Twentevisie Jaargang 12, 2000

Weinig benijdenswaardige situatie van topman Kees Smit

Holec Holland: groeien of afbouwen?

Directievoorzitter Kees Smit is aangetreden bij Holec Holland op het moment dat er belangrijke vragen beantwoord moeten worden.

De cyclische markten gaan Holec Holland nog eens opbreken. “Het ene moment zijn wij op sterven na dood, het andere moment weten we van gekkigheid niet wat we met de winst moeten doen,” zegt directievoorzitter Kees Smit (48). Hij werkt tien jaar bij het bedrijf en heeft al een paar flinke golfbewegingen meegemaakt. Het heeft op zijn minst de schijn dat het huidige beursgenoteerde moederbedrijf Delta in Londen weinig zin heeft te wachten op de nieuwe opwaartse beweging. De vroegere Laagspanning- directeur Rob van Doorn was snel verdwenen toen de problemen in zijn divisie volledig duidelijk werden. En ook Guido Declercq lijkt niet geheel zelfstandig te zijn vertrokken.

Guido Declercq was een bijzondere man, en dat was ie. Een Belg die Holec redde uit de klauwen van Begemann. Via de tijdelijke financiers UBS en CINven wilde hij het bedrijf naar de Amsterdamse beurs brengen. Dat plan ging werkelijk op het allerlaatste moment niet door. Achteraf gezien gelukkig maar. Want Delta wilde Holec Holland graag inlijven en had daar meer geld voor over dan de beursgang zou hebben opgeleverd. Gelukkig voor de grootaandeelhouders UBS en CINven, maar ook voor het management dat aandelen bezat. “Ik ben er niet schathemelrijk van geworden,” grijnst Kees Smit, ” ik moet net als iedereen gewoon werken om mijn hypotheek af te lossen.” Het is ook maar de vraag of beleggers wel zo gelukkig waren geweest met Holec Holland. Want beleggers zijn niet zo dol op cyclische fondsen en Holec Holland is daarvan toch wel een schoolvoorbeeld. Ook hoort bij een beursnotering een grote mate van openheid. De geruchten over reorganisaties zoemen al maanden, nadat Holec met de bonden op 16 maart heeft gesproken. Pas recentelijk kwam er meer duidelijkheid.

Wij gaan Holec-in-One niet realiseren omdat iemand die op afstand staat, vindt dat we dat moeten doen

Guido Declercq

‘Holec had zonder mij niet bestaan’, zei de vertrekkende Declercq in het januari nummer van Twentevisie. In de Twentsche Courant Tubantia deed hij het nog eens dunnetjes over met teksten dat Holec Holland op de rails staat en dat zijn handen jeukten om het vroegere zusterbedrijf QtecQ (toen Holec Projects) op te kalefateren. Trof het directieteam (naast Kees Smit financieel topman Barend Hess en Philip Hoare, de nieuwe directeur van Laagspanning) soms lijken in de kast of hebben ze er in een paar maanden tijd een behoorlijke puinhoop van gemaakt? Uiteraard verwerpt Smit beide smetten. “Het zou een prestatie zijn als we dat in zo’n korte tijd hadden kunnen aanrichten. Er waren al langer voortekenen. En dat moet je los zien van het afscheid van Declercq, dat was al veel eerder gepland.” Er blijven vragen genoeg over. Want Declercq was president-directeur. En hij wordt feitelijk niet opgevolgd, maar door de zittende mensen vervangen. “Zijn functie van president-directeur was toegesneden voor een Holec Holland aan de beurs. Die functie hoeft niet meer op die manier uitgeoefend te worden, er wordt een andere manier van leiding gevraagd, een andere aansturing, omdat we nu een moeder hebben. En dus heeft Declercq gezegd: ‘in die rol voel ik me niet thuis’. Hij heeft een eigen mening, en die strookte niet altijd met die van de aandeelhouder. Het strookt ook wel eens niet met mijn mening,” zegt Smit.

Halvering

Holec Holland bestaat uit Laag- en Middenspanning, en een toeleveringsbedrijf. Laagspanning betreft systemen en componenten voor 220, 380, 660 of 750 Volt. “Componenten zijn zeg maar die kastjes die bij u in de meterkast hangen. Daar zijn geen problemen. Systemen kunnen meterslange schakelinstallaties zijn voor winkelcentra of grote bedrijven. Ongeveer de helft van onze omzet in Systemen halen we uit de petrochemische industrie. Voor die industrie hebben we speciale systemen ontwikkeld voor op booreilanden en raffinaderijen. Doordat de olieprijs in het recente verleden onder druk stond, hebben de oliemaatschappijen hun investeringen uitgesteld. De benzine aan de pomp is nu misschien wel duur, maar het duurt altijd 1,5 jaar voordat ik een fax krijg voor opdrachten.” Bij Systemen werken 206 mensen en voor 117 is geen plaats meer. “We zijn nieuwe markten gaan zoeken zoals de procesindustrie. Maar daar zijn de prijzen slechter, onze hoge kwaliteit wordt daar niet gevraagd, de marges zijn te klein.” En daar is FNV-Bondgenoten boos over. De bond vindt dat Holec Holland zich op onverantwoorde wijze heeft proberen in te vechten in andere markten en dat de werknemers daar nu voor moeten bloeden. “Ik ben niet dom, ik steek mijn kop niet in het zand. Er werken nu in totaal zo’n 1500 mensen bij Holec Holland. Ik denk dat dat aantal over minder tien jaar nog hooguit de helft zal zijn. En dus wil ik met het bedrijf overleggen hoe in die tussenliggende tijd de werkgelegenheidsproblemen kunnen worden opgelost. Maar in plaats daarvan gaat het bedrijf allemaal vreemde sprongen maken en dan ben ik weer goed om ergens een handtekening onder te zetten. Dat vertik ik,” aldus FNV-bestuurder Verdijsseldonk.

Siemens

“Het management is altijd verantwoordelijk,” reageert Kees Smit, “of het zoeken naar andere markten een goede keuze was of niet, is achteraf gemakkelijk te beantwoorden. We moeten ons niet schamen dat we ons nu terugtrekken. We prepareren Laagspanning Systemen nu op een nieuwe organisatie die structureel kleiner is dan vroeger. We proberen wel de kennis aan boord te houden. Want we zijn duurder dan bij voorbeeld Siemens, maar we zijn ook beter. En 117 man weg is het uiterste scenario, want op verzoek van de ondernemingsraad is een extern bureau een advies aan het voorbereiden en ik sluit niet uit dat het aantal banen dat verdwijnt, minder wordt dan 117. Ook al omdat de markt mogelijk aan het einde van het jaar weer aantrekt. In die tien jaar dat ik hier werk, heb ik al twee flinke golfbewegingen meegemaakt. De eerste jaren nadat we door Begemann waren overgenomen, waren ook top. Daarna kwam de klad erin en toen kwam de bloeiperiode onder Declercq en nu gaat het dus weer minder. Ik nodig je graag weer uit eind volgend jaar, dan staan we er weer heel anders voor.” De helft van de omzet genereert Holec Holland uit de export, via vestigingen in onder meer China (200 man), Zweden (35) en Denemarken (100 man) en plaatselijke verkoopagenten.
‘Het ene moment zijn wij op sterven na dood, het andere moment weten we van gekkigheid niet wat we met de winst moeten doen’

Ik kan niet te veel cijfers geven, want Holec Holland is ongeveer een zesde deel van Delta dat dus aan de beurs genoteerd is.

Middenspanning

Bij Laagspanning werken ongeveer 650 mensen, bij Middenspanning 550 en bij de interne toeleverancier HAT 300, totaal dus 1500. Ooit herbergde Holec ook Hoogspanning (boven de 36.000 Volt), maar dat is door Begemann verkocht aan het Oostenrijkse Elin. Tot grote spijt van Declercq. En Smit. “Ja, maar dat komt nooit meer terug. Nee, we gaan Laagspanning niet verkopen, omdat we nu even problemen hebben, dat zou te gemakkelijk zijn.” Saillant detail is dat Kees Smit dus vooral druk is met de problemen bij Laagspanning terwijl hij zelf ook directeur is van Middenspanning. Ooit was deze afdeling (met een marktaandeel in Nederland van 65%) die onder meer schakelkasten voor transformatorhuisjes levert (voor de geïnteresseerde techneuten: van 6000 tot 36.000 Volt) de geldmaker. Uit uitgelekte informatie blijkt dat Middenspanning in de eerste vier maanden van dit jaar zeven ton verlies heeft geleden. Smit zegt dat het wel meevalt, dat de omzet weliswaar tegenvalt, maar dat de tweede helft van dit jaar weer zal bloeien. Heel 2000 zal minder zijn dan vorig jaar, toen Holec Holland ongeveer 20 miljoen heeft verdiend. “Vanaf 2001 moet het weer beter gaan. Ik kan geen cijfers geven, want Holec Holland is ongeveer een zesde deel van Delta dat dus aan de beurs genoteerd is. Als ik wat zeg over winsten of omzetten kan dat als beursgevoelige informatie worden uitgelegd. Ik zal simpel uitleggen wat er bij Middenspanning aan de hand is: door de liberalisering willen elektriciteitsbedrijven alleen maar energie doorgeven en wel zo goedkoop mogelijk. Dat betekent dat de prijzen onder druk staan, maar ook dat ze veel werk uitbesteden aan installateurs.” Wat is minder? “Enkele tientallen miljoenen.”

Nieuwbouw

Delta lijkt niet een bedrijf dat alle tijd van de wereld heeft. Het vertrek van Declercq (die zich via zijn bedrijf verhuurde aan Holec Holland) heeft een paar centen opgeleverd. De nieuwbouw voor Laagspanning is uitgesteld (afgesteld?) en er wordt driftig gesproken met een Pools beursgenoteerd bedrijf dat ook in de middenspanning actief is. Je hoeft niet doorgeleerd te hebben om te begrijpen dat een deel van het werk overgeheveld zal worden. “Dat denk ik ook, ik ben er al een paar keer geweest. Het gaat misschien om 30% van het werk. Wij leveren de techniek, de Polen geven er voor hun thuismarkt een lokale signatuur aan. Per saldo zal de markt in Polen voor ons groter worden. daar ben ik van overtuigd. U heeft het maar steeds over de problemen, maar ik zie kansen. Binnen Delta werken we met groeiscenario’s, autonoom en via acquisities.” Middenspanning werkt al op industrieterrein Westermaat op het prestigieuze Holec-in-One. Maar Laagspanning werkt nog steeds aan de Kanaalstraat in Hengelo, in afwachting van de nieuwbouw. “We wachten met nieuwbouw totdat we weten hoe de nieuwe organisatie er uit gaat zien, dat heb ik u net uitgelegd. We sluiten niet uit dat een partner voor ons de nieuwbouw financieel realiseert en dat wij dat dan huren.” Verrassend, want Declercq heeft altijd gezegd dat de mislukte beursgang de nieuwbouw niet in de weg zou staan. Bovendien heeft Declercq in zijn huidige rol als president-commissaris bij laten weten het oneens te zijn met het huidige beleid. Ineens schiet Smit, die tijdens het hele gesprek de vragen rustig pareert, uit zijn slof: “Wij gaan Holec-in-One niet realiseren omdat iemand die op afstand staat, vindt dat we dat moeten doen. We doen als bedrijf wat we vinden dat we moeten doen. En als we anderen financieel betrekken bij de nieuwbouw, is dat geen teken aan de wand. We kijken hoe we het beste met ons geld kunnen omgaan.”

Kees Smit studeerde elektrotechniek in Rotterdam en werkte voordat hij bij Holec kwam bij Smitweld in Nijmegen en IHCHolland in Sliedrecht. In de komende maanden zullen hij en zijn collega’s vragen moeten beantwoorden. Komen er groeikansen waarover hij zelf graag spreekt, wordt zijn bedrijf afgeroomd, zoals de bonden en de werknemers denken? En ook de politiek in Hengelo gaat daarvan uit, zo blijkt uit een interview met wethouder Kok in het weekblad De Roskam. Kan hij functioneren terwijl een verbolgen Declercq toekijkt en een gulzige aandeelhouder vanuit Londen haast heeft. Want de investering van de Engelsen in Holec (laat daar geen misverstand over bestaan) willen ze zo snel mogelijk terugverdienen. “Ik ken geen één filantropische instelling als aandeelhouder.”

Vorige bijdrage

Commentaar: Vuurwerkramp nieuwe impuls voor Enschede

Volgende bijdrage

Wessels zegt, 'ik ben één van de rijkste mensen in Twente en ik wil niet werkloos toezien

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *