Spreekbuis

Vurige wens Ten Hag in vervulling

Vastgoedopleiding bij Saxion Hogeschool

Hij begon als assistent-accountant bij wat nu Ten Kate en Huizinga heet. Tegenwoordig staat hij in Twente (en daarbuiten) vooral bekend als een van de grootste makelaars in Oost-Nederland. “Ik ben de makelaardij ingegaan omdat ik meer gevoel had voor handel dan voor cijfertjes.” Hennie ten Hag maakte van zijn eenpersoonsmakelaardij in 35 jaar een familiebedrijf met bijna honderd werknemers en zes vestigingen. Hij ziet zijn voetballende zoon Erik liever niet in het bedrijf. “Hij mist de elementaire opleiding voor dit vak. Bovendien werken hier al vier leden van de familie Ten Hag.” Ten Hag en de hogeschool lijken twee handen op één buik; het ultieme moment voor hem is als na de zomer de nieuwe vastgoedopleiding in Enschede van start gaat.

Ultieme moment als nieuwe vastgoedopleiding van start gaat.

De Ten Hag Groep BV houdt zich anno 2002 met meer bezig dan met woningen/commercieel onroerend goed aan- en verkopen. Ten Hag heeft zich ook gestort op de financiële dienstverlening (onder leiding van broer Ben) zoals hypotheekbemiddeling en pensioen/verzekeringen met een eigen gevolmachtigd agentenbedrijf. “Ik ben er trots op dat we een eigen complete gezinspolis hebben ontwikkeld.” Ten Hag stond ook aan de basis van de Independant Brokers Group, interregionale bedrijfsmakelaars die onder meer het hypotheeknet bedachten om de geldverstrekkers een beetje tegenwicht te bieden. Het heeft ertoe geleid dat Ten Hag en de zijnen eigen gelabelde hypotheekproducten kunnen aanbieden.

Helft aandelenkapitaal voor 1 gulden

Ten Hag gaat verder: “We doen bijvoorbeeld ook het vastgoedmanagement voor verhuurders.” Institutionele beleggers als pensioenfondsen investeren in grote onroerendgoed projecten maar hebben geen zin in bijkomende zaken als de huurincasso, het woningonderhoud en het overleg met de bewoners; daarvoor wordt Ten Hag ingehuurd. “Daarnaast zijn we van een kleine honderd verenigingen van eigenaren administrateur.” Er gaat bij de Ten Hag Groep jaarlijks meer dan 50 miljoen euro om aan huren en premies die geïnd worden. “Als ik alleen kijk naar onze eigen bruto-omzet, dan was dat in 2001 zo’n zeven miljoen euro.” Ten Hag verbreedde de activiteiten onder meer vanwege zijn ervaringen eind jaren zeventig toen de woningmarkt inklapte. “Ik kocht de helft van het aandelenkapitaal van mijn compagnon voor 1 gulden, dan weet je meteen ook wat mijn helft waard was. Op de twaalfde van de maand keek ik al of ik de salarissen wel kon betalen.” Aan de andere kant van de grens was de huizenmarkt rustiger. “Duitsers moeten bij het kopen van een huis over veel meer eigen geld beschikken dan in Nederland. Hier kreeg je bij wijze van spreken van de notaris geld toe. De financiering was soms meer dan 100%. Er hoeft dan niet zo heel veel te gebeuren of je hebt ellende. Er worden tegenwoordig ook weer huizen geveild omdat mensen hun financiële verplichtingen niet kunnen nakomen. Ik zie het als onze taak ervoor te zorgen dat de mensen met beide benen op de grond blijven staan”.

Liefde van twee kanten

De Saxion Hogeschool is al klant van Ten Hag sinds hij als makelaar betrokken was bij de centralisatie van de hogeschool in de Tromplaan in Enschede. Er moesten panden aan- en verkocht worden. Dat is blijkbaar naar wens geschied, want vervolgens kreeg Ten Hag een groot deel van de portefeuille assurantiën inclusief de pensioenen aangeboden. Ten Hag handelt zelfs de afvloeiingsregelingen voor medewerkers af. “Met die opdracht zijn wij heel wijs.” De vervlechting gaat verder want Ten Hag en de hogeschool zijn – samen met UT, OOM en ABN-AMRO – aandeelhouder van het bedrijfsverzamelgebouw BTC in Enschede. De winst voor Ten Hag zit bij de studenten die een eigen bedrijf starten en financiële dienstverlening nodig hebben. Dan zit hij op de eerste rij. “Ook als ze uitstromen hebben ze wellicht huisvesting nodig waarbij wij hen van dienst kunnen zijn.” Ook inhoudelijk komt de liefde van twee kanten, want zoon Erik volgde de sportopleiding en Ben ten Hag heeft de HEAO in Enschede gedaan, was daar docent en is nog steeds examinator. Zijn vurigste wens: in Enschede een vastgoedopleiding van de grond krijgen is nu uitgekomen. “Ik heb jaren geleden tegen Albertjan Peters gezegd dat de bestaande opleidingen in Eindhoven en Groningen te kort schieten op het vlak van projectontwikkeling, waaronder de grondeconomie. Daar ligt een kans voor Saxion.” Ten Hag sprak zijn zeer uitgebreide netwerk aan om dat verzoek bij het ministerie te ondersteunen en daar te lobbyen. Ten Hag kreeg het voor elkaar: na de zomer gaat de opleiding Makelaars & Vastgoedkunde van start. “Ik ben nog niet helemaal tevreden, want na het eerste jaar wordt de opleiding gesplitst. Daar zijn we nu nog mee bezig.” De taak van Ten Hag is vakinhoudelijk met de docenten mee te denken en ervaringen uit te wisselen. Het ligt hem na aan het hart, blijkt uit de voor zijn doen felle opmerking: “Jij hebt wel eens geschreven dat ik overal haantje de voorste ben maar dat het onduidelijk is wat ik allemaal doe. Dit heeft niets met mij te maken; het heeft ook maatschappelijke waarde. Daar ben ik trots op.”

Vorige bijdrage

Voormalig PvdA-kopstuk Marijke van Hees in Raad van Toezicht

Volgende bijdrage

Henk Bijker houdt niet van 'zo maar fusies'

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *