Spreekbuis

Cafébonzen Scholten en Hatenboer

‘Enschede scoort dankzij horeca’

De kamers zijn krap en muf, de collegezalen vol en bloedserieus. De meeste studenten brengen een niet onbelangrijk deel van hun leven in publieke gelegenheden door. In Enschede verkiezen ze veelal café (met eetgelegenheid) Sam Sam en De Geus. Het is dankzij de horeca dat Enschede goed scoort onder studenten, niet dankzij gemeentelijk beleid of initiatiefrijke bestuurders van de Universiteit Twente of Saxion Hogeschool, vinden Jeroen Hatenboer en Ronald Scholten. “In de STES, STichting Enschede Studentenstad zaten burgemeester Mans, Van Vught van de UT en destijds Peters van de hogeschool. Tja, dan weet je dat het niet werkt, die zitten elkaar alleen maar vliegen af te vangen.”

Jeroen Hatenboer (44) begon 19 jaar geleden met Sam Sam in de Zuiderhagen. “Een shabby straatje, maar ik had geen geld voor overname van een kroeg. Nu staan op die plaats allemaal flats. Zeven jaar geleden ben ik naar de Markt verhuisd.” Naast theater en filmhuis Concordia. De doorgebroken wand geeft Concordia een wel erg gezellige en uitgebreide foyer en Sam Sam een bepaalde ‘standing’. De foyer wordt op dinsdagavond het podium voor muziekstudenten. “Daarvoor kunnen de studenten van het Conser-vatorium zelfs studiepunten krij- gen. Dat soort dingen heeft een toegevoegde waarde.”

Veel affiniteit met studenten

Voor het gezamenlijke belang bestaat de horecavereniging waarvan Hatenboer ongeveer dertien jaar bestuurslid was. Hij is zelfs erelid en dat is onder andere te danken aan vriend en collega Ronald Scholten (47), een studentenkenner bij uitstek. Scholten studeerde Bestuurskunde aan de UT, maar haakte af na twee jaar. In diezelfde periode wist hij wél op te klimmen tot erevoorzitter van de vestingbar op de UT. Scholten startte een groothandel in speciaal bier, de Bierboer. Maar niet afgestudeerd dus. “Toen kon je nog niet van de universiteit naar de hogeschool, dat is nu één leerweg. Althans, dat pretenderen ze wel.” Van groothandel naar eigen cafés was vervolgens een kleine stap. “Want cafés die onze rekening niet konden betalen, namen we over. Ik had toen ’t Winkeltje in Zutphen, in Deventer De Paap en in Hengelo huurden we Pad-dock. Het Gat in de Markt heb ik altijd gehad en ik heb sinds kort ook Singers aan de Oude Markt.” Maar Scholten is natuurlijk vooral bekend als uitbater van De Geus. “Ik heb veel affiniteit met studenten en het studentenleven. Het zijn mensen die aan het begin staan van hun eigen leven, dat vind ik leuk. Ik hoef niet met de klanten mee te groeien. Nee, ik word niet oud met mijn klanten.” Hatenboer: “Dat lijkt me ook het ergste wat je als cafébaas kan overkomen.” Studenten, zo vinden beiden, ‘mengen’ zich goed met ander publiek. “De student is over het algemeen flexibel en tolerant.”

UT’ers meer vrijgevochten

Scholten richt zich sterk op disputen, jaarclubjes en studentenverenigingen. “Ik organiseer daarom veel politieke cafés. Sinds een jaar of twee heb ik ook contact met de sociëteiten van de hogeschool, EHTSV, Tabula Rasa en Magisterium. Die zitten nu achter bij De Geus. Daar heeft de hogeschool geïnvesteerd in de voormalige IKB-bank, die is helemaal ‘sociëteitrijp’ gemaakt. Die jongens gaan naar hun eigen sociëteit maar ze komen wel door de voordeur van De Geus naar binnen.” Dat is betrekkelijk nieuw want tot voor kort bepaalden vooral UT’ers de sfeer van ‘studentenstad Enschede’. Scholten: “Een UT-student is meer vrijgevochten dan een student van de hogeschool, die vind ik docieler. Ik zie ook dat de hogeschool erg moet sturen op de sociëteiten, terwijl de studenten van de UT alles doen om de leiding buiten de deur te houden. Maar ze bijten elkaar niet.” Hatenboer: “Veel studenten van de hogeschool komen uit de regio en wonen thuis bij hun ouders. Het studentenleven in Enschede wordt daarom voornamelijk bepaald door UT-studenten die zelfstandig in de stad wonen.”

EnscheDAY

Hatenboer en Scholten vinden het te gek voor woorden dat er in Enschede nog steeds twee introducties zijn. Scholten: “Voor een horecaman klink het misschien gek omdat we nu twee keer feest hebben. Maar eigenlijk zou je in Enschede een totale introductie moeten neerzetten, dan kom je in het journaal, dan promoot je geweldig het fenomeen Enschede Studentenstad. De Stichting Enschede Studentenstad heeft een hoop geld, maar in de praktijk hebben de voorzitters van de hogeschool en de UT altijd ruzie. De UT heeft een eigen campus met culturele activiteiten, de hogeschool heeft een stadscampus en de politiek het stadhuis. Ze zitten allemaal fijn op hun eigen eiland.” Samen met de gemeente zijn ze nu bezig een EnscheDAY te organiseren. “Op die dag moeten nieuwkomers en oud-studenten voor een knaak naar Enschede kunnen. Op die dag bepalen de studenten welke bands er optreden. Enschede moet een echte optie zijn naast Amsterdam en Groningen. Dat is het nog lang niet. De student moet naar Enschede willen omdat er van alles gebeurt en omdat je er goed kan wonen. Dat is voor iemand die gaat studeren veel belangrijker dan dat daar professor Prik toevallig goed college geeft”.

Vorige bijdrage

Beroepstwijfelaar Wilfried Finkers heeft een hekel aan moraalridders

Volgende bijdrage

CDA-kamerlid Theo Rietkerk

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *