Spreekbuis

CDA-kamerlid Theo Rietkerk

‘Fraude moet consequenties hebben’

Het is niet eens de schitterende carrière van Theo Rietkerk (40) die indruk maakt, maar vooral zijn invloed op het allerhoogste niveau. Nog maar vijf jaar geleden was hij een saaie beleidsambtenaar bij de provincie Overijssel die in zijn vrije tijd als voetballer van Go Ahead Kampen en WHC furore maakte. Hij raakte zwaar geblesseerd aan zijn knie en besloot zijn vrije tijd in de politiek te steken. Pas in 1991 werd hij lid van het CDA; zeven jaar later kwam hij voor de verkiezingen als 22ste op de CDA-lijst. En nu zet hij met Jan Peter Balkenende, Joop Wijn en Maxime Verhagen de lijnen uit voor de formatiebesprekingen met de PvdA. Als secretaris heeft hij in de CDAfractie een heel dikke vinger bij de portefeuilleverdeling in de pap en als voorzitter van het politiek overleg van de kamer gaat hij over de kamercommissies. Verder is hij voorzitter van het stembureau van de Tweede Kamer.

In het onderwijs moeten de normen en waarden van de samenleving overgebracht worden op de studenten.

Geheel toevallig is de keuze voor politiek nou ook weer niet. De vader van Rietkerk was burgemeester van Genemuiden terwijl oom Koos in het harnas stierf als minister. Theo Rietkerk werd geboren in Goes en groeide op in Wezep. Inmiddels woont hij alweer een flink aantal jaren in Kampen waar hij niet meer weg wil. “Het accent van het werk in Den Haag ligt op dinsdag, woensdag en donderdag. Meestal blijf ik één nachtje over in het appartement van collega Henk de Haan uit Groningen.”

Spin in het web

Hij is punctueel, komt zijn afspraken na en is een ambitieuze workaholic. En hij weet de media te vinden en te bespelen. Zijn tegenstanders noemen hem daarom een slijmerd, maar dat is hij niet. Als hij ergens voor gaat, dan ook helemaal. Rietkerk trok als verdediger nooit zijn voet terug en toen hij ‘noodgedwongen’ voor de politiek koos, was hij in no time secretaris van de plaatselijke afdeling. In die tijd was hij ook voorzitter van het jeugdwerk van de gereformeerde kerk (“Jazeker, ik ga nog elke zondag naar de kerk”) en maakte hij deel uit van de commissie die het verkiezingsprogramma schreef voor het CDA. Hij was lid van de Commissie Landbouw en voorzitter van het platform voor plattelandsvernieuwing. Waarom deze opsomming? Omdat Rietkerk zich het best voelt als hij de spin in het web is. Naast zijn kamerlidmaatschap is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Agra-park en voorzitter van de bestuursraad van de Christelijke Argrarische Hogeschool Dronten. “Ik heb me kunnen ontwikkelen en ik krijg daarvoor waardering, van mijn eigen partij en uit het land.” En toen Cees van de Knaap staatssecretaris van Defensie werd, werd Rietkerk verkozen tot fractiesecretaris. “Unaniem, dat betekent dat ik draagvlak heb in de fractie.”

Niet beschikbaar

De gemakkelijke babbelaar heeft zichzelf nog niet het nieuwe kabinet kunnen inpraten. “Oh, maar dat wil ik ook helemaal niet. Ik heb vier kinderen in de leeftijd van 2 tot 10 jaar. Ik heb wekelijks overleg met de CDA-bewindslieden voor de interne afstemming en zie dat die mensen helemaal geleefd worden door hun agenda. Dat wil ik niet, dus ik heb aangegeven niet beschikbaar te zijn. Er wordt soms wat denigrerend gedaan over het kamerwerk. Ook daarom blijf ik graag in de kamer. We hebben dertig nieuwe kamerleden en de kwaliteit van onze fractie moet behouden blijven”. Wat hij ook niet graag zou opgeven is het werk bij de Agrarische Hogeschool. “Het is voor het perspectief belangrijk. We zijn bijvoorbeeld bezig om meer samen te werken met de Hogeschool Windesheim en het mbo Groenhorst College. Het betekent dat je meewerkt aan de toekomst van het land. Onderwijs sluit ook goed aan bij het thema veiligheid en criminaliteit, want in het onderwijs moeten de normen en waarden van de samenleving overgebracht worden op de studenten.” De vervolging van Saxion Hogescholen wegens fraude vindt Rietkerk een zeer pijnlijke zaak. “Juist in het kader van die normen en waarden waar ik het net over had, is dat geen goed voorbeeld. Maar de zaak is onder de rechter, dus voor mij is het moeilijk om te reageren. Maar laat ik het zo zeggen: het moet consequenties hebben voor de verantwoordelijken die willens en weten gefraudeerd hebben. Als de Raad van Bestuur van niets geweten heeft, kun je je afvragen hoe de werkverhoudingen waren bij Saxion.”

Vorige bijdrage

Cafébonzen Scholten en Hatenboer

Volgende bijdrage

Algemeen directeur Kamer van Koophandel Wilma van Ingen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *