Twentevisie Jaargang 13, 2001

FBK-games wil begroting verdubbelen en zoekt landelijke sponsors

FBK op zaterdag is bespreekbaar

Op verzoek van de internationale atletiek federatie is het onderdeel kogelslingeren vrouwen opgenomen in het programma van de FBK-games. Maar wel ergens om tien uur, half elf, als (op tweede Pinksterdag) het gros van de mensen nog in bed ligt of aan het ontbijt zit. “Vorig jaar zijn er twee dodelijke ongevallen geweest door het kogelslingeren. Dat risico is gewoon veel te groot. Voor de medewerkers betekent dit dat het een heel lange dag wordt, “zegt Fedde Zwanenburg, voor het tweede jaar directeur van het belangrijkste atletiekevenement van Nederland. Zijn contract (hij is uitgeleend doorde gemeente Hengelo) loopt volgend jaar af, maar Zwanenburg wil door. “Belangrijk voor de continuïteit, richting sporters en sponsors. ” Voor dit jaar is de begroting van 1,5 miljoen op een ton na rond. Hij wil voor de komende jaren een paar grote sponsors aantrekken om de begroting te verdubbelen. En er moet marathon bij het programma komen. Met of zonder Enschede. Een vriendelijke sportorganisator is geïrriteerd.

De verhouding met de IAAF is prima. Zwanenburg zet kogelslingeren op het menu (een onderdeel dat bij kans nergens uit veiligheidsredenen geprogrammeerd wordt), hij krijgt tienduizend dollar ondersteuning en Zwanenburg heeft voor elkaar gekregen dat de nieuwe startregel (na een valse start volgt direct diskwalificatie) wordt opgeschort. “De kans op een snelle tijd wordt daardoor kleiner. We hopen zes, zeven Olympische kampioenenaan de start te krijgen op 4 juni. We zijn nog in onderhandeling met Heike Drechsler.” Het contract met Studio Sport is met vijf jaar verlengd (tot 2005), niet alleen krijgt de organisatie daarvoor jaarlijks meer dan een ton, ook verplicht Studio Sport zich (deels live) 75 minuten aandacht aan te geven.

Landelijke sponsors

De FBK-games hebben voor het derde achtereenvolgende jaar een begroting van 1,5 miljoen. Met dubbeltjes en kwartjes bijeen geharkt. “Het is een gemelk, hoor. We hebben vijfhonderd bedrijven aangeschreven. En dan moet je vijf, tien keer bellen voor sponsorbedragen van tweeduizend (dat is de ondergrens), drie- of vierduizend gulden. “Het bestuur heeft uitgesproken dat in de komende jaren de begroting moet verdubbelen. “We hebben daarvoor onderzoeksbureau Matchhouse Communications uit Amsterdam in de arm genomen. Dat is een bureau dat kijkt op welke manier wij ons het beste onder de aandacht van grote sponsors kunnen brengen. Anderzijds hebben zij bedrijven onder contract waarvoor zij sponsoruitingen zoeken. “In de regio zitten we financieel aande plafond. “Nee, dat is inmiddels toch wel afgedekt. Wat wel belangrijk is om draagvlak in de regio te houden, want de FBK-games is natuurlijk wel een Twentse aangelegenheid.”

Marathon

Zwanenburg is het helemaal eens met zijn nieuwe voorzitter Van den Akker die ondanks een onderzoek toch wil proberen de marathon van Enschede erbij te betrekken. “Ik vind het een gemiste kans, ik vind het doodzonde, ik denk dat het een meerwaarde heeft. We kunnen het op verschillende manieren invullen. Een Twentse atletiekweek of een lang weekeinde. Nu bouwenwe een hele infrastructuur op, breken hem weer af om het een week later weer op te bouwen.” Zwanenburg is bereid zelf ook water in de wijn te doen. “Om de zondagswet te omzeilen, moeten we overwegen te verhuizen naar de zaterdag. Dan kan de marathon wel om 9 uur starten, dan kunnen alle lopers het stadion binnen komen. En dan beginnen we ’s avonds om een uur of zes, zeven met de andere onderdelen. En als het opnieuw niet lukt samen te gaan, moeten we wellicht met de organisatie van de halve marathon in Hengelo om de tafel.”

Vorige bijdrage

Industrieterrein Twentekanaal gaat verpaupering aanpakken

Volgende bijdrage

De OAD wordt niet verkocht!

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *