Twentevisie Jaargang 13, 2001

Ik kijk met interesse naar Grolsch, Ten Cate, maar ook Stork

Volker Wessels Stevin ten onrechte genegeerd

Els Voogsgeert kreeg in augustus het wijnpakket omdat zij het beleggingspel won. Rechts Sjoerd van Esvan de Twentse Rabobanken. U kunt ook meespelen via www.twentevisie.nl

In Twentevisie vergelijken we maandelijks de ontwikkeling vande AEX en de OBX, de Overijsselse Bedrijven Index. Die vergelijking is natuurlijk niet helemaal eerlijk, maar het gaat om een indicatie. Zowel de AEX als de OBX lijkt voorlopig zijn goede tijdte hebben gehad. Sjoerd van Es van de Rabobanken in Twente is het daar niet helemaal mee eens.”Ik hoor ook wel eens geluiden dat de AEX kan doorzakken naar480 punten. Ik geloof daar niet in. Ik denk dat de rentedalingen in de Verenigde Staten langzaam opgeld zullen doen.” En in met name de fondsen Stork, Grolsch en Volker Wessels Stevin heeft Van Es vertrouwen.

Kijken we eerst even terug naar de afgelopen maanden. De beurs is in de zomer met zo’n 9% gedaald. Winstwaarschuwingen waren (en zijn) aan de orde van de dag, zoals van Stork en Wegener. Van Es laat zich onder meer leiden door de toestand in Amerika: “Uit het Beige Book, het macrorapport van de Federal Reserve dat de toestand in de Amerikaanse economie evalueert, bleek dat niet alleen de economische groei in de industrie stagneert, maar dat de economische vertraging ook zijn uitwerking begint te krijgen in andere segmenten van de economie.” Inmiddels heeft Fed voorzitter Greenspan voor zevende keer dit jaar de rente verlaagd met 0,25%. De rente staat daar nu op 3,5%. Greenspan sluit verdere verlagingen niet. Het lijkt een soort aflaat. Van Es heeft meer vertrouwen in die instrumenten: “Het duurt altijd wel een half jaar voordat zulke effecten doorwerken. De eerste verlaging was in februari, we zitten nu ruim een halfjaar later. Ik denk dat het wel helpt de economie te stimuleren. En daarom denk ik dat ook de Europese Centrale Bank in het najaar met een ronde van renteverlagingen zal komen. Ja, de ban kis niet opgericht om de economische groei te stimuleren, maar de inflatie in Europa bedraagt een kleine 3%. Dat geeft Duisenberg de ruimte voor renteverlagingen. Ook steeds een kwart procent, vermoed ik.”

Technologie

De pijn op de aandelenmarkten lijkt vooral te zitten in de technologiesector. Netwerkbouwer Cisco Systems, dat door veel analisten wordt gezien als een goede barometer voor de toestand van de economie, rapporteerde over het tweede kwartaal een winstval van 99%. Bovendien zal de omzet dit kwartaal onder de verwachtingen uitkomen. Chipproducent Intel zal de prijzen van chips met de helft verlagen om marktaandeel terug te winnen van de grote concurrent AMD. Dell Computers en Hewlett Packard sloten zich aan bij de lange rij van winstwaarschuwingen. Philips noteerde slechte cijfers en chipmachine fabrikant ASML kwam met magere vooruitzichten voor de naaste toekomst. Het goede nieuws kwam vooral uit de hoek van de oude economie.Akzo kreeg voor het medicijn Arixtra (anti-trombose) goedkeuring voor een volgende fase van testen, wat positief uitwerkte op de koers. De halfjaarcijfers van Elsevier vielen in goede aarde. De cijfers van TPG waren duidelijk beter dan verwacht. Als eerste beursgenoteerde postbedrijf ter wereld liet TPG goede groei vooruitzichten zien.

Stork

Gematigd optimistisch blijkt Van Es te zijn over een aantal fondsen in de OBX, zoals Grolsch, Ten Cate, maar ook Stork. “De winstwaarschuwing van Stork kwam onverwacht. Ik heb het verhaal van bestuursvoorzitter Veenman aangehoord in Memphis, dat klonk goed. En dan ineens toch die voorziening van 60 miljoen euro. Stork heeft moeite met het verkopen van de niet-strategische activiteiten. Dat duurt ook te lang. Ik vind het op zich goed wat Stork gedaan heeft, dan weten de aandeelhouders waar ze aan toe zijn. Ik beschouw Stork als een mooi bedrijf dat een lastige hobbel genomen heeft. “Nee, het is te vroeg voor een koopadvies. “Grolsch heeft tijdens de zomermaanden eindelijk de goedkeuring van de Raad van State gekregen voor de nieuwbouw in Boekelo, daarnaast werd een joint venture geslote nmet een Portugese bierbrouwerij. “Speculatief koopwaardig. Er staat daar straks een heel mooi bedrijf en ik denk dat het dan zal worden verkocht. Dus wellicht een mooie premie.” Ook enthousiast is Van Es over het kunstgrasonderdeel van Ten Cate. “De komende vijf jaar zal de omzet van Thiolon Grass vervijfvoudigen. Thiolon bezit een wereldmarktaandeel van 50% en behaalt een omzet van 70 miljoen euro. Als ten Cate straks aan de Arena mag leveren en het werk goed, is er voor jaren werk. Ik betreu rhet zeer dat de plannen om met Gamma samen te gaan zijn mislukt, zoals dat in Twentevisie uit de doeken is gedaan. De rest van het bedrijf heeft het moeilijk en de economische omstandigheden werken niet mee.” Van Es heft niet zo’n hoge pet op van de kleine fondsen. “Ik heb al vaker gezegd dat die fondsen wat mij betreft het beste van de beurs af zouden gaan. Er is nauwelijks handel in, waardoor de aandelen niet liquide zijn. En de meeste kleine fondsen, van Blydenstein tot Van Heek Tweka, van Vredestein tot Reesink, ze presteren ook niet goed. “Een uitzondering maakt Van Es voor Volker Wessels Stevin. “Een heel mooi bedrijf dat uitstekend draait, maar bijna iedereen staat met zijn rug naar de bouwbedrijven. Het kan wel enige tijd duren voordat dat die houding veranderd.”

Vorige bijdrage

Organisatoren Art Twente lonken naar Miracle Planet

Volgende bijdrage

De grote bek van Military-baas René Mosman

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *