook een teamleider, maar van een andere afdeling) die haar tijdens het koffiedrinken vertelde vergevorderde plannen te hebben om (samen met een andere collega) voor zichzelf te beginnen. Dat klonk Fidder als muziek in de oren. En Löhr ook, “want ze zochten nog iemand voor de redactionele inhoud.” Ze zouden eind 1997 – “We bestaan bijna vijftien jaar, ik was 28 toen ik met Stef begon” – met zijn drieën beginnen, maar op het moment suprême haakte de derde collega af en werd het dus Fidder & Löhr. Krankzinnige tijd Eind 1997 was een krankzinnige tijd, zegt ze terugkijkend. Per 1 november had ze haar baan bij Kluwer opgezegd, half November verbrak ze haar relatie. “Per 1 december werd ons pand opgeleverd en half december had ik ook voor mezelf weer een eigen huis.” Nog zwangerschappen, auto’s of andere zaken in die tijd, is een grappig bedoelde opmerking van schrijver dezes. “Nee, maar ik kreeg wel een schoenentik in die tijd. Dat leidde af.” Fidder & Löhr deed in het allereerste begin dezelfde fiscale en juridische redactionele werkzaamheden als eerder in loondienst bij Kluwer. Kluwer werd een opdrachtgever. “Het was de tijd van core-business en uitbesteden.” Nieuwe klanten als de Belastingdienst, Weka-uitgevers, SDU en Thieme volgden snel.

PiuCalcio

Nieuwe ideeën, nieuwe kansen. Maar niet onder de gevestigde naam Fidder & Löhr. Het werd bijvoorbeeld PiuCalcio, een bedrijf dat zich bezighoudt met sport- en lifestylejournalistiek. “We zijn nu druk bezig met het lanceren van ‘Rafael’, een blad dat samen met stervoetballer Rafael van der Vaart wordt gemaakt. Ligt begin mei in de winkels. Als het aanslaat willen we dat blad twee tot vier keer per jaar gaan uitgeven.” Fidder zit ook in de werving en selectie voor de communicatie- en uitgeverijmarkt. Daarom is vorig jaar een groot minderheidsaandeel in 227 Serarch in Maarsbergen gekocht. “Dat werkt voor het hogere segment. We hadden zelf een bedrijf, PiuFlex, dat in dezelfde markt zit, maar dan voor het midden- en lagere segment, maar dat bedrijf kwam niet lekker uit de verf. Door samenwerking te zoeken met 227 Search (marktleider in hun segment) hopen we een hoger marktaandeel te halen. We denken dat het strategisch gunstig is voor ons omdat we dan ook nieuwe markten aanboren. Afgezien van 227 Search werken er bij de bedrijven van Fidder en Löhr zo’n vijftig mensen.

Saxion

Fidder werkt inmiddels al jaren in Deventer, woont in Diepenveen, maar had tijdenshaar studie wel moeite met Deventer. “Ik ben vrij snel weer verhuisd naar Zwolle. Want ik vond het hier niet leuk.” Ook de opleiding bevredigde haar niet optimaal. “Ik vond het eigenlijk te mager. Ik had het gevoel dat ik door de mand zou vallen als ik bij een bedrijf zou worden aangenomen. Ook omdat begin jaren negentig de banen niet voor het opscheppen lagen, heb ik nog een tijdje bedrijfskunde aan de Open Universiteit gestudeerd. Ik heb wel een paar certificaten gehaald, maar heb de opleiding niet helemaal afgemaakt.” De laatste jaren heeft ze wel weer regelmatig contact met Saxion. Er lopen bijvoorbeeld met enige regelmaat stagiaires bij Fidder & Löhr. “En wat ik heel leuk vind om te doen is jureren voor de EW-award. Ik heb al weer stapels bedrijfsplannen thuis liggen om te bestuderen.”

Panden

Opvallend is dat de bedrijven van Fidder & Löhr in fraaie panden zitten. Zoals aan de Diepenveenseweg 147. Niet in zomaar een bedrijvenverzamelgebouw, maar een pand met karakter, met gevoel. “Dit is het enige pand dat echt van ons is. We huren nog een vergelijkbaar pand in de binnenstad, waar vroeger Rodenburg Makelaars zat. En we hebben nog een pand in Alphen aan de Rijn. We willen eigenlijk alleen maar in dit soort panden zitten. En in Maarsbergen bij 227 Search zitten we in een geweldige villa. Op een golfterrein, dus helemaal super.”

Vorige bijdrage

Oud-profvoetballer Martijn Pothoven ‘verdedigt’ nu Deventrade

Volgende bijdrage

Geen fatsoen meer

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *