Twentevisie Jaargang 13, 2001

Ik kijk wel weer met kopersogen naar de aandelenmarkt

CMG lijkt koopje

En de beurs, die gaat gewoon door. Interpreteert de werkelijkheid van alle dag, de winstwaarschuwingen en vooral het eigen gewin. Veel beurzen zijn alweer hoger dan voor de aanslagen van 11 september. “Het klinkt gênant, maar er wordt gewoon gezegd dat de economische gevolgen van 40 miljard te overzien zijn. En het beleid van de VS om de luchtvaartmaatschappijen te steunen, de renteverlagingen van 1% en de aangekondigde belastingverlagingen worden zelfs als zeer positief beoordeeld,” zegt Sjoerd van Es, beleggingsadviseur van de Rabobanken Twente. “Ik denk wel dat Amerika al in een recessie zit als je kijkt naar de werkloosheid en de cijfers. De vraag is hoe diep en hoe lang? De olieprijs is in dat geval maatgevend en die is stabiel rond de 21 dollar per vat.”

“Je kunt jezelf een recessie aanpraten en je kunt alleen naar de optimistische geluiden luisteren. Ik luister wel eens naar Theo Ankoné op vrijdagmiddag bij Radio Oost en die voorspelt al jaren kommer en kwel. Die zegt ook dat iedereen zo snel mogelijk van zijn aandelen af moet. Ik zie dat toch anders. Ik kijk naar de situatie in Amerika waar ze er alles aan doen om de neerwaartse spiraal te doorbreken, ik kijk naar de verschillende branches en ik kijk naar de prestaties en beurswaardering van de individuele bedrijven. En dan adviseer ik toch echt in sommige gevallen om te kopen,” aldus Van Es.

Verdeling in portefeuille

“De waardering van de beurzen is veel aantrekkelijker dan lang het geval is geweest. De koers-winstverhoudingen liggen thans onder het vijfjaars gemiddelde. Daar tegenover staat dat er voor dit jaar een gemiddelde winstdaling van 10,4 % wordt verwacht. Voor 2002 weer een winststijging van 18,5 %. Maar ik voorspel dat deze verwachtingen naar beneden worden bijgesteld. Texas Instruments, SAP, CMG kwamen alweer met nieuwe winstwaarschuwingen.” “Ik adviseer beleggers om in de effectenportefeuilles een goede verdeling over aandelen, obligaties en liquide middelen aan te brengen. En binnen de aandelen een goede sectorverdeling gekoppeld aan het risico dat de belegger wil nemen. En je weet hoe meer risico hoe groter de winst- en verliesmogelijkheden. Grolsch zit bijvoorbeeld aan zijn plafond, maar je kunt gokken op een overname. Volker Wessels Stevin wordt mijns inziens ondergewaardeerd. Dat aandeel kan verder wegzakken met de hele bouwsector, maar ook exploderen. Kijk naar Ten Cate, hoe snel verkopen ze de kunststof en rubber? Dat zijn de vragen die je jezelf moet stellen.”

CMG

De IT-sector krijgt al maandenlang klap op klap. CMG daalde in één jaar tijd met 81% en kwam op 18 oktober met een nieuwe winstwaarschuwing. Is dat nu een koopje, moet je het aandeel vasthouden als je er een stapel hebt liggen? “De pijn van CMG zit vooral in het Verenigd Koninkrijk. Hier zal de autonome groei van 10% niet gehaald worden. CMG gaat zelfs uit van een lagere omzet in het tweede halfjaar ten opzichte van dezelfde periode in 2000. Nee, geen verlies, ze gaan uit van een break-even-resultaat, exclusief een sociaal plan van 6,5 miljoen ponden voor de afdeling R&D. In de Benelux denkt CMG overigens wel de doelstelling van 10% groei te kunnen halen.” “Ja, ik geef zo antwoord, ik wil eerst de situatie schetsen ter onderbouwing. De hardwaremarkt ging al niet goed, ook de software levert in, kijk naar Cap Gemini en SAP. Voor CMG zeg ik houden als je het aandeel hebt. Want CMG onderscheidt zich van veel IT-dienstverleners met zijn zeer succesvolle softwareoplossingen voor de telecomsector. Kijk naar de SMS-berichten en WAPoplossingen. Nadeel van CMG is altijd de enorm hoge waardering geweest, stijgen was lastiger dan dalen en dat is ook gebleken. De cijfers in de telecompoot van CMG vielen niet tegen, hoewel er nog wel verlies werd gemaakt. Ik denk dat het aandeel dus weer gaat stijgen. En het aandeel is wat mij betreft nu een gokje waard omdat het zo gekelderd is,” aldus Van Es.
Maandelijks spelen we het Rabo-beleggingsspel waarbij u via www.twentevisie.nl kunt raden wat de AEX zal zijn tijdens de volgende Memphis-opname (27 november). In oktober won de heer Siers (niet voor het eerst). Hij voorspelde 467 waar het 464 werd. Hij kreeg uit handen van beleggingsadviseur Van Es het pakketje wijn. Rechts presentator Oene Loonstra.

Vorige bijdrage

Dubbelinterview Piet Zoomers en Gerard Sanderink

Volgende bijdrage

Cees Anker wilde hem als scout, Kick van der Vall praat stadion nu vol

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *