SAX

Van maatschappelijk werk naar eigen reclamebureau

‘Alles is communicatie’

Ze is pas 23 jaar, studeerde bij Saxion maatschappelijke werk & dienstverlening, ging bij woningbouwcorporatie Woonpartner op haar fietsje de huurachterstanden en burenruzies beslechten, werkte in het kader van Fast Forward bij Saxion als gebouwenbeheerder en is per 1 januari van dit jaar een eigen reclamebureau (Zuccez) begonnen. Was getekend, Joanneke van Veen.

Ze wist niet goed wat ze wilde toen ze als zestienjarige de havo afrondde. “In elk geval iets met mensen en veel afwisseling.” Het werd de propedeuse toegepaste psychologie, een oriëntatiejaar (waarin kennis werd gemaakt met verschillende sociale studies) en ging na dat jaar door naar het tweede jaar van de gekozen studie: maatschappelijk werk & dienstverlening. Het diploma behaalde ze in 2007. Ze had stage gelopen bij woningcorporatie Woonpartner die haar ook een baan voor tien uur in de week aanbood als woonmaatschappelijk consulent. “Ik vond het uitdagend werk, ik moest problemen met huurachterstanden en burenruzies oplossen en had daardoor ook veel te maken met verschillende hulpverlenende instanties en politie. Ik ging overal op mijn fietsje heen. Dit deed ik naast mijn afstudeeropdracht in het speciaal onderwijs. Maar ik had steeds meer twijfels of ik nog lang in de hulpverlening wilde werken. Ik wilde een nieuwe uitdaging en veel meer de zakelijke kant op.” Toeval bestaat niet: op dat moment (najaar 2007) kreeg ze een brief van Saxion met de vraag of ze geïnteresseerd was in het project Fast Forward om drie keer acht maanden bij een bedrijf op managementniveau te werken. “Ja, dat leek me super.”

Uit de zorg

De eerste periode van acht maanden werd ze gedetacheerd in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, waar ze in het kader van de marktwerking in de zorg onderzoek deed onder huisartsen. Het strategisch rapport dat ze daarover schreef, wordt door het ziekenhuis tot op de dag van vandaag gebruikt. Maar het was wel weer de zorg en daarom wilde ze per se daarna aan de slag bij een ‘echt’ bedrijf. Het werd Rotor in Eibergen, een bedrijf in de elektrotechniek. Aan het (door haar voorganger van Fast Forward) net opgerichte Innovation Center werd zij geacht leiding te geven. En daarna belandde ze bij DeFirma, een reclamebureau. Het leek de directie leuk dat ze iets zou opzetten met studenten. Wat precies, dat was haar niet duidelijk. Bovendien bleek achteraf de sfeer niet optimaal, wat er uiteindelijk toe geleid heeft dat oprichter Bert Kroondijk het veld ruimde. Niet onbelangrijk detail: hoewel Kroondijk niets zag in de klus die Van Veen bij DeFirma zou moeten doen, lagen ze elkaar wel goed. Uiteindelijk heeft ze slechts drie van de geplande acht maanden bij DeFirma gezeten. En toen? “Ik wilde het traject Fast Forward natuurlijk afmaken; bij Saxion hadden ze al een tijdje een vacature openstaan van ‘coördinator gebouwenbeheer’ in Deventer en dat ben ik toen als interim gaan doen. Ik was verantwoordelijk voor schoonmaak, beveiliging, onderhoud en alles wat er komt kijken bij het beheer van de hoofdlocatie en drie buitenlocaties. En voor het aansturen van dertien huismeesters. Het was een mooie ervaring, maar eigenlijk niet wat ik wilde, want ik merkte al wel heel snel dat het reclamewerk mij enorm aanspreekt.” Toch heeft ze de klus als gebouwenbeheerder keurig afgemaakt en kreeg ze netjes het certificaat van twee jaar Fast Forward.

Zuccez

De korte tijd bij DeFirma was dus wel heel leerzaam. Met Kroondijk had ze een klik. “Ik vind hem strategisch ijzersterk, een zeer creatieve man met visie. Een echte vakidioot. Daar krijg ik energie van.” Nadat hij was vertrokken, hebben ze contact gehouden. “Ik was het zat met al die werkgevers die het allemaal zo goed weten en daarom wilde ik voor mezelf beginnen.” Dat sprak Kroondijk aan die ook weer aan het werk wilde. Ze besloten een nieuw reclamebureau op te zetten. Van Veen zat op dat moment nog vast als gebouwenbeheerder, “waar ik veertig uur in vier dagen propte om op vrijdag en ’s avonds zaken voor te bereiden.” Kroondijk was nog juridisch gebonden. Op een receptie liep Kroondijk Hans Horneman (onder meer van reclamebureau More) tegen het lijf, vertelde hem de plannen en Horneman sloot zich erg graag aan. Vanaf 1 januari runnen ze gedrieën Zuccez in Enschede (Van Veen heeft tien procent van de aandelen). “Ik weet nu wat ik kan en waar ik goed in wil worden. Elke dag leer ik. Ik ben niet bang om op mijn bek te gaan. Alles is communicatie, waar je ook werkt. En dat heb ik ook geleerd dankzij de bedrijven waar ik namens Fast Forward kwam. Het maakt niet uit of je met elektromotoren of in de zorg werkt, je hebt altijd met mensen te doen. Bij Rotor in Eibergen kreeg ik veel vrijheid, dat is niet altijd gebruikelijk, heb ik gemerkt. En juist dat vind ik geweldig. Na al dat oriënteren wil ik nu zelf ondernemen. Ik denk dat het ondernemen er bij mij meer in zit dan ik ooit van mezelf heb gedacht.”

Pocket

Zuccez heeft een pocketboekje uitgegeven met een visie op reclame voor mensen en bedrijven die succesvol willen zijn. De naam Zuccez lijkt er in korte tijd dankzij een spervuur aan advertenties in bladen en mupi’s al goed ingeramd. Bovendien openen alleen al de namen Horneman en Kroondijk deuren. Ze hebben in het verleden onder meer gewerkt voor bedrijven als Oad, Avonturenpark Hellendoorn, Volvo, Saxion. Wat is de rol van Van Veen? “Ik heb op dit moment de zakelijke leiding en daarnaast wil ik ook strategisch meedenken. Er melden zich freelancers die graag voor ons willen werken. Dat is voor ons interessant. Zuccez wil van al het creatief talent in deze regio graag de bindende factor zijn. Met een aansprekende klantenkring, waarvoor werk op een hoogwaardig kwaliteitsniveau wordt gemaakt. We hebben veel kennis en ervaring in huis en jonge mensen, die een andere kijk op dingen hebben.” Blijft natuurlijk wel de vraag of Van Veen wel de juiste opleiding heeft gevolgd. Was small business achteraf gezien niet beter geweest? “Toen ik begon, wilde ik juist graag met mensen werken en hulpverlenen. Ik heb met verstandelijk beperkte kinderen gewerkt, bij de Sociale Dienst, bij een woningbouwcorporatie en in het speciaal onderwijs. Ik heb zoveel ervaring opgedaan juist door zo’n praktijkgerichte opleiding. Dat heb ik allemaal meegepikt en dat heeft mij ook geholpen bij mijn werk bij Saxion, waar ik een groep huismeesters aanstuurde, die gemiddeld twee keer zo oud waren als ik. Ik ben nu net 23 en als ik wil kan ik er straks nog een studie achteraan doen om me meer te verdiepen en te specialiseren.”

Vorige bijdrage

Proces-engineer Menno Huizinga is ober in Vancouver

Volgende bijdrage

Publiek als stoorzender in 'Sonneveld voor Altijd'

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *